Η νέα πραγματικότητα έχει ανάγκη από ηγεσία

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Ο κόσμος αλλάζει. Και οι θρησκευτικές μέρες χριστιανοσύνης που περνάμε αποτελούν μια «πολιτισμική και θρησκευτική παρένθεση» σε έναν κόσμο κατά τα άλλα πολιτικά, πολιτισμικά αλλά και θρησκευτικά ευάλωτο.

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι γεγονότων. Γεγονότων τα οποία έχουν τάσεις να διαμορφώνουν μια νέα στρατηγική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που επιδιώκει να αλλοιώσει πολιτικές και να διαμορφώσει ή να τερματίσει συνεργασίες και συμμαχίες.

Η νέα πραγματικότητα θα αλλοιώσει τελικά πολιτισμούς, πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία. Διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι και δεν θα είναι σύντομα ειρηνικός.

Η νέα τάξη πραγμάτων αλλοιώνει ακόμα και παραδόσεις. Βρισκόμαστε μακριά από πραγματική ειρήνη στην οικουμένη. Βρισκόμαστε στην εξέλιξη μιας νέας κοινωνικής τάξης πραγμάτων που αναμορφώνει και αναδημιουργεί και εκμεταλλεύεται τάσεις για όποια αλλαγή χωρίς όρους, διαδικασίες αλλά και πολλές φορές χωρίς επίπεδο σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όπου το κοινότοπο είναι και «πιο ασφαλές».

Υπάρχουν δεδομένα περί της νέας τάξης πραγμάτων. Τα νέα δεδομένα βραχυπρόθεσμα αναθεωρούν εθνικές πολιτικές και μακροχρόνια διαμορφώνουν μια νέα κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από κοινές συλλογικές περιφερειακές και διεθνείς ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο που καταπολεμούμε στον βωμό του μοντέρνου και του εναλλακτικού.

Γιατί είναι η διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς τέτοια, που ό,τι γίνεται πρέπει και μας επηρεάζει. Είμαστε τόσο αλληλένδετοι μεταξύ μας που όπως και είχαμε πει στο παρελθόν ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στη Γάζα επηρεάζει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τις περιφερειακές χώρες αλλά και παγκόσμιες οικονομίες.

Η απειλή και μόνο επιθέσεων από πειρατικές δυνάμεις στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι παρά μόνο ένα γεγονός το οποίο ωστόσο έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και επηρεάζει την παγκόσμια αγορά, της οποίας συμμεριζόμαστε το κόστος. Το αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα είναι μέρος της νέας τάξης πραγμάτων.

Μιας νέας στρατηγικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που αποτέλεσμα είναι μεν νέες συμμαχίες και λύσεις αλλά και μια νέα πολιτική και εμπορική τάξη πραγμάτων. Μια νέα στρατηγική πραγματικότητα για την περιφέρειά μας. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο λέγαμε συνεχώς πως όσο δεν περιορίζεται στην ίδια την περιοχή της Γάζας τόσο περισσότερο θα επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, άρα και εφοδιαστική τιμή.

Βρισκόμαστε σε μια αλυσίδα από γεγονότα που εξελίσσονται. Το γεγονός αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο επηρεάζει περισσότερες από 20 χώρες αλλά και παγκόσμιες τιμές και το παγκόσμιο εμπόριο.

Και το γεγονός αυτό επιφέρει νέες συνεργασίες και πιθανώς συμμαχίες, τις οποίες το συμφέρον μεν είναι το ίδιο. Εν τω μεταξύ οι προκλήσεις αυξάνονται και είναι πλέον σαφές ότι κάτι πρέπει να γίνει πριν μετεξελιχθούν και πολλαπλασιαστούν και νέοι πόλεμοι, γιατί απλά οι μάχες πολλαπλασιάζονται. Από Λατινική Αμερική και Αφρική, μέχρι ανατολική Μέση Ανατολή και Ασία.

Η νέα πραγματικότητα έχει ανάγκη από ηγεσία. Και αυτή είναι η ευχή μας για το νέο έτος.

*Αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και ∆ιεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, πρόεδρος του Strategy International (SI) Ltd

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

H Μελόνι και o «δυτικός εθνικισμός»

Τι να πεις, ζούμε σε τέτοιες εποχές που η τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατά...

Ένα έθνος λεόντων και όχι καρπαζοεισπρακτόρων

Οι περισσότεροι κάνουν πολιτική ή διαμορφώνουν πολιτική θέση από επικεφαλίδες αυτών που ακολουθούν ως κομματόσκυλα, αυτών που μοιράζονται την...

Μια ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται διπλωματική δύναμη δεύτερης ή και τρίτης ταχύτητας στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς η διπλωματική και...

Γιατί ανησυχεί ο Ερντογάν

Τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε να μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για τον κίνδυνο που...