Η «διαστρική αλαζονεία» του Κυριάκου ενδέχεται να απασχολήσει και τη ΝΑSA

Tου Κώστα Πρώιμου

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προσέφυγε ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ουσιαστικά καταγγέλλοντας την τραγελαφική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει ολοκληρωτικά το εν λόγω Ερευνητικό Ίδρυμα. Με τη συλλογή υπογραφών εκατοντάδων κορυφαίων επιστημόνων τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού το ΕΑΑ σε σχετικό του κείμενο-αναφορά στήνει μια τελευταία γραμμή άμυνας στα περίεργα σχέδια της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία η ανωτέρω προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, ενώ τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της θα χρεωθεί το υπάρχον καθεστώς που προκειμένου να μακροημερεύσει επιχειρεί να καθυποτάξει και τις εναπομείνασες  ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο στον τομέα της διαστημικής έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη δυναμική και τις ικανότητες των στελεχών του δεδομένου ότι  συνεργάζεται, έχοντας αναλάβει νευραλγικά επιστημονικά εγχειρήματα, σε ερευνητικές αποστολές «πρώτης γραμμής» τόσο με τη NASA όσο και με την ESA.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στην υφιστάμενή του μορφή δε δύναται αυταπόδεικτα να ανταπεξέλθει λόγω υποστελέχωσης αλλά και ελλείψει στοιχειώδους διεπιστημονικής γνώσης σε μια αρμονική συνεργασία με τα τμήματα που διαθέτει το ΕΑΑ και ασφαλώς σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπάρξει κοινή γλώσσα συνεννόησης μεταξύ υπουργών και τυχάρπαστων στοιχείων που τριγυρίζουν στους διαδρόμους και κοσμούν τα γραφεία ως προϊόντα ψηφοθηρίας και τίποτα παραπάνω.

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε έγκριτος και κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας ο οποίος παρακολουθεί με λύπη τα τεκταινόμενα, «θα εξευτελιστούμε ως χώρα διεθνώς αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά σε μια τόσο ανερμάτιστη και ετσιθελική απόφαση. Το ΕΑΑ είναι εδώ και 180 χρόνια από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα και μόνο καταστροφική θα αποδειχτεί η υπαγωγή του σε ένα υπουργείο που όλοι γνωρίζουμε ότι λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα μιας τριτοκοσμικής χώρας. Τι θα κάνουν στα δύσκολα, θα επιβάλλουν ως πανάκεια το 112 και στους ερευνητές του ιδρύματος;».

Το ανωτέρω ζήτημα στις επόμενες ώρες, μέρες αναμένεται όπως προείπαμε να λάβει διεθνείς διαστάσεις και η κυβέρνηση αναμένεται να δεχτεί επικρίσεις από σοβαρούς εξωχώριους επιστημονικούς φορείς αλλά και διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες.

Ωστόσο το καθεστώς Μητσοτάκη ως έρμαιο μιας βλακώδους αλαζονείας που στο τέλος θα αφήσει μόνο το καταστρεπτικό της αποτύπωμα στη χώρα έχει αποδείξει περίτρανα εδώ και τεσσεράμισι χρόνια πως δεν ορρωδεί προ ουδενός…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Λεωφορείον η μπίχλα

Το λεωφορείο ήρθε στην ώρα του. Μέχρι εδώ, θαυμάσια. Από εδώ και πέρα, όμως, όλα ήταν τραγικά. Μόλις μπαίνω,...

Με τους Ποντίους θα ασχολούμαστε τώρα;…

Την περασμένη Κυριακή έγιναν προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους...

Το ακομμάτιστο ελληνικό ποδόσφαιρο

Παρά τα 1.000 δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου, παραδόξως παραμένει ένας σε μεγάλο βαθμό απολιτικοποιημένος/ακομμάτιστος χώρος. Και λέμε «παραδόξως», διότι...

Γεννημένος νικητής, με τον «πόλεμο» στο DNA του

Αν κάτι έχει να διδάξει η πορεία του ΠΑΟΚ προς τον φετινό τίτλο είναι ότι δεν κατακτά το πρωτάθλημα...