Καταδικάστηκε ο Αβιράμ Αζάρι (είχε χακάρει τα e-mails του εκδότη της «δημοκρατίας» Ι. Φιλιππάκη και του αρθρογράφου Αλ. Τάρκα)

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως η «δημοκρατία» ήδη από το 2020. Η υποκλοπή σχετίζεται με δημοσίευση ρεπορτάζ που αφορούσαν τη «λίστα Λαγκάρντ»

«Σε έξι χρόνια και οκτώ μήνες καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο Αβιράμ Αζάρι, ο Ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ που είχε χακάρει (σ.σ. υποκλέψει) τα e-mails χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως και 17 Ελλήνων βουλευτών, του εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη, του αρθρογράφου Αλέξανδρου Τάρκα και άλλων συνεργατών, αλλά και δικηγόρων της εφημερίδας μας στην Αθήνα και στο Λονδίνο», αναφέρει η «δημοκρατία».

Και συνεχίζει:

Ο Αζάρι ήταν ήδη προφυλακισμένος για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Όπως έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν η εφημερίδα μας, η υποκλοπή των e-mails σχετίζεται με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ». Παράλληλα, από τον Ισραηλινό θα κατασχεθούν 4.844.968 δολάρια, δηλαδή σχεδόν όλα τα χρήματα που οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι κέρδισε η εταιρία του από τις παράνομες δραστηριότητες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως η «δημοκρατία» ήδη από το 2020, έναν χρόνο μετά τη σύλληψη του Αζάρι στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και λίγες μόλις εβδομάδες μετά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times». Τον Ιούνιο του 2022 η εφημερίδα μας αποκάλυψε ότι οι 17 βουλευτές προέρχονταν από τα κόμματα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και μετείχαν σε επιτροπές της Βουλής στους κρίσιμους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών.

Αναλυτικά οι Έλληνες βουλευτές ήταν οι Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλειος Οικονόμου, Ιωάννης Δέδες, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Παύλος Βογιατζής, Ροδούλα Ζήση, Αθανάσιος Μπούρας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Έλενα Ράπτη, Δώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσης Σταμενίτης, Γεώργιος Μαυρωτάς.

Σχετικά με την υπόθεση, ο κ. Φιλιππάκης είχε στείλει μάλιστα και επιστολή στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ωστόσο ήταν εντυπωσιακές η απραξία και η σιωπή που επικράτησε γύρω από ένα θέμα υψίστης εθνικής σημασίας, παρά το γεγονός πως οι δικαστικές εξελίξεις έτρεχαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Στις αρχές του 2023 η «δημοκρατία» είχε πληροφορηθεί ότι ο Αζάρι συνεργαζόταν με τις αμερικανικές Αρχές και για την «αποκρυπτογράφηση» εκατοντάδων (ίσως και χιλιάδων) e-mails που αντάλλασσε με τους εντολείς του σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Τα περισσότερα από αυτά τα e-mails είχαν γραφτεί στην εβραϊκή γλώσσα και περιείχαν συντομογραφίες που έπρεπε να μεταφραστούν.

Το χρονικό των υποκλοπών

Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί, κυρίως μέσα από τα δημοσιεύματα του Reuters, ο Ισραηλινός ντετέκτιβ χρησιμοποιούσε χάκερ, ιδίως της ινδικής εταιρίας BellTrox, για λογαριασμό πελατών του με κύριο σκοπό την παρακολούθηση και την υποκλοπή στοιχείων διαδίκων ή ανταγωνιστών τους, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης και την επεξεργασία των ηλεκτρονικών ιχνών που οδηγούν στην BellTrox και στους συνενόχους της είχε το παρατηρητήριο θεμάτων διαδικτύου CitizenLab του πανεπιστημίου του Τορόντο. Οι ερευνητές του CitizenLab εργάστηκαν επί δύο χρόνια για τη σύνταξη έκθεσης που βοήθησε τις Αρχές. Τα στελέχη του παρατηρητηρίου είχαν δηλώσει μάλιστα ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων κατασκόπων που έχει αποκαλυφθεί ποτέ. Και η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» είχε αποκαλύψει ότι η BellTroX παρακολουθούσε στελέχη της που ασχολούνταν με το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού πιστωτικών καρτών Wirecard, όπως συνέβη και με άλλα ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Ο Αζάρι, που από το 2019 κρατούνταν προφυλακισμένος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις αμερικανικές Αρχές δήλωσε τελικά ένοχος πριν από έναν χρόνο για διαδικτυακή απάτη, συνωμοσία για τη διάπραξη χάκινγκ και διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας, αδικήματα για τα οποία του επιβλήθηκε τελικά ποινή την περασμένη Πέμπτη. Άγνωστο παραμένει σε ποια φυλακή θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Σύμφωνα με το Reuters, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί στον Αζάρι ποινή φυλάκισης οκτώ έως εννέα έτη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του ζήτησε η ποινή να μην ξεπερνάει τα πέντε έτη, επειδή ο πελάτης του αποδέχθηκε την ευθύνη του.

