Ψέματα Μητσοτάκη για την εθνική ήττα!

Τι είπε για τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να φράξει τον δρόμο που άνοιξε η Ε.Ε. στην Τουρκία για να μπει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Βρίθει ψεμάτων και ανακριβειών η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δυνατότητα που έχει πλέον η χώρα μας να φράξει τον δρόμο που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία για τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό εξοπλιστικό πρόγραμμα των 150 δισ. ευρώ. Αφού η Ε.Ε., ποδοπάτησε τις ούτως η άλλως χλιαρές και μόνο σε λεκτικό επίπεδο αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που είχαν προηγηθεί, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι την τελική έγκριση για την οποία απαιτείται ομοφωνία θα τη δώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει «αυτό το εργαλείο» της ομοφωνίας, πιέζοντας την Τουρκία να λάβει υπόψη της τις ελληνικές ανησυχίες και ως εκ τούτου να αποσύρει το «casus belli»!

Ήταν μάλιστα ακόμα μία φορά τόσο χλιαρός απέναντι στην Τουρκία, παρά την εθνική ήττα που υπέστη η χώρα μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και για χάρη της Τουρκίας, που αποκάλεσε του Τούρκους «φίλους μας». Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού περί ομοφωνίας είναι ψέμα, καθώς η τελική έγκριση στην Τουρκία θα δοθεί με απλή πλειοψηφία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου, γιατί δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο. Οπότε το γεγονός πρέπει να λογίζεται ως αναπότρεπτο, καθώς, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να την εμποδίσουν, καθότι έχει αποφασιστεί η συμμετοχή τρίτων χωρών να εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους να υπάρξει ομοφωνία, για να μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ήττα!

Για το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι και είπε ότι θα επικυρωθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα ο συνολικός κανονισμός του SAFE, που αφορά τον τρόπο λειτουργίας αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου. Και πρόσθεσε: «Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτο κράτος-μέλος, υποψήφιο εν προκειμένω, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών, ομοφωνία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συμφωνία».

Το… ισχυρό χαρτί

Ακολούθως άνοιξε το -υποτιθέμενο- ισχυρό διαπραγματευτικό του χαρτί επισημαίνοντας: «Θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Αν η Τουρκία επιθυμεί να μπει στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ευρωπαϊκής άμυνας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δικαιολογημένοι προβληματισμοί και της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι 30 χρόνια από τότε που η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το περιβόητο “casus belli”. Έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι και είναι κάτι το οποίο θα πω πια και στον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να εξακολουθεί να υπάρχει μία απόφαση η οποία απειλεί μια ευρωπαϊκή χώρα με πόλεμο, αν κάνει κάτι το οποίο έχει νόμιμο δικαίωμα να κάνει».

Εκτός όμως των παραπάνω, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται διατεθειμένος να αρκεστεί στην άρση του «casus belli», αγνοώντας το γεγονός ότι η υπερ-εξοπλισμένη και με χρήματα της Ε.Ε. Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μπλοκάρει οποιαδήποτε ελληνική δραστηριότητα και άσκηση δικαιώματος στο Αιγαίο και συνεχίζει φυσικά να είναι μία δύναμη εισβολής και κατοχής στην Κύπρο… Ακολούθως ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, και τόνισε πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το ηλεκτρικό καλώδιο (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) παραπέμπεται στις καλένδες.

Άπλωσε δίχτυ προστασίας στον Καραμανλή για τα Τέμπη

Όσον αφορά την τραγωδία των Τεμπών και τις κυβερνητικές ευθύνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ακόμα μια φορά προκλητικός και προανήγγειλε χθες την ουσιαστική ακύρωση της διαδικασίας στην προανακριτική επιτροπή και για την περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ έσπευσε να τον απαλλάξει από κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, μιλώντας για πλημμέλημα. Στην ουσία, αποφεύγοντας να παραδεχτεί άλλη μια φορά τις ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης, συνέχισε την τακτική της συγκάλυψης, προστατεύοντας τον Καραμανλή.

«Κακούργημα δεν βλέπουμε. Θέλω να είμαι σαφής και δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα από τη στιγμή που αυτό δεν στοιχειοθετείται σε καμία περίπτωση» είπε. «Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής λέει το ίδιο με τον τρόπο του, που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή». «Η Ν.Δ. δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων» πρόσθεσε για το ζήτημα των Τεμπών.

«Καμία παραγραφή»

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86, ενώ υπογράμμισε ότι «το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας και δεν υπάρχει καμία παραγραφή». Στη συνέχεια απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη συγκάλυψη των ευθυνών της και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία. «Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο» τόνισε.

