Του Δημήτρη Γαρούφα*
Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτέλεσε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πριν από μερικές μέρες στο STAR FORUM 24 (όπως δημοσιεύθηκε σε ΜΜΕ), ο οποίος χαρακτήρισε το δημογραφικό μας πρόβλημα ωρολογιακή βόμβα, τονίζοντας ότι, αν δεν δράσουμε τώρα, άμεσα, θα καταστεί υπαρξιακό πρόβλημα και κάλεσε όλους σε «εθνικό συναγερμό»…
Σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο κι έπρεπε ήδη εδώ και αρκετά χρόνια να αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό ως θέμα επιβίωσης του έθνους και να υπάρχει προτεραιότητα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Δυστυχώς όμως κάποιοι από τους πολιτικούς μας πιστεύουν -ή θέλουν να πιστεύουν- ότι το πρόβλημα θα λυθεί με ενσωμάτωση προσφύγων από μεσανατολικές χώρες. Η χώρα μας ενσωμάτωσε επιτυχώς τις δεκαετίες μετά το 1990 εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς, αλλά αυτό έγινε κατορθωτό γιατί προέρχονταν από γειτονική χώρα, μέρος αυτών είχε ελληνική καταγωγή, σημαντικό ποσοστό ήταν χριστιανοί και οι υπόλοιποι αδιάφοροι σε θέματα θρησκείας λόγω του καθεστώτος «αθεΐας» που είχε επιβάλει το καθεστώς Χότζα, οπότε μεταξύ αυτών δεν υπήρχαν φανατικοί μουσουλμάνοι. Πέραν αυτών ήταν εργατικοί και διακαώς ήθελαν να ενσωματωθούν. Ήδη τα παιδιά τους φοίτησαν και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και τα περισσότερα δεν γνωρίζουν να γράφουν στα αλβανικά, ενώ γίνονται μεικτοί γάμοι και η επόμενη γενιά θα έχει ελληνική συνείδηση. Αντιθέτως οι πρόσφυγες από μεσανατολικές χώρες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους φανατικοί μουσουλμάνοι και προέρχονται από χώρες που έχουν αξιακούς κανόνες και πολιτιστικά στοιχεία ασύμβατα με τον ελληνικό τρόπο σκέψης και ζωής, και φυσικά είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η ενσωμάτωσή τους.
Όπως επιγραμματικά ανέφερε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, «ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται αυταπάτες κι ότι προφανώς η πληθυσμιακή ευρωστία συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την εθνική ασφάλεια και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων». Βεβαίως σε κάποιο βαθμό το δημογραφικό πρόβλημα είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά ακόμη στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει επαρκώς αντιληπτές η σημασία του και οι παρενέργειες που θα προκύψουν μελλοντικά από την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων από χώρες που έχουν τρόπο ζωής και αξιακούς κανόνες ασύμβατους με τον πολιτισμό της Ευρώπης, ενώ το πρόβλημα αγγίζει περισσότερο την Ελλάδα που συνορεύει με την Τουρκία, η οποία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες.
Επισημαίνω ότι, ενώ στην Ελλάδα έρχονται σωρηδόν πρόσφυγες από μεσανατολικές και εν μέρει αφρικανικές χώρες, παράλληλα σημαντικό ποσοστό νέων από την Ελλάδα φεύγει από τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι έτσι η Ελλάδα, ειδικά στην περιφέρεια, μαραζώνει και συρρικνώνεται πληθυσμιακά. Χωριά που μέχρι πριν από δυο τρεις δεκαετίες είχαν από 2.000-3.000 κατοίκους το καθένα τώρα ζουν σε αυτά μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι και πολλές φορές τα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα και κλείνουν οι κτηνοτροφικές μονάδες γιατί λείπει το εργατικό δυναμικό, δεδομένου ότι οι Αλβανοί μετανάστες που εργάζονταν σε αυτές τις τελευταίες δεκαετίες συνήθως φεύγουν πλέον στην Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας καλύτερα εισοδήματα…
Το ελληνικό κράτος διαχρονικά δείχνει σαν να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και γι’ αυτό μάλλον δεν έχει εκπονηθεί κάποιο ορατό πρόγραμμα για άμεση ή μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή του, ενώ και η κοινή γνώμη, ανενημέρωτη, δείχνει να αδιαφορεί σε ό,τι αφορά αυτό το πρόβλημα. Αν συζητήσει κάποιος με τις διοικήσεις των συλλόγων πολυτέκνων και ακούσει τα παράπονά τους και μελετήσει τις προτάσεις τους, θα διαπιστώσει ότι δεν κάνουμε όσα πρέπει για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή του, ενώ έπρεπε ήδη να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα-ωρολογιακή βόμβα που συνδέεται με την επιβίωση του έθνους.
*Δικηγόρος – πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Εδώ παίρνουν τα σπίτια του κόσμου, δίνουν μισθούς ψίχουλα, φτωχοποιουν τον πληθυσμό, καταστρατηγούν τη δικαιοσύνη και βγαίνει ο Καραμανλήςκαι μιλά για δημογραφικό κι ότι φταίνε οι μετανάστες;; Είναι τουλάχιστον πρόκληση