Body shaming και υγεία…

Μπορεί να πειστεί για το αβλαβές της παχυσαρκίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν δει τις εξετάσεις μιας τηλεπαρουσιάστριας;

Του Παναγιώτη Λιάκου

Ο σχεδιαστής Περικλής Κονδυλάτος είπε: «Δεν έχω πρόβλημα με τα παραπάνω κιλά, αλλά αυτό το body shaming κι όλα αυτά τα κινήματα, έχουμε χάσει λίγο το μέτρο. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που κάτι δεν του πηγαίνει να επιδεικνύει τα λίπη. Δεν γίνεται να βλέπουμε διαφημίσεις με υπέρβαρες γυναίκες να χορεύουν μπαλέτο ή μια διαφήμιση για σερβιέτες που μας δείχνει ότι το πρότυπο είναι μια 100 κιλά που τα πετάει κι έξω. […] Έχουμε χάσει το μέτρο […]. Δεν θα μας αντιστρέψουν τα σωστά που ξέρουμε. Το σωστό είναι το υγιές, αυτό που λένε οι γιατροί».

Η μαχητική τηλεπαρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα τον κατακεραύνωσε, δηλώνοντας: «Το τι είναι υγιές και τι δεν είναι, το ξέρουν οι γιατροί μας. Κανένας άλλος. Δηλαδή αν εγώ, που έχω παραπάνω κιλά, φέρω ένα χαρτί γιατρού που δείχνει ότι οι εξετάσεις μου είναι καταπληκτικές, θα σταματήσει να ασχολείται;»

Αν μας επιτρέπεται να εκφράσομεν άποψη θα επικαλεστούμε εκείνην του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην ειδική ενότητα, που αφιερώνει η ιστοσελίδα του ΠΟΥ στην παχυσαρκία*, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Ποιες είναι οι συνηθισμένες επιπτώσεις στην υγεία από το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία;

Ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως:

– Καρδιαγγειακές παθήσεις (κυρίως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό), που ήταν η κύρια αιτία θανάτου το 2012.

– Διαβήτης.

– Μυοσκελετικές διαταραχές (ειδικά οστεοαρθρίτιδα – μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που προκαλεί μεγάλη αναπηρία).

– Ορισμένοι καρκίνοι (συμπεριλαμβανομένου του ενδομητρίου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών και του παχέος εντέρου).

Ο κίνδυνος για αυτές τις μη μεταδοτικές ασθένειες αυξάνεται με την αύξηση του ΔΜΣ.

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στην ενήλικη ζωή. Εκτός όμως από τους αυξημένους μελλοντικούς κινδύνους, τα παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουν αναπνευστικές δυσκολίες, αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, υπέρταση, πρώιμους δείκτες καρδιαγγειακής νόσου, αντίσταση στην ινσουλίνη και ψυχολογικές επιπτώσεις».

Ίσως οι επιστήμονες, σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαν την απρονοησία να μελετήσουν τις συνέπειες της παχυσαρκίας δίχως να συμβουλευτούν την κ. Δανάη Μπάρκα και το έμπειρο επιτελείο της, καθώς και τους άλλους πρωινατζήδες. Να επανορθώσουν τάχιστα ξεκινώντας εντατική παρακολούθηση της εξαιρετικής πρωινής και μεσημεριανής ζώνης της ελληνοφώνου τηλεοράσεως.

*https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Απορίες που -δυστυχώς- θα μείνουν απορίες

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη απορίες και ερωτήματα. Προσωπικώς, δύο είναι αυτά που με βασανίζουν τις μέρες αυτές: Ο...

… Προτάσεις για τα μπάνια του λαού

«Μπάνια του λαού δεν μπορεί να γίνονται μόνο από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Έτσι όπως πάμε,...

Τα κουμπιά του Βορίδη…

Μάρθα Βούρτση και Νίκο Ξανθόπουλο θύμισε η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο Action 24. «Κουμπί που να το πατάμε...

«Δεν με χτύπησε» 2

Στις 13 Ιουλίου, δηλαδή μόλις πριν από εννέα ημέρες, γράφαμε την κατά την άποψή μας πορεία που θα είχε...