Αντιμέτωπο με το FBI το… φιλαράκι του Ερντογάν

Στο στόχαστρο των Αρχών των ΗΠΑ ο δήμαρχος Νέας Υόρκης για συνωμοσία με παράνομο χρηματισμό από τον «σουλτάνο» – Παρενέβαινε υπέρ της Τουρκίας με παρανομίες ακόμα και πριν εκλεγεί στην πόλη-ναυαρχίδα της Αμερικής 

Του Βασίλη Γαλούπη

Η είδηση ότι το FBI κατάσχεσε τα τηλέφωνα του δημάρχου της Νέας Υόρκης κι έκανε επιδρομή στο σπίτι της επικεφαλής για την προεκλογική εκστρατεία του έχει προκαλέσει σοκ στην πολιτική σκηνή της Αμερικής. Η ομοσπονδιακή έρευνα ψάχνει αποδεικτικά στοιχεία αν ο Έρικ Ανταμς χρηματίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στην προεκλογική του καμπάνια. 

Το ένταλμα έρευνας των ομοσπονδιακών εισαγγελέων διερευνά αν η κυβέρνηση Ερντογάν και μια κατασκευαστική εταιρία του Μπρούκλιν υπό τουρκική ιδιοκτησία έδιναν χρήματα στον δήμαρχο με εικονικές δωρεές, δίχως να φαίνονται οι πραγματικοί χρηματοδότες. 

Tο FBI αναζητά «στοιχεία συνωμοσίας για παραβίαση του νόμου για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του δημάρχου Έρικ Ανταμς μεταξύ μελών της εκστρατείας του, της τουρκικής κυβέρνησης ή Τούρκων υπηκόων και μιας κατασκευαστικής εταιρίας με έδρα το Μπρούκλιν, της KSK Construction». Η χρηματοδότηση από ξένα κράτη είναι παράνομη.

Αναζητά επίσης αρχεία σχετικά με δωρεές από το Bay Atlantic University, ένα κολέγιο της Ουάσινγκτον, του οποίου ο ιδρυτής είναι Τούρκος.

Η επιδρομή των Αρχών στο σπίτι της επικεφαλής για την καμπάνια Μπριάνα Σαγκς έγινε στις 2 Νοεμβρίου. Από εκεί κατάσχεσαν μεταξύ άλλων δύο λάπτοπ και τρία iPhones. Λίγες μέρες μετά, στις 6 Νοεμβρίου, οι πράκτορες του FBI αιφνιδίασαν τον ίδιο τον δήμαρχο με «κινηματογραφικό» τρόπο. Τον πλησίασαν έπειτα από μια εκδήλωση και, αφού ζήτησαν από την ασφάλειά του να απομακρυνθεί, μπήκαν με δικαστικό ένταλμα στο τζιπ του και πήραν όλες τις προσωπικές του συσκευές, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα iPad. 

Οι ομοσπονδιακές Αρχές ερευνούν επίσης εάν μέλος ή μέλη της εκστρατείας του δημάρχου παρείχαν ανταποδοτικά οφέλη είτε προς την Τουρκία είτε προς την κατασκευαστική εταιρία. Αναζητούν «αρχεία ταξιδιού στην Τουρκία από οποιονδήποτε υπάλληλο, αξιωματικό ή συνεργάτη της εκστρατείας και έγγραφα που σχετίζονται με αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκστρατείας και της κυβέρνησης της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που ενεργούν κατ’ εντολή της τουρκικής κυβέρνησης».

Ο Έρικ Ανταμς ψηφίστηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης το 2021. Εδώ και χρόνια φροντίζει να τονίζει την «ειδική του σχέση» με τον μεγάλο τουρκικό πληθυσμό της πόλης, την αγάπη του και τις πολλές επισκέψεις του στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι ήδη, πέρα από την τωρινή έρευνα για διαφθορά, ο Ανταμς φαίνεται να έχει πολλούς δεσμούς με την Τουρκία.

