Κι αποχαιρέτα τα, τα 12 μίλια που χάνεις…

Του Σάββα Καλεντερίδη*

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα έξι στα δώδεκα μίλια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ μπορεί να λυτρώσει μια για πάντα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Αν η Ελλάδα κάνει χρήση του αναφαίρετου αυτού δικαιώματος, που της παρέχεται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Συμφωνία για το Δίκαιο των Θαλασσών του Μοντέγκο Μπέι, το οποίο είναι δικαίωμα που μπορεί να το ασκήσει χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν, τότε αφαιρείται ο γεωγραφικός χώρος πάνω στον οποίον η Τουρκία ξεδιπλώνει τις διεκδικήσεις και της επεκτατικές της πολιτικές. 

Με άλλα λόγια, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια λύνονται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και τότε όντως θα μείνει για ρύθμιση το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έθεσε ως μείζονα στόχο της εθνικής της πολιτικής να αποτρέψει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, φθάνοντας μέχρι το σημείο η τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 να δώσει εξουσιοδότηση ες αεί στις τουρκικές κυβερνήσεις να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ασκούσε το δικαίωμα της επέκτασης πέραν των έξι ναυτικών μιλίων.

Το 1997, μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Σημίτης, με την παρότρυνση της κυρίας Ολμπράιτ, υπέγραφε με τον κύριο Ντεμιρέλ στην Ισπανία τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, τα βασικότερα σημεία της οποίας ορίζουν επιγραμματικά:

«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν την προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:

  • Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.
  • Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
  • Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.
  • Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.
  • Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Σημειώνεται ότι το τέταρτο και το πέμπτο σημείο «φωτογραφίζουν» τα δώδεκα μίλια. Δηλαδή, με την αναγνώριση «νόμιμων ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο στην ουσία νομιμοποιούμε την «απειλή πολέμου, ενώ με την «αποφυγή μονομερών ενεργειών» κλείνουμε την πόρτα στην επέκταση. 

Αυτά τα είκοσι έξι χρόνια που πέρασαν από την υπογραφή της διακήρυξης αποδείχτηκε ότι η Τουρκία δεν σεβάστηκε την υπογραφή της, αφού φθάσαμε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στη «Γαλάζια Πατρίδα, στις «βόλτες» του «Ορούτς Ρέις» επί 92 ημέρες και τις έρευνες σε ελληνική -με βάση το Διεθνές Δίκαιο- ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, σε επιστολές στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, σε εκατοντάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και σε πόσα άλλα.

Χθες, Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε με τον Ταγίπ Ερντογάν μια νέα διακήρυξη, χωρίς να γίνει καν λόγος για την καταπάτηση της προηγούμενης από την Τουρκία.

Οι φόβοι που είχαμε, να μην αποτελεί η νέα αυτή διακήρυξη ανανέωση ή και επέκταση της Διακήρυξης της Μαδρίτης, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν.

Στη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και το εξής:

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

«…OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που δεν έχει καταργηθεί και είναι εν ισχύ η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για πόλεμο κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 12 ναυτικών μιλίων, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προβεί σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, βάλαμε το τελευταίο «καρφί» στο φέρετρο των 12 ναυτικών μιλίων.

