Τα «τρελά» σενάρια της ακραίας αποχής την Κυριακή

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν αρχίσει να καταστρώνουν ήδη τα πρώτα σενάρια και να κάνουν τις ανάλογες προβολές για το εκλογικό αποτέλεσμα

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Με άπαντες -ειδικούς και μη- να προβλέπουν μεγάλη αποχή στις εκλογές της Κυριακής, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες, πια, η παράμετρος αυτή τείνει να αποδειχθεί ενδεχομένως και η πιο καθοριστική.

Οι εκλογικοί ερευνητές, ακόμη και με βάση τα χθεσινά ευρήματά τους, εκτιμούσαν ότι μπορεί να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και να φτάσει στα επίπεδα του 55%. Πώς μεταφράζεται αυτό;

Με την αποχή σχεδόν στο 47% πέρυσι τον Ιούνιο είχαν ψηφίσει 5.215.207 ψηφοφόροι. Αν  τώρα σκαρφαλώσει στο 55%, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 4.500.000 όσοι προσέλθουν στις κάλπες.

Από εκεί και πέρα, πάνω σε αυτή τη βάση, τα επιτελεία έχουν αρχίσει να καταστρώνουν ήδη τα πρώτα σενάρια και να κάνουν τις ανάλογες προβολές για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταρχάς, το μεγάλο ερώτημα είναι από πού θα προέρχονται αυτοί οι έως και 700.000 ψηφοφόροι που (αθροιζόμενοι στους προηγούμενους) θα χαθούν και σε αυτές τις εκλογές.  Θα είναι οριζόντια η κατανομή τους ή όχι; Από την (άγνωστη επί του παρόντος) απάντηση σε αυτό θα κριθούν πολλά!

Για παράδειγμα, στο σενάριο εργασίας κατά το οποίο σχεδόν ολόκληρη η αποχή είναι «γαλάζια» (δηλαδή, ψηφοφόροι που το 2023 πήγαν και ψήφισαν τη Ν.Δ.) χωρίς άλλες μεταβολές, αυτό θα σήμαινε ότι το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να βρεθεί με ποσοστό της τάξης του 31%. Με σχεδόν μόλις 1.400.000 ψήφους, έναντι 2.110.000 τον περασμένο Ιούνιο.

Άλλο παράδειγμα: Αν υποτεθεί ότι από αυτούς τους 700.000 «γαλάζιους» ψηφοφόρους απέχουν οι μισοί και οι άλλοι μισοί επιλέξουν την ψήφο διαμαρτυρίας προς άλλα κόμματα, το σκηνικό αλλάζει άρδην. Η Ν.Δ. θα υποχωρήσει στο 28%-29%, πέφτοντας κάτω και από το (πολιτικό αλλά και ψυχολογικό) φράγμα του 30%.

Οι αριθμοί αυτοί εξηγούν γιατί στην πραγματικότητα ο Κ. Μητσοτάκης, ό,τι κι αν λέει, δεν είναι γενικά κατά της αποχής. Αντιθέτως, την προτιμά όσον αφορά τους νεοδημοκράτες σε σύγκριση με το «μήνυμα» διά της καταψήφισης.

Πώς μπορεί, από την άλλη, να επηρεάσει τον ΣΥΡΙΖΑ η μεταβλητή της αποχής; Στην περίπτωση κατά την οποία πετύχει να διατηρήσει τις 930.000 ψήφους του Ιουνίου, τότε το ποσοστό του (με γενική αποχή γύρω στο 55%) θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 20,6%!

Αν όμως η αποχή πλήξει (όπως είναι πιο πιθανό) και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να κρατηθεί στο 17,83% του Ιουνίου, πρέπει μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό μειωμένης συμμετοχής να πάρει τουλάχιστον περί τις 800.000 ψήφους.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην περίπτωση που διατηρήσει τις 617.00 ψήφους, εν μέσω ακραίας αποχής, θα μπορούσε να δει το ποσοστό του (από το 11,84%) να ανεβαίνει μεν, αλλά μέχρι το 13,7%.

 1. Οσοι δεν πάνε να ψηφίσουν ύστερα απο τόσα και τόσα απίστευτα βεβαίως θα βοηθήσουν τον κίκη Και κακά τα ψέματα ο κίκης βοηθήκε απο αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν Δεν τα έκλεψαν το 23 Δώθηκαν μέσω της παράλογης εκείνης σκέψης
  Σε περίπτωση που προτιμούν να απέχουν μια τελευταία εξήγηση ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ και στον πόλεμο δεν λιάζεσαι στις παραλίες όταν ξέρεις πλέον απο τι κινδυνεύεις
  Αντιθέτως πάς και πολεμάς
  Εκτός και αν βολεύει Ομως…
  Το φρέντο της αποχής δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα τα οποία σε ξεπερνούν ως μεμονομένο άτομο Δεν θα σου δώσει την χαμένη σου αξιοπρέπεια την χαμένη σου ασφάλεια την χαμένη σου σταθερότητα Ούτε η τυρόπιτα και η παραλία θα δώσει την χαμένη αξία της χώρας σου (Ιδιαίτερα στην ΕΕ απο την οποία εξαρτώμαστε και το αποτέλεσμα αυτής θα καθορίσει το μέλλον της επιβίωσής μας)
  ..Το μονο που θα σου δώσουν είναι μ ια πρόσχαιρη απόλαυση και ύστερα αγωνία για το πόσο στοίχησαν Και δη η τουαλέτα Οπότε στην αποχή εκτός απο τον κίκη κερδίζουν οι μαγαζάτορες τα beach bars και ο καμπινές Και καλά κάνουν Ολοι κερδίζουν απο όλους εκείνους που θέλουν να είναι βλάκες και κάτι χειρότερο………..
  Είλωτες

 2. Από την άλλη η ψήφος δε νομιμοποιεί και ένα καθεστώς στην ΕΕ; Θέλουμε να το νομιμοποιήσουμε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Απίστευτα πράγματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίδραση»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και όλα μοιάζουν να παραμένουν ίδια κι όμοια, σαν...

Χθεσινά συγχωρεμένα, σημερινά ασυγχώρητα

Η πολιτική είναι ένα περίεργο σπορ. Υπάρχουν μεγάλα λάθη που διαπράττεις στους καιρούς της ισχύος σου και οι πολίτες...

Γιατί το «πρόβλημα VMRO» δεν λύνεται στις 11 Ιουλίου

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είναι σύνηθες έπειτα από μια βαριά ήττα -σαν των ευρωεκλογών- να ανεβάζουν τους τόνους στα θέματα...

Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως...