Το Αιγαίο δεν είναι προς διανομή, διότι ο μόνος νόμιμος κάτοχός του βάσει γεωμορφολογίας και βάσει διεθνών διατάξεων και συμβάσεων είναι η Ελλάδα
Του Αναστάσιου Β. Κακαράντζα
Θα αποφύγω τις εκρήξεις θαυμασμού που διακατέχουν τα εγχώρια ΜΜΕ για την επίτευξη συμφωνιών σταθερότητας και ασφάλειας με την Τουρκία και άλλες τέτοιες φιγούρες. Αυτό που πραγματικά συνέβη προ ημερών είναι η αρχή του εξευμενισμού του θηρίου παρέχοντάς του γην και ύδωρ. Δημοσιογραφικοί κύκλοι επιδίδονται σε επευφημίες, καθότι θέλουν να δημιουργήσουν, να διαμορφώσουν και να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη καλύπτοντας με ευχολόγια την πλήρη υποταγή μας. Προς τέρψιν της επίπλαστης ηρεμίας ας χορηγήσουμε στον «σουλτάνο» κάποια απ’ όσα δικαιωματικά μάς ανήκουν.
Αν υπήρχε διαχρονικά συντεταγμένη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, δεν θα διανοούμασταν να ανταλλάζουμε φιλοφρονήσεις με τους γείτονες, εάν δεν επεκτείναμε στα 12 ν.μ. τα χωρικά μας ύδατα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο που τόσο επικαλούμαστε. Όπως επίσης αν δεν αποσύρει άμεσα η Τουρκία τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, αν δεν καταργηθεί πλήρως το παράνομο casus belli και αν δεν αναγνωρίσει επιτέλους η Άγκυρα τα έννομα κυριαρχικά μας δικαιώματα και εν γένει την ανεξαρτησία μας.
Ακούσαμε για μια διακήρυξη καλών προθέσεων με ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να τηρηθούν από αμφότερα τα μέλη για να μην υπάρχει όξυνση των διμερών σχέσεων. Αυτό είναι το κάλυμμα. Η αλήθεια περικλείεται στη φράση «αν δεν μας απειλείτε, δεν θα σας απειλήσουμε». Θυμίστε μου, πότε ακριβώς η Ελλάδα απείλησε την Τουρκία; Ακριβώς ποτέ! Ο Ερντογάν έχει πλέον και το μαχαίρι και το καρπούζι. Οτιδήποτε δεν συμφέρει τα μαξιμαλιστικά του πλάνα αυτομάτως θα τίθεται προς επίκριση και θα κατηγορεί την Ελλάδα ότι υπονομεύει το σύμφωνο καλής γειτονίας.
Ερωτώ, λοιπόν: Αν επεκτείνουμε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο στα 12 μίλια, αποτελεί στοιχείο ομαλούς γειτνίασης ή όχι; Αν ενεργοποιήσουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου, ενέχει στοιχεία ακύρωσης με θύτες εμάς και θύμα την Τουρκία; Αν επιχειρήσουμε εξόρυξη νότια της Κρήτης, θα ενοχληθεί η Άγκυρα; Αν μεταφέρουμε στράτευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα φέρει τριγμούς στο προσκήνιο; Όλα αυτά και πολλά ακόμη είναι αναφαίρετα δικαιώματά μας, αλλά, όπως αντιλαμβανόμαστε, πλέον θα πρέπει να παίρνουμε την έγκριση του «σουλτάνου» για το αν θα πρέπει να τα εφαρμόσουμε ή όχι. Ειδάλλως θα αμαυρωθούμε εμείς ως τα άτακτα παιδιά στα διεθνή fora που δεν επιθυμούν την ομαλότητα.
Διαρρέουν από ελληνικά επίσημα στόματα κουβέντες του τύπου «τα δικαιώματά μας φτάνουν έως τα 6 μίλια» και ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει μια θάλασσα. Να διορθώσω ελπίζω την παρανόηση, αλλά τα δικαιώματά μας φτάνουν έως τα 12 μίλια και δεν υφίσταται θάλασσα μεταξύ των δύο κρατών. Υπάρχει Ελλάδα ως ηπειρωτικό μέρος, Ελλάδα με ένα πανάρχαιο αιγαιοπελαγίτικο σύμπλεγμα κατοικημένων νησιών και απέναντι η Τουρκία. Το Αιγαίο δεν είναι προς διανομή, διότι ο μόνος νόμιμος κάτοχός του βάσει γεωμορφολογίας και βάσει διεθνών διατάξεων και συμβάσεων είναι η Ελλάδα.
Ακούσαμε από τον Ερντογάν για τουρκικές μειονότητες στη Θράκη, για στρατόπεδα ανατροφής και γαλούχησης τρομοκρατών στο Λαύριο, για Αιγαίο ως θάλασσα ειδικών συνθηκών, εν ολίγοις και για το γεγονός ότι στο έτερο κομμάτι του Ελληνισμού, την Κύπρο, πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα βάσει των πραγματικών ρεαλιστικών συνθηκών που έχουν εδραιωθεί και όχι βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της αυθύπαρκτης ιστορικότητας.
Μας το εμποτίζουν έξυπνα και δολίως. Όλο το σύστημα του κατευνασμού και της άοκνης ηττοπάθειας της ελίτ του εσωτερικού εκκολάπτει υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που συνιστούν, εάν πραγματοποιηθούν, μείωση εθνικής κυριαρχίας. Υπό το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας στο σπίτι μας, καλούμε τους λωποδύτες να δειπνήσουν μαζί μας.