Λερές μαρμίτες, ψωραλέα μούσια, ελλιπής Παιδεία

Δύο βασικοί νόμοι: 1. Η ευπιστία βλάπτει σοβαρά την πατρίδα. 2. Οι φιλάνθρωποι δεν είναι πάντοτε καλοί άνθρωποι

Του Παναγιώτη Λιάκου

Πολλά λένε για τον «ταϊστή» των… φτωχώνανε Κώστα Πολυχρονόπουλο, αλλά παραλείπουν ένα, λίαν σημαντικό. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποδείξει ότι δεν χάλασε ούτε σεντ από τις δωρεές, για προσωπικούς λόγους.

Μα, αφού η οργάνωσή του δεν είχε επίσημη μορφή, δεν έκοβε αποδείξεις για τις δωρεές. Μήπως κρατούσε βιβλία στα οποία κατέγραφε έσοδα και έξοδα; Μήπως κρατούσε και τιμολόγια αγορών;

Σ’ ένα βίντεο εμφανιζόταν να δέχεται ένα διάφανο κουτί-κουμπαρά γεμάτο με χαρτονομίσματα. Τη χαρτούρα αυτή θυμάται πώς τη δαπάνησε; Πώς θα αποδείξει ότι δεν ξόδεψε τα μετρητά των αφελών για μη φιλανθρωπικούς σκοπούς; Για πόσο ραδικοβλάσταρα μας περνά αυτός ο σύγχρονος Καραμουρτζούνης;

Το ζήτημα, πάντως, είναι βαθύτερο και σημαντικότερο απ’ ό,τι φαίνεται και σχετίζεται με την Παιδεία των πολιτών. Παιδεία δεν είναι τόσο η αποστήθιση φυσικών νόμων, λεπτομερειών από την Ιστορία ή μαθηματικών τύπων και γεωμετρικών στοιχείων και χημικών αντιδράσεων, αλλά η αντίληψη που σχηματίζει ο άνθρωπος για τον εαυτό του, τον ρόλο του στην κοινωνία, τη σχέση του με τον Θεό και το περιβάλλον του.

Παιδεία είναι η διαδικασία αφύπνισης, κατανόησης και αφομοίωσης γνώσεων και συμπεριφορών που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από το ζώο.

Αν, λοιπόν, δεις έναν τύπο με ψωραλέα μούσια να αναδεύει ντοματοχυμό με μακαρόνια σε μια λερή μαρμίτα στη μέση του δρόμου, σου ζητήσει λεφτά και σκεφτείς να του δώσεις επειδή «φαίνεται καλός άνθρωπος», το πρόβλημα δεν το έχει εκείνος, αλλά εσύ.

Κι αν επίσης γνωρίζεις ότι έχει οργάνωση δίχως επίσημη μορφή κι εσύ καταθέτεις χρήματα στον λογαριασμό της μαμάς του και του κουνιάδου του, τότε το πρόβλημά σου είναι διπλό και τρίδιπλο. Είσαι ασυγχώρητα αφελής και ταυτόχρονα επηρεάζεις τον συλλογικό βίο με την ψήφο σου.

Η Παιδεία όσων πίστεψαν στον τύπο με τα ψωραλέα μούσια, το κουπί και τις λερές μαρμίτες είναι ελλιπής. Μπορεί οι ίδιοι να έχουν καλές προθέσεις, αλλά ο δρόμος προς την Κόλαση είναι συχνά στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων.

Ας ασχοληθούμε όλοι μας συστηματικότερα με την Παιδεία μας και ας γίνουμε λιγουλάκι περισσότερο «υποψιασμένοι». Δεν θα χάσουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το ελληνικό καλοκαίρι

Όσο και να θέλεις να ζωγραφίσεις εντός σου την εποχή με αισιόδοξα ελληνικά χρώματα, υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει:...

Μια όχι και τόσο μακρινή ιστορία

Κυνηγημένη από τη ζήλια της Ήρας, και ενώ στα σπλάχνα της κυοφορούσε από την ένωσή της με τον μπερμπάντη...

Ακλόνητη η δικτατορία της ασχήμιας

Προχθές ο δήμαρχος Θεσσαλονικέων Στέλιος Αγγελούδης και ομάδα εθελοντών έσβηναν καλλικατζούρες που γράφουν πιθηκοειδείς* βάνδαλοι. Μάλιστα, σε μια από...

Η σημαία των Olympic Games

Υποκριτικότατη η συζήτηση για τον αθλητή και την αθλήτρια που θα σηκώσει στα χέρια του/της την ελληνική σημαία στο...