Αυθόρμητες ή συνειδήτες οι βολές Κτιστάκη κατά Καραμανλή;

Αν και δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνο στη Βουλή, βρήκε το θάρρος και την τσίπα να διαχωρίσει τη θέση του, τονίζοντας ότι στη θέση του θα είχε παραιτηθεί από την ασυλία – Εκτός κι αν ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί πλέον να κουβαλάει άλλο στην πλάτη του τον πρώην υπουργό Μεταφορών και είναι ειλημμένη απόφασή του να τον κάνει αναλώσιμο για να γλιτώσει από τη φθορά των Τεμπών 

Του Βασίλη Γαλούπη

Το μεγάλο ερώτημα για τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι πλέον αν θα σπρώξουν τον Καραμανλή να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του ή αν θα στοιχηθούν πίσω του μέχρι τέλους στον αγώνα του να τη γλιτώσει, και μαζί του κι ο πρωθυπουργός. Ο πρώτος που γύρισε τη σελίδα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας Λευτέρης Κτιστάκης.

«Εγώ στη θέση του Καραμανλή θα παραιτούμουν από την ασυλία» είπε, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι υπάρχουν και βουλευτές που έχουν αρχές, απλώς είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις στην τωρινή κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως, ότι δεν κρίνουν όλοι τη στάση τους σύμφωνα με τα στάνταρ του Καραμανλή και του Μητσοτάκη, κάποιοι έχουν και δική τους φωνή.

Μιλώντας στο Attica TV, ο Λευτέρης Κτιστάκης δήλωσε ότι «είναι προσωπικό θέμα του κ. Καραμανλή. Εγώ προσωπικά, ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν βλέπω τον λόγο να την αλλάξω».

Μπορεί ψηφοθηρικά και επικοινωνιακά να είναι κυρίαρχη, αλλά ηθικά η κυβέρνηση είναι ένα καράβι που βουλιάζει. Είναι τόσο απασχολημένη με το να σώσει τον εαυτό της απ’ τα ολοφάνερα γεγονότα των Τεμπών, που έχασε τον έλεγχο και αποκαλύπτεται στον κόσμο σε όλη της την κυνικότητα.

Ο δειλός Καραμανλής ταμπουρώθηκε με τέτοιο πείσμα πίσω από την ασυλία και τη νομοθετημένη υπουργική ανευθυνότητα, που το θέαμα είναι πια εξευτελιστικό. Δεν τολμά να εμφανιστεί καν στη Βουλή την ημέρα που συζητείται το πόρισμα για τα Τέμπη.

Το ίδιο και ο πρωθυπουργός που σταθερά μετατρέπει τον φόβο του σε αλαζονεία και προτιμά να πίνει το καφεδάκι του στο Κολωνάκι για να μην έρθει αντιμέτωπος στη Βουλή με τους συγγενείς των θυμάτων και το μπάζωμα των ευθυνών από το Μαξίμου.

Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, οι βουλευτές ασχολούνται αναγκαστικά όλο και περισσότερο με τα μηνύματα που λαμβάνουν από την εκλογική τους περιφέρεια και αντιλαμβάνονται ότι τα ένοχα αποκαΐδια των Τεμπών κολλούν πάνω σε όποιον συναινεί στο αφήγημα της συγκάλυψης.

Ακούγεται πως διάφοροι διαφωνούν σιωπηρά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αλλά στην πολιτική το τι σκέφτεσαι είναι αδιάφορο, οι πράξεις είναι που μετράνε. Οι «16» της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή συγκάλυψαν τις ευθύνες Καραμανλή, Τριαντόπουλου. Όμως ένας νέος βουλευτής, που δεν έχει κλείσει έναν χρόνο στο Κοινοβούλιο, βρήκε το θάρρος κι αποφάσισε να διαφοροποιηθεί ηχηρά, γνωρίζοντας προφανώς ότι είναι πιθανό να βρεθεί στο στόχαστρο του Μαξίμου.

Το βέβαιο είναι ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που υπολογιστικά και συμφεροντολογικά δεν αντιδρούν στην ξεδιάντροπη στάση του Μαξίμου για τα Τέμπη προκαλούν σοβαρή βλάβη στο κόμμα τους. Άλλωστε, τα προβλήματα της κυβέρνησης προκαλούνται από την ίδια.

Η πρωθυπουργική ΕΥΠ ήταν που έκανε τις υποκλοπές, η κυβέρνηση κορόιδευε τον κόσμο για τα δαπανηρά αντιπλημμυρικά έργα που θα προστάτευαν τη Θεσσαλία από έναν νέο «Ιανό», το Μαξίμου ήταν που διέταξε το μπάζωμα στα Τέμπη και ψήφιζε νόμους κατά του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας των τρένων το 2022.