Πριν ακόμα εκλεγεί δήμαρχος είχε σπεύσει να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν με το να παρακάμψει τους κανονισμούς ασφάλειας για το πολυώροφο κτίριο του τουρκικού προξενείου στη Ν. Υόρκη, στη First Avenue, πριν από εκδήλωση με τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

Το καλοκαίρι του 2021, αφότου ο Ανταμς κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα, ζήτησε από τον επίτροπο της πυροσβεστικής της Ν. Υόρκης να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το Turkevi Center, το νέο 35 ορόφων κτίριο του τουρκικού προξενείου. Η πυροσβεστική δεν επέτρεπε να ανοίξει λόγω πολυάριθμων ελαττωμάτων στο σύστημα πυρασφάλειάς του. 

Έτσι, παράτυπα, το τουρκικό προξενείο, το οποίο είχε πληρώσει για ένα ταξίδι του Ανταμς στην Τουρκία το 2015, μπόρεσε να διοργανώσει μια πομπώδη τελετή εγκαινίων του κτιρίου με πρωταγωνιστή τον Ερντογάν. Μάλιστα, την περίοδο που ο Ανταμς πίεσε την πυροσβεστική για τη χάρη προς την Τουρκία, δεν είχε κανονικά καμιά εξουσία στο Μανχάταν, όπου βρίσκεται το κτίριο του τουρκικού προξενείου. Απλώς χρησιμοποίησε την επιρροή του επειδή η Ν. Υόρκη εκλέγει συνήθως Δημοκρατικούς και τον αντιμετώπιζαν ως δήμαρχο σε αναμονή.

Ήδη οι Αρχές γνωρίζουν ότι ο Ανταμς έχει λάβει προεκλογικές δωρεές από τρία μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Turken, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που συνδέεται με τον γιο και την κόρη του Ερντογάν. Αντίπαλοι του Ερντογάν στην Τουρκία έχουν κατηγορήσει το Ίδρυμα Turken ότι είναι ένα ίδρυμα-βιτρίνα που χρησιμοποιείται από τον Ερντογάν και την οικογένειά του για τη διοχέτευση χρημάτων στις ΗΠΑ. 

Το 2018 ο Ανταμς φωτογραφιζόταν με τον πρόεδρο του ιδρύματος Μπεχράμ Τουράν στην τελετή κατασκευής του Turken House, κτίριο που έχτιζε το ίδρυμα στη Ν. Υόρκη για να στεγάσει Τούρκους και μουσουλμάνους φοιτητές.

«Είμαι ίσως ο μόνος δήμαρχος στην ιστορία της Ν. Υόρκης που όχι μόνο επισκέφτηκε την Τουρκία μία φορά, αλλά νομίζω ότι είμαι στην έκτη ή έβδομη επίσκεψή μου στη χώρα» καυχιόταν πρόσφατα ο Ανταμς. 

Στην πραγματικότητα, έχει κάνει επανειλημμένα ταξίδια στην Τουρκία και δύο τουλάχιστον από αυτά πληρώθηκαν από τουρκικούς οργανισμούς, όπως το τουρκικό προξενείο (5.000 δολάρια για μεταφορά, διαμονή) και το πανεπιστήμιο Bahcesehir μαζί με την Turkish Airlines (14.000 δολ.). Το 2017, σε ένα από τα ταξίδια του, έδωσε συνέντευξη στην «Daily Sabah» και τους είπε ότι σχεδίαζε να αγοράσει και σπίτι στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκικής ιδιοκτησίας KSK Construction έχει δωρίσει χρήματα στην εκλογική του καμπάνια το 2021 και διοργάνωσε σχετικό event συγκεντρώνοντας 69.720 δολ. για τον Ανταμς. 

Το 2011, ως πολιτειακός γερουσιαστής, ο Ανταμς υποστήριξε την προσφορά της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας Karsan να σχεδιάσει έναν νέο στόλο οχημάτων ταξί για τη Ν. Υόρκη. Τελικά η γιαπωνέζικη Nissan κέρδισε τον διαγωνισμό.

Ως δήμαρχος έχει τιμήσει δύο φορές την Τουρκία υψώνοντας την τουρκική σημαία στο δημαρχείο της Ν. Υόρκης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αδυσώπητος «πόλεμος» στο ΤikTok!

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok, εκτός εάν η μητρική...

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan και Trump

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...