Από τον «Θαλασσόλυκο», στον «Λέοντα της Θαλάσσης»

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία διεξήγαγε την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2», που προβλέπει την εξασφάλιση από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό του θαλάσσιου ελέγχου στο Αιγαίο, για να ακολουθήσει η άσκηση «Έφεσσος», που προβλέπει την κατάληψη ενός βασικού νησιού.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γκιουλέρ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μετίν Γκιουράκ και τους αρχηγούς των τριών κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την Παρασκευή μετέβη στη Σμύρνη, για να επιθεωρήσει τους σχηματισμούς που συμμετέχουν στην άσκηση, η τελική φάση της οποίας θα διεξαχθεί τις 29-30 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι στην άσκηση «Έφεσσος» συμμετέχουν 1.500 στελέχη ενόπλων δυνάμεων 49 ξένων χωρών και 11.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπάρχουν και παρατηρητές από δεκάδες ξένες χώρες.

Ενώ μια κανονική χώρα θα έπρεπε να ενημερώσει τις συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ότι οι εν λόγω ασκήσεις έχουν εξόχως επιθετικό χαρακτήρα, αποτελούν εφαρμογή σχεδίων που αφορούν κατάληψη ελληνικών νησιών, και να κάνουν διαβήματα στην Τουρκία αλλά και σε χώρες που συμμετέχουν με τμήματα και στέλνουν παρατηρητές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα, στη λογική «σφάξε με, πασά μου, ν’ αγιάσω», έστελνε κι αυτή παρατηρητή, νομιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο, μαζί με τους… συμμάχους, αντί να καταγγέλλει τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας.

Εν έτει δε 2024, η Ελλάδα το τερμάτισε. Με βάση δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ενέταξε τις εν λόγω ασκήσεις στα… Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όμως, το 2024, για να… δέσει το γλυκό της Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας των Αθηνών που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν, η Τουρκία το πήγε παραπέρα, μέχρι την καρδιά του Αιγαίου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε η διοίκηση ακτοφυλακής της Τουρκίας πραγματοποίησε τη μεγάλης κλίμακας άσκηση έρευνας και διάσωσης «Θαλάσσιος Λέων 2024» σε εκτεταμένη περιοχή που είχε δεσμεύσει στην καρδιά του Αιγαίου. Την άσκηση παρακολούθησαν 28 ξένοι και 11 Τούρκοι παρατηρητές από το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής «TCSG Umut».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής: «Στο πρώτο σενάριο που εφαρμόστηκε σε διεθνή ύδατα δυτικά της Λέσβου και της Χίου, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ύστερα από κλήση για βοήθεια από εμπορικό πλοίο. Στην αποστολή συμμετείχαν 3 σκάφη και 1 αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης από τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, 1 φρεγάτα από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, 1 αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης και 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, 2 κορβέτες και 2 πυραυλάκατοι. Επιπλέον, το αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης “CN-235 CASA” της Πολεμικής Αεροπορίας χρησίμευσε για τον έλεγχο και την επιτήρηση της ευρείας περιοχής ευθύνης. Στο δεύτερο σενάριο, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης ύστερα από κλήση για βοήθεια από επιβατηγό σκάφος στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Γι’ αυτό το μέρος της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης Χερσαίων Δυνάμεων, 1 φρεγάτα του Ναυτικού, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από την Πολεμική Αεροπορία, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, 2 κορβέτες, 3 σκάφη, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο από τη Διοίκηση Ακτοφυλακής. Έτσι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ουσιαστικό μέρος της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου».

Για να συμπληρώσουμε την εικόνα, η άσκηση έρευνας και διάσωσης «Λέων της Θαλάσσης», που γίνεται πρώτη φορά -και, μάλιστα, σε τόσο μεγάλη κλίμακα- στην καρδιά του Αιγαίου, έγινε σε περιοχή στην οποία η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία έρευνας και διάσωσης και… φυσικά τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν σ’ αυτήν δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσεως… παραβιάζοντας το FIR Αθηνών.

Όσο για το αν έγιναν σχετικά διαβήματα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν είδαμε να αναρτάται κάτι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

 1. Καλημέρα σας.
  Τώρα, γιά να έχουμε ” καλό ‘ρώτημα”, τό άρθρο απευθύνεται ;
  στό 41 τακατό ; (τό κόμμα τών νοικοκυρέονε γιά !! τών κρυφίως ηδυπρώκτων, λοάτκιδων μακεδονομάχων πού έχουν χάψει τήν μούφα τού τσεκουράτου μάκη και τού τηλεβιβλιοπώλη πού εφόρεσε κιπά )
  στό υπόλοιπο 56 τακατό “κε ληπέ δΕΙμοκρταηκέ δηνάμεις” ;

  Γιά εξηγείστε μας κύριε Αρθογράφε σε ποιούς απευθύνεται ;
  Έτσι γιά να γελάσουμε οι λοιποί πολιτικοί κρατούμενοι τού καθεστώτος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι… Πρέσπες κερνούν, ο Μίτσκοσκι πίνει!

Η Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε βασίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αντίθετα, σερβιρίστηκε ως ευκαιριακή, δηλαδή σαν το είδος της συμφωνίας...

Τεχνοκρατικός φασισμός

Και να θέλει κανείς να αγιάσει δεν μπορεί! Συνέβη μέσα στην αργία του Αγίου Πνεύματος. Όταν η κυβέρνηση της...

Ο Κασσελάκης έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της Κουμουνδούρου

Στον αστερισμό της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα μπήκε από χθες το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο...

Στο ίδιο (;) έργο θεατές…

Αυτά που ζούμε από χθες με Κασσελάκη και Τσίπρα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουμε ξαναζήσει πριν από...