Φυλλορροεί η «σαμαρική ομάδα»

Το πλήγμα που δέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς (και στην εσωκομματική του επιρροή) θεωρείται καίριο, αφού ο υφυπουργός Υγείας ήταν ένας από τους «οπλαρχηγούς» του μέσα στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

«Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;» θα μπορούσε να έχει αναφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς ακούγοντας νωρίς χθες το πρωί τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι «πείστηκε» από τον Κ. Μητσοτάκη και κάνοντας στροφή 180 μοιρών (άλλως, κυβίστηση ή κωλοτούμπα) θα υπερψηφίσει, ενδεχομένως και με τα δύο χέρια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.

Ο υφυπουργός Υγείας, αν και προς τα έξω χαμηλών τόνων άνθρωπος, δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Ψυχίατρος στο επάγγελμα, πολύ στενός προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε εν αρχή, από τον ίδιο, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης από το 2012. Με απλά λόγια, ήταν ο επιτελάρχης της κυβέρνησης Σαμαρά επί 2,5 χρόνια.

Με τη σαμαρική παρακαταθήκη εξελέγη (πρώτη φορά το 2019) και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- «έπινε νερό στο όνομα του Αντώνη».

Δεν είναι, μάλιστα, καθόλου συμπτωματικό ότι ήταν και το πρώτο από τα διαφωνούντα κυβερνητικά στελέχη που -ελάχιστες ώρες μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη- βγήκε, σχεδόν χαράματα, να δηλώσει την υποταγή του.

Αν σας φέρνει και λίγο από Κόπολα στο μυαλό, την ώρα που βαθιά μεσάνυχτα ο Κυριάκος μετά της συζύγου του διασκέδαζαν στη Μαρινέλλα, ο αυτομολήσας προετοίμαζε το πρωινό «μαχαίρωμα» στον μέντορά του.

Το πλήγμα που δέχτηκε μετά τη δήλωση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς (και στην εσωκομματική του επιρροή) θεωρείται καίριο, αφού ο κ. Βαρτζόπουλος ήταν ένας από τους «οπλαρχηγούς» του μέσα στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για την ακρίβεια, ήταν έως τώρα κοινό μυστικό ότι, «ο κόσμος να χαλάσει», δύο από τους σημερινούς (υφ)υπουργούς θα είναι «πάντα δίπλα στον Αντώνη», έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμα και την καρέκλα τους.

Ο άλλος είναι ο (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος τυγχάνει και σύζυγος της (εδώ και δεκαετίες) έμπιστης ιδιαιτέρας γραμματέως του πρώην πρωθυπουργού.

«Χρησιμοποιώντας» την περίπτωση Βαρτζόπουλου, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει (με ωμό και κυνικό τρόπο) το μήνυμα πως ακόμα και χωρίς κομματική πειθαρχία η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί το βασικό κριτήριο για την παραμονή ή την είσοδο στην κυβέρνηση.

Όποιοι υπουργοί ή υφυπουργοί δεν το ψηφίσουν θα βρεθούν (αμέσως ή αργότερα) εκτός υπουργικού συμβουλίου και όποιοι από τους βουλευτές κάνουν το ίδιο θα χάσουν κάθε ελπίδα υπουργοποίησης.

Μέσω Βαρτζόπουλου επιχειρούνται, συγκεκριμένα, ο διεμβολισμός και η εξαγορά της «σαμαρικής ομάδας», καθώς στέλνεται το μήνυμα ότι όσοι αποσκιρτήσουν θα βγουν αυτόματα από τη μαύρη λίστα του Μαξίμου και θα πάρουν σειρά προς αξιοποίηση…

Πώς το είπε κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ; Ότι σέβεται «τις διαφωνίες συνείδησης» και ότι τον ενοχλεί η… «εργαλειοποίηση» του θέματος!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κυριάκος για πρόεδρος πασοκάρας!

Είναι απορίας άξιον που οι πασόκοι, θορυβημένοι από το σφόλι που έφαγαν στις ευρωεκλογές, προβαίνουν σε κινήσεις πανικού, όπως...

Δηλώσεις και «όπου βγει»

Όταν ο άνθρωπος δεν έχει, γενικώς, συναίσθηση των ευθυνών του και επίγνωση της (δεινής) θέσεώς του, κάνει δηλώσεις και...

Τα ψέματα Μητσοτάκη και το γαϊτανάκι του ανασχηματισμού…

Δεν ήταν το μόνο ψέμα που στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του είπε (εσκεμμένα ή όχι) ο Κ. Μητσοτάκης ότι...

Επικοινωνιολόγος – Καραμουρτζούνης*

Θυμάστε στις 13/9/2021 τον Μητσοτάκη που βρισκόταν σε περιοδεία στη Θεσσαλία και, όλως τυχαίως, καταμεσής του κάμπου βρήκε γέροντα...