Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά την τηλεοπτική δημοκρατία και την ενημέρωση του Έλληνα φιλάθλου, καταναλωτή και πολίτη
Του Βασίλη Βέργη
Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα καπελάκια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok (σκηνικά που υποτιμούν τη νοημοσύνη της νεολαίας), προτιμώ σήμερα να εκμεταλλευτώ τον χώρο που μου προσφέρει η «δημοκρατία» για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά την τηλεοπτική δημοκρατία και την ενημέρωση του Έλληνα φιλάθλου = καταναλωτή – πολίτη.
Το απόγευμα της Κυριακής, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, συνέβησαν (ξανά) πολύ σοβαρά περιστατικά: εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού, σπασίματα, επεισόδια με την Αστυνομία, η οποία, ως… συνήθως, έριξε κιλά δακρυγόνα, βάζοντας σε κίνδυνο τους άλλους, κανονικούς φιλάθλους των δύο ομάδων, αλλά και τους ποδοσφαιριστές, που έφυγαν τρέχοντας στα αποδυτήρια και κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκαν οξυγόνο.
Την ώρα που συνέβησαν όλα αυτά, η κάμερα της Cosmote ήταν στραμμένη στο άλλο… μισό του γηπέδου, στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και στη διαιτητική ομάδα που παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι τα τεκταινόμενα, προτού αρχίσουν να τρέχουν με δάκρυα στα μάτια και την μπλούζα στο πρόσωπο για να γλιτώσουν.
Ο τηλεθεατής που περίμενε να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ για τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ έμεινε στο… περίμενε. Στην εποχή που τα social media μπορούν με ένα κινητό, με μια κάμερα, να μεταφέρουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στα πέρατα του πλανήτη Γη, το συνδρομητικό κανάλι έβαλε ξανά το κεφάλι στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο, θεωρώντας ότι η καλύτερη «ενημέρωση» είναι η… μη ενημέρωση!
Προσοχή, η μη ενημέρωση του κοινού το οποίο ΠΛΗΡΩΝΕΙ για να την έχει! Πληρώνει κάθε μήνα τη συνδρομή του για να βλέπει ποδόσφαιρο, να διασκεδάζει, αλλά και να ενημερώνεται.
Για την Cosmote -αλλά και για τη Nova-, η οποία θυμίζω πως σε παρόμοια επεισόδια μας έδειχνε το… φεγγάρι αντί για το γήπεδο, το προϊόν είναι «ψυχαγωγία» και όχι «ενημέρωση». Έτσι λένε. Δηλαδή, σαν να βλέπουμε «Μπόλεκ και Λόλεκ», διάφορα καρτούν ή ενδεχομένως κάποια συναυλία. Με συγχωρείτε, αλλά δεν έχω παρατηρήσει στη σύμβαση που υπογράφουμε με τα συνδρομητικά να αναφέρει πουθενά «Εμείς ενημερώνουμε τον καταναλωτή ότι, και το γήπεδο να πέσει, δεν θα το δείξουμε, καθώς παρουσιάζουμε μόνο ψυχαγωγία». Η γενικότερη διεθνής τάση στο ποδόσφαιρο από τις υπερκείμενες Αρχές είναι να δείχνουν όσο λιγότερο γίνεται τα επεισόδια στα γήπεδα. Όμως, με την ύπαρξη των social media, όλο αυτό καταντά αστειότητα. Το βράδυ της Κυριακής πλημμύρισε το διαδίκτυο από τα βίντεο με τα επεισόδια των οπαδών του Ολυμπιακού στον Βόλο. Αλλά η Cosmote διατήρησε «άφθαρτο» το… ψυχαγωγικό προϊόν της. Γέλιο μέχρι δακρύων!
Να θυμίσω πως όλα τούτα είχαν ξεκινήσει από την «απαγόρευση» στους δημοσιογράφους-σχολιαστές να παίρνουν θέση για τις επίμαχες φάσεις, επειδή δήθεν «έσπαγε το τηλεφωνικό κέντρο» του συνδρομητικού. Η Nova το καθιέρωσε, η Cosmote το υιοθέτησε. Πλέον δεν βλέπουμε ούτε τα γεγονότα-επεισόδια. Πριν από ενάμιση μήνα δεν υπήρξε ούτε σύνδεση με τα αποδυτήρια στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τη διακοπή στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και άπαντες… πιθανολογούσαν τι μπορεί να συμβαίνει.
Προφανώς δεν είναι ευθύνη των δημοσιογράφων των καναλιών όλο αυτό το σκηνικό, αλλά ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ των διοικήσεων των συνδρομητικών. Και, δυστυχώς, έως σήμερα δεν έχει πάρει θέση η ΕΣΗΕΑ, η οποία πρέπει να προστατεύσει και τους ρεπόρτερ-σχολιαστές, αλλά κυρίως το δικαίωμα-υποχρέωση για ενημέρωση.
Η κατάληξη είναι ότι ο καταναλωτής φίλαθλος πληρώνει έναν σκασμό λεφτά στα συνδρομητικά για να… ενημερώνεται, όταν χρειαστεί, από τα social media. Ελλάδα 2023…