Υπερπροστατευμένα παιδιά ευάλωτα στους εθισμούς

Κάτι πάει πολύ λάθος στην ανατροφή των παιδιών στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από τη δημοσιοποίηση των δεδομένων που προέκυψαν από τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή σχολική έρευνα για τη χρήση ουσιών και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου στους εφήβους. Ο λόγος γίνεται για το European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). 

Η τελευταία έρευνα διεξήχθη το 2024 σε 37 χώρες με τη συμμετοχή άνω των 113.000 μαθητών ηλικίας 15-16 ετών και τα στοιχεία για την πατρίδα μας είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. 

Οι νέοι μας είναι ευάλωτοι και στους ψηφιακούς εθισμούς και στον τζόγο, και θεωρούν ότι είναι εύκολη η πρόσβασή τους στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ. Ταυτόχρονα, ενώ η χρήση των παραδοσιακών τσιγάρων τα τελευταία 30 χρόνια μειώνεται, αυξάνεται η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι αριθμοί και τα ποσοστά, τα οποία παρουσιάζονται στην έρευνα, δεν είναι γεννήματα της τύχης. Είναι αποτελέσματα ατυχών επιλογών, που γίνονται και σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και μέσα στις οικογένειες των δυτικών χωρών.

Τα παιδιά επιλέγουν ό,τι προβάλλεται και είναι προσβάσιμο σε αυτά. Στην εποχή μας προβάλλεται η ψηφιακή εκδοχή του κόσμου, όχι η χειροπιαστή του. Είναι αναπόφευκτο οι νέοι να «παγιδεύονται» στην εικονική πραγματικότητα των κινητών τηλεφώνων, των τάμπλετ και των υπολογιστών τους. 

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προβληματικής κατάστασης παίζει και η υπερπροστατευτικότητα πολλών γονέων. Φοβούμενοι το παιδί τους να εκτεθεί στον παραμικρό κίνδυνο, προσπαθούν να το κατευθύνουν σε όλα του τα βήματα. Έτσι το εκθέτουν στον ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο της αδαημοσύνης και της έλλειψης κοινωνικών εμπειριών που θα έπρεπε να συγκεντρώνουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και των εφηβικών χρόνων τους. 

Φυσικά, υπάρχει και το μέγα πρόβλημα της υπονόμευσης του θεσμού της οικογένειας και των ζευγαριών που χωρίζουν, ερίζουν και κάνουν «μπαλάκι» τα παιδιά, τα οποία αποσταθεροποιούνται ψυχολογικά. 

Κάπως έτσι προκύπτουν τα δυσάρεστα ποσοστά των εθισμών που ταλαιπωρούν τους νέους στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη. 

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Να σου πω εγώ που πιθανώς να το διάβασα και εδώ: Αφού οι γονείς παραδώσανε τα παιδιά τους στα σόσιαλ μίντια να τους τα μεγαλώσουν. Και έπεται και η “AI” εκεί να δείς τί έχει να γίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Έκθεση «Σπαράγματα, τομές, σύμβολα» 

Στον φιλόξενο χώροτου Σπιτιού της Κύπρου μπορούμε από τις 11 έως τις 28 Ιουνίου να επισκεφτούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα...

Μισανθρωπική «ζωοφιλία»

«Τι δουλειά είχαν οι άνθρωποι στο δάσος;» «Γιατί ενόχλησαν την αρκούδα;» «Γιατί επιτρέπεται να πηγαίνουν στον φυσικό χώρο των...

«Ας βγάλουν νόμο ότι δεν πρέπει να έχω ΜΜΕ»

«Το μόνο που δεν έγραφε η “φωτογραφική” τροπολογία που κατέβασε ξαφνικά η κυβέρνηση ήταν ότι, αν ο Φιλιππάκης θέλει...

Είναι μόνο η αρχή της κοροϊδίας

Όσοι νομίζουν πως ο εμπαιγμός για το έγκλημα των Τεμπών θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της μεγάλης δίκης πήραν...