Μια σκληρή μέρα για τον Άρη Πορτοσάλτε (δημόσια συγγνώμη σε Φιλιππάκη, Τάρκα και «δημοκρατία»)

Ο Πορτοσάλτε υποχρεώθηκε να πάρει το μπλάνκο για να σβήσει σε ζωντανή μετάδοση όσα ισχυριζόταν με την αγέρωχη αυτοπεποίθηση του αλάνθαστου πριν από ενάμιση χρόνο – Η αναίρεση δυσφημιστικών σχολίων και αβάσιμων ρεπορτάζ είναι άβολη για κάθε δημοσιογράφο. Ακριβώς επειδή το διακύβευμα είναι η ίδια η αξιοπιστία του

Του Βασίλη Γαλούπη

Δεν ήταν μια τυπική μέρα στη δουλειά η χθεσινή για τον Άρη Πορτοσάλτε. Η ραδιοφωνική εκπομπή του άρχισε μάλλον παράδοξα με το επαναστατικό «Bella Ciao». Στη συνέχεια υποδέχτηκε στο στούντιο -για ακόμα μία συνέντευξη- τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο δεν πέρασε απαρατήρητη η μουσική υπόκρουση. Κι αμέσως μετά ο παρουσιαστής, για σχεδόν τρία λεπτά ραδιοφωνικού χρόνου, παραδεχόταν ότι όσα είχε πει το καλοκαίρι του 2022 για τον εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη, τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τάρκα και την εφημερίδα μας δεν ήταν ακριβή. 

«Πριν προχωρήσουμε, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια δήλωση σχετικά με κάποια σχόλια που είχα κάνει στην εκπομπή μου πέρυσι το καλοκαίρι και αναφορές που δεν ήταν ακριβείς, κατόπιν αιτήματος επανόρθωσης που μας έστειλε ο κ. Φιλιππάκης» ανέφερε αρχικά ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής του ραδιοφωνικού Σκάι. 

Η συνέχεια ήταν αυτή που -κακά τα ψέματα- κανένας δημοσιογράφος δεν θέλει να βιώνει. Η πλήρης αναίρεση δυσφημιστικών σχολίων και αβάσιμων ρεπορτάζ σε δημόσια θέα είναι άβολη για κάθε επαγγελματία του χώρου. Ακριβώς επειδή το διακύβευμα είναι η ίδια η αξιοπιστία του. 

Ο Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος κατά καιρούς έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη με λεγόμενά του και ακραίες θέσεις του, υποχρεώθηκε να πάρει χθες πίσω φράση προς φράση και λέξη προς λέξη όσα αναληθή έλεγε στην εκπομπή του κι έγραφε στο σάιτ του Σκάι τον Ιούνιο του 2022. 

Στον απολογητικό του μονόλογο προς τον εκδότη της «δημοκρατίας», τον Αλέξανδρο Τάρκα και την εφημερίδα μας η συνήθως ζωηρή φωνή του βάρυνε απότομα. 

Ανέφερε στους ακροατές του Σκάι: 

«Ανακαλώ τις παρακάτω φράσεις και προτάσεις, καθώς και το γενικότερο νόημα και το όλο περιεχόμενο όσων έχω γράψει στον www.skai.gr, στις 21 Ιουνίου 2022, και έχω μεταδώσει μέσω της εκπομπής μου στον Σκάι 100,3 FM, στις 28 Ιουνίου 2022 και 1η Ιουλίου 2022, σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της εφημερίδας “δημοκρατία” με τον Σάμπυ Μιωνή.

Ανακαλώ τους ισχυρισμούς ότι οι Ιωάννης Φιλιππάκης και Αλέξανδρος Τάρκας άσκησαν εκβιασμό στον Σάμπυ Μιωνή. Το αληθές είναι ότι δεν υπήρξε εκβιασμός, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάτι που να δείχνει αρχή τέλεσης εγκλήματος. Ουδέποτε υπήρξε εκβίαση ή απόπειρα εκβίασης του Σάμπυ Μιωνή. Ουδέποτε έπραξαν ή αποπειράθηκαν να πράξουν αυτό ή οτιδήποτε σχετικό οι Ιωάννης Φιλιππάκης και Αλέξανδρος Τάρκας.

Ανακαλώ τους ισχυρισμούς ότι η αντιεισαγγελέας κ. Μετσοβίτου – Φλουρή στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο εξιστόρησε λεπτομέρειες για εκβιασμό που υπέστησαν ο Μιωνής και οι συνεργάτες του, Σταύρος Παπασταύρου και Άγγελος Μεταξάς, και ότι κατέληξε στο συμπέρασμα να μην προτείνει τη δίωξη των κατηγορουμένων, επειδή ο επιχειρηματίας δεν ενέδωσε στις απειλές τους. 