Ελάχιστοι, όπως ο Λευτέρης Κτιστάκης, προσπαθούν να διασώσουν ό,τι σώζεται, έστω και στα λόγια. Μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. που επιλέγει μια άλλη στάση για το κυβερνητικό τείχος προστασίας από μπετό, ώστε να μη βρεθούν απέναντι στις ευθύνες τους ο Καραμανλής του Αχιλλέα και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Από κάθε άποψη ο Κτιστάκης επιδεικνύει ότι ως βουλευτής έχει συνείδηση.

Εκτός κι αν ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί πλέον να κουβαλάει άλλο στην πλάτη του τον Καραμανλή. Το βάρος των Τεμπών έχει γίνει δυσβάσταχτο από την κυβέρνηση. Είναι αντιληπτό στον καθέναν ότι λόγω της επιμονής και της αποφασιστικότητας των συγγενών δεν μπορεί να ξεφύγει. Η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού απαιτεί απονομή δικαιοσύνης. Και την απαιτεί είτε στον δρόμο είτε με ψηφίσματα ή στα social media.

Όλα δείχνουν ότι ο ανακριτής είναι όλο πιο κοντά στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών και για υπουργούς. Κι όταν φτάσουν οι φάκελοι στην Βουλή, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αφήσει στο κενό τον Καραμανλή και όποιον άλλον θα τον ακολουθήσει στο σκαμνί.

Ο Μητσοτάκης, που σταθερά χρησιμοποιεί τους συνεργάτες τους σαν αναλώσιμες ασπίδες της εξουσίας του, δεν έχει διστάσει να «καθαρίσει» ακόμα και πιο κοντινούς και απαραίτητους από τον Καραμανλή, όταν αυτοί έγιναν ασήκωτα βαρίδια.

Χθες, ίσως τυχαία ίσως και όχι, ακούστηκε πρώτη φορά από φιλομητσοτακικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους τους η άποψη ότι καλό θα ήταν ο Καραμανλής να αποποιηθεί τη βουλευτική του ασυλία και τελικά να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να ηρεμήσει η κοινή γνώμη.

Αν ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο ίδιος έχει στεγανοποιηθεί από τις ευθύνες και ότι η κυβέρνησή του θα γλιτώσει από τη φθορά των Τεμπών αίροντας την ασυλία-δώρο που προσωπικά παρέχει επί έναν χρόνο προς τον Καραμανλή ή και άλλους, τότε η δήλωση Κτιστάκη θα μπορούσε να είναι η πρώτη στροφή του Μαξίμου για να ξεφύγει από το αδιέξοδο.

  1. Ενδιαφέρον αν υπάρχει έστω ένα ψήγμα αξιοπρέπειας σε κάποιους από τους 300 και τους κολαούζους τους, δεν πείθομαι βέβαια. Το πιο πιθανό για μένα είναι να τους ενημέρωσαν οι κολαούζοι τους ότι θα πέσει μαύρισμα και κάνουν damage control να ορίστε εγώ είμαι αξιοπρεπής, θα είχα υποβάλλει παραίτηση. ψηφίστε με, ή απλούστερα το δεύτερο σενάριο που γράφεις στο άρθρο.

  2. Σιγά μην πρόκειται για αξιοπρέπεια, αφορά την πολιτική και μόνο αυτή η τοποθέτηση. Προφανώς, η ιδιωτική έρευνα των συγγενών έχει πολλούς λαγούς να αναδείξει. Εδώ των φρονίμων τα παιδιά του κομματικού σωλήνα διαφοροποιούνται, μάλλον η δεύτερη πράξη θα αφορά ψήφιση προανακριτικής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αυτούς γιατί δεν τους απέκλεισαν;

Με την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου ως γνωστόν εγκρίθηκε η συμμετοχή 31 κομμάτων στις ευρωεκλογές, ενώ...

Και γονεύς βουλευτού να είσαι δεν έχεις τύχη σε αυτό...

Η οργή ξεχειλίζει. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει, είναι...

Δεν σκοτώσαμε παιδιά όλοι μαζί!

Παλαιότερα ο Πάγκαλος (που ίσως στον Άδη να έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν που είχε ο Αρδιαίος*, ο...

Δεν έφταιγεν ο ίδιος

Ο Θάνος Πλεύρης θα μείνει στην Ιστορία για την εξωφρενική πολιτική που άσκησε ως υπουργός Υγείας, επί κορονοϊού, και...