Φέρνει αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα των δημ. υπαλλήλων

Ευθέως και χωρίς μισόλογα ο πρωθυπουργός είπε χθες αυτό για το οποίο είχε προϊδεάσει η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, ότι δηλαδή στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης η Ν.Δ. θα προτείνει άρση μονιμότητας στο Δημόσιο. Με αφορμή την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι πως «έχει έρθει η ώρα να το συζητήσουμε. Η Ν.Δ. θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους» και επισήμανε πως η μονιμότητα έγινε για συγκεκριμένους λόγους και δεν απειλούνται πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι από την αλλαγή μιας κυβέρνησης. Ανέφερε ότι η άρση μονιμότητας στο Δημόσιο θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους, και είπε πως «έχουμε ξεπεράσει την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος, η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για να περάσει μία τέτοια αλλαγή στο Σύνταγμα, στράφηκε με απαιτητικό και αλαζονικό τρόπο στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο προκάλεσε να πάρει θετική θέση. «Σε κάποια ψηφοφορία θα χρειαστούμε 180 ψήφους. Θα χρειαστούμε συνεργασία και με άλλα κόμματα. Η νέα σύνοδος θα είναι αναθεωρητική. Το 2026 θα συζητήσουμε ζητήματα του Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε τη συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γι’ αυτό το άρθρο, αλλά και για άλλα άρθρα, τονίζοντας ωστόσο πως μέχρι τότε ελπίζει «να έχει σοβαρευτεί». «Θα δοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ στη συνταγματική αναθεώρηση. Πώς θα τοποθετηθεί; Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη αλληθωρίζει για την ώρα προς άλλες κατευθύνσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Ως προς την αξιολόγηση υπογράμμισε πως δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να την αρνείται και θα υπάρχουν κυρώσεις σε πρώτη φάση. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε νομοθετήσει αξιολόγηση που κατέτασσε τους δημοσίους υπαλλήλους σε άριστους, καλούς και κάτω από τη βάση. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης ότι θα γίνονται απολύσεις από το Δημόσιο για λόγους ανεπάρκειας και όχι πειθαρχικούς.

Στον κόσμο του! Τα βλέπει όλα καλά στην οικονομία

Όλα καλά τα βλέπει ο πρωθυπουργός στην οικονομία και στη διαβίωση των πολιτών, αφού -όπως είπε- ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και οι μισθοί αυξάνονται, και το μόνο θέμα που αναγνωρίζει ως πρόβλημα είναι τα ενοίκια! Φυσικά είναι μια εικονική πραγματικότητα αυτό που λέει, γιατί οι μισθοί, παραδείγματος χάριν, για τους περισσότερους εξαντλούνται προτού βγει ο μήνας λόγω της ακρίβειας που μαστίζει ακόμη τα νοικοκυριά… «Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας στην οικονομία, έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη» είπε χθες στον Σκάι, ήσυχος, όπως φαίνεται, με τη συνείδησή του…

«Έχουμε θέμα στα ενοίκια, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι σταθεροποιείται, αλλά οι μισθοί αυξάνουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για τις εξαγγελίες μου για το οικονομικό έτος του 2026. Εμείς θεσμοθετούμε μόνιμα επιδόματα» συμπλήρωσε. Ερωτηθείς επίσης για τις επόμενες εθνικές εκλογές και για το εάν θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επόμενες εκλογές είναι το 2027 και υπάρχει καιρός μέχρι τότε. «Το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2031. Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό επιτύχαμε η κυβέρνηση να ανεβάσει ρυθμούς. Προφανώς υπάρχουν δομικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, μια τέτοια είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θέλω να βάλω το λιθαράκι μου. Οι πολίτες αναμένουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» τόνισε.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. ΩΡΑΙΟΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΤΣΕΠΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΕΞΙ ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΟΥΣ ΜΠΕΛΙ -ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ
    ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΓΙΟΚΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΙ ΜΙΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΘΑ ΑΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΖΟΥΣ ΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΑΝΟ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΠΕΡΙ ΗΡΕΜΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
    ΜΕΓΑΛΟ ΓΑΤΟΝΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΓΑΤΑΚΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένας ανύπαρκτος πλέον… Ευρωπαίος

Ποιος να το περίμενε! Το κόμμα που ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρώπη το 1980, το κόμμα που μπήκε μπροστά...

Αξιολόγηση διεφθαρμένων

Ο Κυριάκος έβγαλε στη φόρα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για να βελτιώσει τα ποσοστά του που κινούνται πέριξ...

Άλλα αντ’ άλλων από Βορίδη για τις μαζικές επιστροφές μεταναστών από...

Με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ημερών το υπουργείο Μετανάστευσης εδέησε, αργά χθες το απόγευμα, να βγει να ψελλίσει κάποια πράγματα...

Το «φετίχ» του 25%

Ο αριθμός 25 κατατρύχει την κυβέρνηση: Παλεύει να περάσει το 25% για να πάρει το μπόνους των εδρών και...