  1. Εμφανίζεται στα ΜΜΕ η υπέρ-δυναμική παρουσία – υπεροχή του πρωθυπουργού της χώρας.
    Αν και ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας, αν και γράφονται πικρές αλήθειες, αυτό που τρομάζει,
    αυτό που επιβάλλεται να πάρει απάντηση, παραμένει η παθητική στάση του συνόλου δηλ. του λαού.
    Η δεν έχει ωριμάσει τόσο η κατάσταση ώστε να αναζητήσουμε την ανατροπή, η αιωρείται κάτι το μαγικό μεν, αλλά άκρως κρυφό δε.
    Πρόσφατη η λαϊκή εντολή για την ίδια κυβέρνηση, για το ίδιο σκηνικό.
    Το πόσο το αποτέλεσμα υπήρξε πραγματικό η πλασματικό, ουδείς προσπάθησε έστω να δώσει μια ανάλυση.
    Η πολιτική πορεία των γεγονότων ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα ως δεδομένο και εκτός ελέγχου ούτε που γίνεται έστω και στο ελάχιστο προσπάθεια, ώστε κάτι να διορθώσει, έστω να κατευνάσει κάπως την κατηφόρα.
    Προς μεγάλη απογοήτευση αυτά που διαβάζουμε ώστε να ενημερωθούμε, μας αφήνουν έκπληκτους, διότι και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εμφανίζουν ή θέλουν να μας δώσουν να πιστέψουμε. ότι έχουν περιέλθει σε αδυναμία λήψεις αποφάσεων, ώστε να θωρακίζεται η χώρα σε άκρως ακέραια σημεία υψηλού κινδύνου.
    Μου έρχεται πολύ βαρύ έως ασήκωτο να χωνέψω ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προβεί σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης.
    Δηλαδή η Ελλάδα δεσμεύεται η Τουρκία ενεργεί χωρίς καμία δέσμευση?
    Το Βόρειο τμήμα της Κύπρου παραμένει υπό κατοχή από την Τουρκία από το έτος 1974.
    Στο σήμερα ζούμε τον Ερντογάν να μάχεται για Κατοχικά Εδάφη στην Παλαιστίνη, να φωνάζει για
    γενοκτονία των Παλαιστινίων, αλλά αντίλογος για όσα η Τουρκία έχει διαπράξει απόλυτη σιωπή.
    Στο σήμερα η Ελλάδα μάχεται για προβολή γεγονότων από πλευράς Ισραήλ αλλά για ενημέρωση από πλευράς Παλαιστινίων, ούτε που μας ενδιαφέρει, σωστή πλευρά της ιστορίας.
    Δώσαμε γη και ύδωρ όλα τα υπάρχοντά μας στους εξαίρετους συμμάχους μας, πέρα του
    Ατλαντικού, το καράβι βουλιάζει και εμείς μαζί του, χωρίς ουδεμία προσπάθεια διάσωσης.
    Τουλάχιστον ας υπάρξουν κάποια άρθρα έστω και με το σταγονόμετρο πως θα εξελιχθούν
    οι γεωπολιτικές αλλαγές για την χώρα μας και για την Ε.Ε.
    Ενώ διαβάζουμε ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο με την Ρωσία εδώ απόλυτη σιωπή.
    Ενώ διαβάζουμε ότι οι χώρες των BRICS από 1η Ιανουαρίου 2024 διευρύνονται σε 11 και
    οι συναλλαγές θα γίνονται με αντίκρισμα χρυσού και σε τοπικά νομίσματα χωρών εδώ μαύρο σκοτάδι.
    Ενώ διαβάζουμε για το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ.
    Ενώ διαβάζουμε για την αδυναμία του Κογκρέσου να στηρίξει οικονομικά δύο πολέμους.
    Τι θα γίνει με το ευρώ και την ΕΕ?
    Θα εξακολουθεί να επιβάλλει κυρώσεις οι οποίες θα γράφονται ώστε να θυμίζουν εποχές?
    Τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ αφού ο πόλεμος της Ουκρανίας έδωσε πλήρη εικόνα αδυναμίας?
    Δεν μπορεί η χώρα μας να ακολουθεί διαρκώς αυτή την παθητική εικόνα και να παραμένει
    η τελευταία που θα ξυπνήσει όταν σημάνουν οι σάλπιγγες για το επόμενο, ο κόσμος άλλαξε,
    οι εξελίξεις επιβάλλουν αλλαγή τρόπου εφαρμογής πολιτικών ελιγμών.
    Παντός καιρού υπάρχει τρόπος, υπάρχει διαφυγή, υπάρχει μεθοδικότητα των χειρισμών.
    Ουδέποτε οι παθογένειες ξέφυγαν – απέτρεψαν την καταστροφή.
    Όχι άλλη παθητική υποταγή για αυτά τα χώματα.
    Μην περιμένουμε να μας γυρίζουν την πλάτη, λέγοντας θα θέλαμε να βοηθήσουμε αλλά ΔΕΝ διαθέτουμε πλέον τις δυνατότητες που είχαμε άλλοτε.
    <>.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σιωπηρή παράδοσις

Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν στάθηκε μπροστά σε ένα σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και εξεφώνησε για πρώτη φορά το...

Έτοιμος ο… συγκυβερνήτης!

Γιατί να μην τρίβει τα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Νίκο...

Πέντε κέρδη της Τουρκίας (μόλις) σε έναν χρόνο!

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος (που, οπωσδήποτε, πρέπει να διεξάγεται, αλλά η ουσία και η εθνική του χρησιμότητα εξαρτώνται από το...

Και η σκόνη από τα παπούτσια να μείνει, όφελος είναι

Επισκέφθηκα τελευταία φορά το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και είδα τα Γλυπτά του Παρθενώνος τον Ιανουάριο του 2023. Πάντα...