Έτσι φιμώνει τη «Δημοκρατία» ο… ταλαντούχος κύριος Μπρατάκος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επιχείρηση φίμωσης της ενοχλητικής δημοσιογραφίας από τους… αρίστους της κυβέρνησης.

Φτάνοντας στο σημείο να καταστρατηγούν δικές τους αποφάσεις ενίσχυσης του Τύπου, έχοντας προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους την εξουδετέρωση της ελευθεροτυπίας.

Και υποτίθεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης βγάζει φλύκταινες στο άκουσμα της λέξης μπανανία.

Τα παράπονα στον κύριο Μπρατάκο, κύριε Μητσοτάκη.

Καθώς, αποδεικνύεται περίτρανα ότι αντίστοιχες με του κυρίου Μπρατάκου πρακτικές εφαρμόζονται μόνο σε μπανανίες.

Να είστε σίγουρος πάντως πως ό, τι κι αν κάνετε η «Δημοκρατία» στο τέλος θα κερδίσει.

Αναλυτικά η αποκάλυψη των αδιανόητων κυβερνητικών μεθοδεύσεων προς εξόντωση της εφημερίδας «Δημοκρατία»:  

Κυβερνητικό μένος κατά της «δημοκρατίας»

Πρωτοφανή επίθεση στη «δημοκρατία» σκηνοθέτησε η κυβέρνηση, μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και προκειμένου να το ολοκληρώσει, παραβίασε ολοσχερώς όλες τις διατάξεις που η ίδια θέσπισε μέσω κοινής υπουργικής απόφασης. 

Συγκεκριμένα, χθες δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια η νέα απόφαση υπαγωγής των δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα με την υπογραφή του υπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνου για θέματα Μέσων Ενημέρωσης, Γιάννη Μπρατάκου. Όπως, προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε, για την εταιρία Εστία Επενδυτική Α.Ε., από την οποία εκδίδεται η «δημοκρατία», εγκρίθηκε το χαμηλότερο ποσό, ύψους 48.000 ευρώ, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, κάθε εφημερίδα που εγγράφηκε στο μητρώο Τύπου (όπως, φυσικά, και η εφημερίδα μας) θα έπρεπε να λάβει μίνιμουμ 50.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η ίδια η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προσθέσει επιπλέον ενισχύσεις, με βάση διάφορα κριτήρια, πολλά από τα οποία ίσχυαν και για την εταιρία μας. Κι όμως, δεν συμπεριέλαβε σε κανένα την ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε., θέλοντας προφανώς να δώσει άλλη μια ανεκδοτολογική διάσταση στη διακυβέρνησή της. 

Παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που όριζε τα κριτήρια, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (2665/Β/21-4-2023) τον περασμένο Απρίλιο και η οποία έφερε πάλι την υπογραφή του Γιάννη Μπρατάκου, ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κυβερνητικού μένους προς την εφημερίδα μας. Προφανώς, για το γεγονός πως δεν «παπαγαλίζουμε» κάθε κυβερνητικό αφήγημα, αλλά αρθρώνουμε δημοσιογραφικό λόγο, από αυτόν… που κάνει ρεπορτάζ. Διαβάζουμε στο άρθρο 12, περί του τρόπου υπολογισμού του ποσού: 

  • Όλες οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €). 
  • Οι επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας (σ.σ. όπως ακριβώς και η «δημοκρατία») λαμβάνουν επιπλέον το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €).

Επιπλέον, στον τελικό τρόπο υπολογισμού του ποσού συμπεριλαμβάνονται και οι «Ετήσιες Μονάδες Εργασίας αναφοράς (ΕΜΕ) κατά την τελευταία κλειόμενη ετήσια οικονομική χρήση 2022», δηλαδή, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο κ. Μπρατάκος σε επίκαιρη ερώτηση που του έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ο αριθμός «του προσωπικού αλλά και ο κύκλος εργασιών». Και, προφανώς, η ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε. είναι από τις επιχειρήσεις που απασχολούν έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εργαζομένων στον ελληνικό Τύπο.

Μεταφέρουμε κατά λέξη και σε αντιπαραβολή με τα εγκεκριμένα 48.000 ευρώ τα λόγια του κ. Μπρατάκου στη Βουλή: «Η διάρθρωση του προγράμματος έχει ως εξής: Έχει τρεις βασικούς κανόνες, όπου οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονταν στο μητρώο θα ελάμβαναν το ποσό των 50.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας το ποσό των 20.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες οι οποίες έχουν δεκαπενταετία με την ίδια ονομασία θα ελάμβαναν ένα ποσό των 30.000 ευρώ. […] Το τελικό ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται με βάση τις ετήσιες μονάδες εργασίας, δηλαδή τον αριθμό του προσωπικού αλλά και τον κύκλο εργασιών». 

Προφανώς, ο κ. Μπρατάκος ανακάλυψε περισσότερες «ετήσιες μονάδες» σε εβδομαδιαίες εφημερίδες που γράφονται από πέντε συντάκτες. Βεβαίως, όλος ο Τύπος έπρεπε να λάβει ενισχύσεις, καθώς αποτελεί σταθερό πυλώνα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ υπήρξε και το πλέον αδικημένο τμήμα των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τις τεράστιες ενισχύσεις που δόθηκαν σε άλλα ΜΜΕ. Ωστόσο, για να καταλάβει κανείς την έκταση του πολέμου που επιχειρείται στη «δημοκρατία», αξίζει να αναφέρουμε ότι εφημερίδες εβδομαδιαίες που απασχολούν ελάχιστο προσωπικό θα λάβουν 100.000 ευρώ, κλαδική εφημερίδα που ασχολείται μόνο με θέματα αγροτικής ανάπτυξης θα λάβει 70.000 ευρώ και μια άλλη -παντελώς ανύπαρκτη κυκλοφοριακά- εφημερίδα θα λάβει 120.000 ευρώ! 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

ΜΜΕ: Η μπάλα στην κερκίδα…

Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από τον εκλογικό καταποντισμό της Νέας Δημοκρατίας, και τι είδαμε στα ΜΜΕ; Τη μπάλα στην...

Βραβείο σπάτουλας στον Λιάγκα!

Ο Γιώργος Λιάγκας το πρωί δεν νιώθει πλέον την ανάσα του Γιώργη του Αυτιά στον σβέρκο του και έχει...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

Ο Ζούλας ανταποδίδει

Αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι, ευγενικά θα έλεγα, με ποια ιδιότητα πήγε ο Ζούλας στη Σουηδία, να παρακολουθήσει τη Eurovision -...