Το αληθές είναι ότι η κυρία αντιεισαγγελέας δεν εξιστορεί κανέναν εκβιασμό ή απόπειρα εκβιασμού, αλλά απλώς επαναλαμβάνει, ως είχε υποχρέωση, όσα προηγουμένως αναφέρονταν στο κατηγορητήριο, ώστε αμέσως μετά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τέλεσης αδικήματος από τους Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρο Τάρκα. Διαφορετικά η κυρία αντιεισαγγελέας δεν θα κατέθετε απαλλακτική πρόταση.

Ανακαλώ τους ισχυρισμούς ότι η πρόταση της κυρίας αντιεισαγγελέως, ήταν απαλλακτική, επειδή ο Σάμπυ Μιωνής δεν ενέδωσε σε απειλές από τους Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρο Τάρκα και δεν τους πλήρωσε. Η πρόταση της κυρίας αντιεισαγγελέως και το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου καθιστούν σαφές ότι ουδέποτε διατυπώθηκε καμία απειλή ή απαίτηση παράνομης πληρωμής από τους Φιλιππάκη και Τάρκα κατά του Μιωνή. Το αληθές είναι ότι υπήρξαν συνήθεις διαβουλεύσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών επί μακρόν και κατά τη διάρκειά τους κάθε πλευρά ήγειρε τα αιτήματά της προς επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ανακαλώ τους ισχυρισμούς μου ότι τα γεγονότα που περιγράφονται από την κυρία αντιεισαγγελέα τα αποδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι και έχουν κατατεθεί στην Προανακριτική  Επιτροπή της Βουλής προτού το θέμα παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη. Ουδέποτε οι Φιλιππάκης και Τάρκας ή άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αποδέχτηκαν τα γεγονότα που ισχυριζόταν ο Μιωνής.

Αναγνωρίζω ότι όσα έγραψα και μετέδωσα σε βάρος των Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα, όπως τελικά προέκυψε, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. 

Σέβομαι και δεν αμφισβητώ την τιμή, την υπόληψη και την επαγγελματική φήμη των Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα».

Ο έμπειρος δημοσιογράφος θα μπορούσε όλη την ημέρα να δρέπει τις όποιες δάφνες του από τη συνέντευξη στον πρωθυπουργό, που πράγματι απασχόλησε αρκετά χθες την επικαιρότητα. Την ημέρα, όμως, με καλεσμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει βάλει απέναντί του τη «δημοκρατία» εδώ και καιρό, επιχειρώντας να τη στοχοποιήσει και να την πλήξει με κάθε τρόπο, ο Πορτοσάλτε ήταν υποχρεωμένος να μαζέψει όλα τα λεγόμενά του και τα γραπτά του για τον Γιάννη Φιλιππάκη και τη «δημοκρατία». 

Ο Άρης Πορτοσάλτε κλείνει σχεδόν 40 χρόνια πια στη δημοσιογραφική πιάτσα. Χθες ήταν μια από τις πιο σκληρές μέρες της καριέρας του, ακριβώς επειδή ο ίδιος έπρεπε να πάρει το μπλάνκο για να σβήσει με τα χέρια του γραμμή γραμμή σε ζωντανή μετάδοση όσα ισχυριζόταν με την αγέρωχη αυτοπεποίθηση του αλάνθαστου πριν από ενάμιση χρόνο.

  1. Αν πράγματι μας ενδιαφέρει η σκληρή πραγματικότητα και η αλήθεια γυμνή, ας κάνετε και μια αναφορά πόσο κακό έχει προκαλέσει αυτή η μορφή της παραπληροφόρησης, εκείνη την χρονική στιγμή, γεγονότα χρονικά.
    Εξυπηρετούσε ποιας μορφής συμφέροντα , ευνοούσε ποιους?
    Με άλλα λόγια η ουσία της υπόθεσης και όχι η σκληρή μέρα της καριέρας του Άρης Πορτοσάλτε.
    Σε άλλη πηγή διαβάσαμε ότι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
    Με μια συγνώμη δεν διαγράφονται τέτοιου είδους συμπεριφορές!
    Να πιστέψουμε πως? να διαβάσουμε τι? να ακούσουμε ποιόν?
    Κατάντια της χώρας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Διεθνής διαπόμπευση (και πάλι) για τη διαπλοκή κυβέρνησης-δημοσιογράφων!

Η διεθνής κατάταξη της χώρας μας στη θέση 107 όσον αφορά την κατάσταση του Τύπου δεν αποτελεί εδώ και...

Προ παντός ενημέρωση

Υποθέτω ότι πολλοί λίγοι θα βρεθούν να υποστηρίξουν ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, βρίσκεται σήμερα σε ζηλευτά επίπεδα. Εκεί...

2024: Η ΕΡΤ του Ζούλα

«Βαίνομεν προς εκλογάς», όπως έλεγε και ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος του Αλέκου Σακελλάριου και έβλεπα χθες το δελτίο ειδήσεων...

«Έσβησε» ο φάρος του ελληνισμού στη Θράκη

Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη εκδίδεται από το 1945 η ημερήσια εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», ένα ιστορικό έντυπο με μεγάλη προσφορά στην...