Ιστορικές ύβρεις

Αποτελεί, τουλάχιστον ιστορική ύβρη ο παραλληλισμός του ηρωικού «Τορπιλοβόλου 11», που υπό την καθοδήγηση του γενναίου ναυάρχου Βότση πέτυχε έναν πραγματικό άθλο, με την εκ του ασφαλούς «επαναστατική» ενέργεια του Νίκου Παππά

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη πρόταση του βουλευτή Α´ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, που υποβλήθηκε μάλιστα υπό τη μορφή ερώτησης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, για τη μόνιμη παραμονή του αντιτορπιλικού «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του ότι «η Θεσσαλονίκη (…) δικαιούται να φιλοξενεί μονίμως ένα τέτοιο ιδιαίτερης σημασίας πλωτό μνημείο, στα ίδια νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου, έναν και πλέον αιώνα πριν, ο θρυλικός μετέπειτα ναύαρχος Νικόλαος Βότσης βύθισε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, το “Φετίχ Μπουλέντ”».

Για την ιστορία, θα πρέπει βεβαίως να αναφέρουμε ότι το «Βέλος» δεν συμμετείχε σε καμία πολεμική ενέργεια όσο ήταν αξιόπλοο, παρά μόνο σε ασκήσεις. Σε μια τέτοια νατοϊκή άσκηση, στις 23/5/1973, ο πλοίαρχός του Νίκος Παππάς με μερικά μέλη του πληρώματος στασίασαν και οδήγησαν το πλοίο σε ιταλικό λιμάνι, όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Αυτή η πράξη ήταν η μοναδική που γράφτηκε στην ιστορία του πλοίου και ήταν αρκετή για να χαρακτηριστεί αυτό, μετά τον παροπλισμό του, «μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα» και ο τότε πλοίαρχός του να φτάσει μέχρι και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και αρχηγός ΓΕΝ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (1982-1986)!

Αποτελεί, λοιπόν, τουλάχιστον ιστορική ύβρη ο παραλληλισμός του ηρωικού «Τορπιλοβόλου 11», που υπό την καθοδήγηση του γενναίου ναυάρχου Βότση πέτυχε έναν πραγματικό άθλο, με την εκ του ασφαλούς «επαναστατική» ενέργεια του Παππά. Μία ενέργεια που μπορεί να έχει την πολιτική σημασία της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την ηρωική πρωτοβουλία του Νικ. Βότση. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο κ. Γκιουλέκας να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο επιχείρημα για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα παραμονής του πλοίου στα νερά του Θερμαϊκού.

Ας μη λησμονούμε, εξάλλου, ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει να υπερηφανεύεται για άξιους αξιωματικούς που με τα πλοία τους χάρισαν στιγμές μεγαλείου, οι οποίες έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες. Δεν είναι μόνο η «επακούμβηση» της φρεγάτας «Λήμνος», που με κυβερνήτη τον τότε (Αύγουστος 2020) αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη ξεφτίλισε τους Τούρκους, στέλνοντας τη ναυαρχίδα τους «Κεμάλ Ρέις» για πολύμηνη επισκευή!

Πενήντα χρόνια νωρίτερα ένας άλλος γενναίος αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο πλωτάρχης Ελευθέριος Χανδρινός, με το αρματαγωγό «Λέσβος», στον πόλεμο της Κύπρου, όχι μόνο έσωσε την Πάφο βομβαρδίζοντας τη θέση Μούταλος και εξουδετερώνοντας τους Τουρκοκυπρίους, αλλά έγινε αιτία να αλληλοσκοτωθούν οι τουρκικές δυνάμεις που εστάλησαν εναντίον του με τη βύθιση ενός αντιτορπιλικού τους, την ολοσχερή καταστροφή ενός άλλου και τεράστιες ζημιές στο τρίτο, την κατάρριψη 11 αεροπλάνων και τον θάνατο συνολικά άνω των 600 ανδρών! Αυτά τα ομολογεί ο ίδιος ο Τούρκος στρατηγός Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ, τότε διοικητής της 39ης Μεραρχίας Πεζικού, στα απομνημονεύματά του!

Κι όμως… Στο αρματαγωγό «Λέσβος» και στον ηρωικό κυβερνήτη του Ελευθ. Χανδρινό η ελληνική Πολιτεία δεν απέδωσε ποτέ τιμές. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ! Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Οι ένοχοι» ο βετεράνος του πολέμου της Κύπρου Νικόλαος Αργυρόπουλος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι σε επίσημο έγγραφο της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού αναφέρεται πως το ιστορικό πλοίο… διαλύθηκε και εκποιήθηκε! Όχι απλώς αποσιώπησαν, δηλαδή, τα ανδραγαθήματα του κυβερνήτη και του πληρώματός του, αλλά εξαφάνισαν κάθε ίχνος που τα θύμιζε, προφανώς για να μην αναδεικνύεται η ασημαντότητα ορισμένων.

Για τα κατορθώματα του «Λέσβος», αλλά και για την ύβρη στη μνήμη των ηρώων που αποτελούσαν το πλήρωμά του δεν υπήρξε δυστυχώς κάποιος βουλευτής να ρωτήσει και να αναζητήσει ευθύνες. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μία φορά, ότι καμιά πατριωτική πράξη δεν έμεινε ατιμώρητη…

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα», [email protected]

  1. Ο συντακτης εχει πληρη αγνοια για την “εκ του ασφαλους ενεργεια” του αντιτορπιλικου “ΒΕΛΟΣ”. ΟΙ συμμετασχοντες του κινηματος κυβερνητες αποστρατευτηκαν εξεπεσαν του βαθμου των και στερηθηκαν και αλλων ακομη και ιατροφαρμακευτικης περιθαλψεως της οικογενειας των.
    Οσον αφορα το πληρωμα που παρεμεινε εις την ξενην , αγνωστοι εν μεσω αγνωστων,δεν χειαζονται σχολια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οικολογικό τσιμέντωμα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη στην οικοδομή, η οποία οφείλεται κυρίως στο απαράδεκτο νομοθέτημα για την αύξηση των...

Ο επιστήμονας που διάβασε τις στάχτες της Πομπηίας και έφτασε στον...

Μέχρι χθες ο Γκρατσιάνο Ρανότσια ήταν ένας άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Αν και ο Ιταλός ακαδημαϊκός έχει να παρουσιάσει...

Η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί

Η φετινή άνοιξη άρχισε στην Ελλάδα με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Στις 6 Απριλίου, σχεδόν έναν μήνα πριν...

Οι θρύλοι που υφαίνουν τη ζωή μας

Απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αριστερά του δρόμου, υπήρχε στις αρχές του 1980 ένα ταβερνάκι, ο...