Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Η μετεγγραφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Ν.Δ. φαίνεται ότι, εκτός των νέων αντιδράσεων που πυροδοτεί εντός της «γαλάζιας» παράταξης ξύνει και άλλες, παλιές, πληγές. Ακόμα και για την ίδια…
Οι «κοριοί» της στήλης στα κοινοβουλευτικά αρχεία τι πήγαν και βρήκαν; Τέτοιες ημέρες, αρχές του 2013, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου κατατέθηκε στην Βουλή μια πολύ σημαντική τροπολογία.
Η τροπολογία πρόβλεπε την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια και την υπέγραφαν 84 (!) από τους βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής μάλιστα τον τότε γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θαν. Μπούρα. 84 από τους 129…
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η αιτιολογική έκθεση, η οποία τόνιζε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και του οξύτατου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο περί ιθαγένειας και τις συνέπειές του, σκόπιμο είναι να επανέλθει στο σύνολο των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών η προϋπόθεση του γένους ως προαπαιτούμενο εισαγωγής».
Συγκρατήστε και τη λέξη «λαθρομετανάστευση», η οποία έχει αφαιρεθεί πλέον από το «λεξιλόγιο» της πολιτικής ορθότητας και φυσικά της Ν.Δ…
Ποια ήταν η πρώτη που ξεσηκώθηκε με οργή εναντίον της πρότασης; Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ούσα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του (συγκυβερνώντος) ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν είχε χριστεί ακόμη υφυπουργός στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ξεκινήσουν, μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη, τις μαζικές μνημονιακές απολύσεις με τη μορφή της περιβόητης «διαθεσιμότητας»…
«Κακόξενη και φοβική, μικρόψυχη και άδικη» την χαρακτήριζε και λόγω της άρνησης αυτής, όπως και (του τρίτου τότε κυβερνητικού εταίρου) της ΔΗΜ.ΑΡ., η τροπολογία αποσύρθηκε χωρίς να επανακατατεθεί ποτέ!
Κι αν απορείτε αν ο Κ. Μητσοτάκης συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των «κορυφαίων» που την είχαν συνυπογράψει, η απάντηση είναι όχι. Και να που έντεκα χρόνια μετά η κοινή αλλεργία τους στο ελληνικό γένος τούς έφερε τόσο κοντά και επίσημα.
Φαίνεται ωστόσο ότι η κυρία Χριστοφιλοπούλου έχει γενικότερα πρόβλημα με το γένος. Ακόμα και με το δικό της. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το άλλο εύρημα των δικαστικών «κοριών» της στήλης…
Λίγους μήνες νωρίτερα, για τις εκλογές του 2012, είχε κάνει προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να διορθωθεί το πλήρες όνομα με το οποίο ανακηρύχθηκε υποψήφια βουλευτής. Και αντί του «Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη) του Γεωργίου Κάλερ» να καταχωριστεί ως «Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη) συζ. Δημητρίου».
Κι αν αυτό προκαλεί επίσης απορία, η εξήγηση είναι πως το «Κάλερ» (που προσπαθούσε έτσι να μη φαίνεται) είναι το πατρικό της όνομα. «Χριστοφιλοπούλου» είναι του συζύγου της, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προφανώς η πρώην υφυπουργός θα έχει (αναδρομικά) ενστάσεις και για το Οικογενειακό Δίκαιο που ψηφίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1983…