«Εντιμότατε, έκανα ένα λάθος» φέρεται ότι δήλωσε ο Αζάρι στο δικαστήριο -στα εβραϊκά, μέσω διερμηνέα- πριν από την έκδοση της ποινής: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου. Λυπάμαι με όλη μου την καρδιά για όλα τα θύματα». Ο δικαστής της υπόθεσης Τζον Κελτλ, ωστόσο, κατά την ανακοίνωση της ποινής δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η πειρατεία είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τα θύματά της.

Μετά το πέρας της διαδικασίας αναμένεται πλέον η σταδιακή δημοσιοποίηση της δικογραφίας. Όπως είχε ανακοινώσει το δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των θυμάτων θα γίνει επίσης σταδιακά, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Τα πρόσωπα της «δημοκρατίας» που έγιναν στόχος του Αβιράμ Αζάρι

* Ντέιβιντ Χούπερ: Δικηγόρος και συμβουλευτικός δικηγόρος της «δημοκρατίας» και των Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα στο Λονδίνο, καθώς και μέλη της οικογένειάς του.

* Άνταμ Σπέκερ: Δικηγόρος της «δημοκρατίας» και των Ι. Φιλιππάκη και Αλ. Τάρκα στο Λονδίνο. Στόχος ήταν επίσης μεγάλος αριθμός συνεργατών του Άνταμ Σπέκερ στη δικηγορική εταιρία 5 RB.

* Σερ Μάικλ Τάγκεντχατ: Συνταξιούχος δικαστικός και νυν συνεργάτης στα δικηγορικά γραφεία της 5 RB.

* Εμμανουήλ Μαργωμένος: Δικηγόρος του Ιωάννη Φιλιππάκη και εταιριών του από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα.

* Ιωάννης Φιλιππάκης: Οι υποκλοπείς στόχευαν το προσωπικό του e-mail στη «δημοκρατία». Λόγω της ιδιότητας του εκδότη εφημερίδας, ο κ. Φιλιππάκης ήταν σε συχνή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ αποτελούσε «στόχο» για τις έρευνες της εφημερίδας σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

* Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. – «δημοκρατία»: Οι υποκλοπείς στόχευαν το e-mail της σύνταξης της εφημερίδας και επίσης (σε δύο περιπτώσεις για έκαστο) τους τότε δημοσιογράφους της Ν. Ελευθερόγλου και Αν. Κούτρα.

* Κωνσταντίνος Καμάρας: Αρθρογράφος στη «δημοκρατία», πρώην γεν. διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Εφημερίδων και Εκδοτών, αντιπρόεδρος της IAB Europe, της ευρωπαϊκής ένωσης ψηφιακού μάρκετινγκ και διαφήμισης.

* Αλέξανδρος Τάρκας: Ο κ. Τάρκας ήταν σε πολύ συχνή επαφή με τον δικηγόρο Ντ. Χούπερ για δικαστικές υποθέσεις στο Λονδίνο. Στόχος υπήρξε επίσης και ο αδελφός του Γιάννης Τάρκας, πιθανότατα για να διαρρήξουν τη σύνδεση διαδικτύου του Αλέξανδρου Τάρκα ή/και για να συλλέξουν πληροφορίες γι’ αυτόν.

* Ιωάννης Παρίσης: Υποστράτηγος ε.α. του Ελληνικού Στρατού, συνεργάτης στη συμβουλευτική εταιρία του Αλ. Τάρκα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Πίσω από τις ρωσικές βάσεις στη Συρία

Η τύχη των δύο ρωσικών βάσεων στη Συρία αποτελεί μια βασική παράμετρο των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων, που θα επηρεάσει...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεφτίλισε τα Σκόπια!

Την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεμπροστιάσει τη διεφθαρμένη κυβέρνηση και τη...

Κερδισμένοι και χαμένοι του «πρώτου γύρου» στη Συρία

Η πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ αποτελεί αναμφίβολα, εκ πρώτης όψεως, μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, τις Ηνωμένες...

Στη Ρουμανία οι ελίτ έκαναν «πραξικόπημα»

Η Ρουμανία του κομμουνιστή Τσαουσέσκου βρήκε διέξοδο προς την ελευθερία με δύο κόμματα που διαδέχθηκαν το καθεστώς, το Σοσιαλδημοκρατικό...