Πώς… εγκλωβίζουν οι Κινέζοι τον Μητσοτάκη

Του Αλέξανδρου Τάρκα*

Σειρά απαιτήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση εγείρει η Κίνα, αξιοποιώντας παλαιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη υπέρ της στενότατης διμερούς συνεργασίας, αν και η Αθήνα -το τελευταίο διάστημα- εμφανίζεται να μεταβάλει, εν μέρει, την τακτική της έναντι του Πεκίνου.

Ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή της πρώτης θητείας του, είχε υιοθετήσει πολιτική άνευ όρων συνδιαλλαγών με την Κίνα, αποδεχόμενος όλες τις οικονομικές προτάσεις της, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι συχνά υποκρύπτουν άλλες στρατηγικές -ως και στρατιωτικές- προτεραιότητες. Με σκοπό την τήρηση ισορροπιών, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε, το 2020, τις επισημάνσεις του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ κατά της ανάθεσης των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών συμβολαίων 5G σε κινεζικές εταιρίες. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνέχισε -άγνωστο γιατί- σε πολλούς άλλους τομείς τη συμπόρευση με το Πεκίνο, μέχρι του σημείου να αποσιωπήσει ακόμα και την πτήση του γνωστού (από τις τηλεοπτικές εικόνες κατάρριψης στις ΗΠΑ) κατασκοπευτικού «μπαλονιού» της Κίνας πάνω από την ελληνική επικράτεια το 2022. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέκρουσε πρύμναν, για άλλη μια φορά, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν στις 20 Φεβρουαρίου 2023. Ο κ. Μπλίνκεν φέρεται ότι του ξεκαθάρισε πως ούτε η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στην -αμοιβαία επωφελή- οικονομική συνεργασία με την Κίνα, αλλά δεν θα επιδείξει ανοχή σε όσες πτυχές της υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. 

Ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε το σαφές μήνυμα, ενώ το κλίμα ήταν ήδη βεβαρημένο μετά τη διπλωματική γκάφα ορισμού συνάντησής του (την ίδια ημέρα!) και με την αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σουν Τσουνλάν. Η -απερχόμενη εντός ελάχιστων ημερών- αντιπρόεδρος πραγματοποιούσε αποχαιρετιστήρια περιοδεία στην Ευρώπη και μοναδικός σκοπός της ήταν να «καπελώσει» επικοινωνιακά την επίσκεψη Μπλίνκεν. Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν τη συνάντησε και ο κλήρος των επαφών με την κυρία Σουν Τσουνλάν έπεσε στον πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα. Είτε λόγω παχυλής άγνοιας είτε λόγω άκρατου «φιλοκινεζισμού», ο κ. Τασούλας σχεδόν παρακάλεσε την επισκέπτριά του για τη «συνέχιση της σχέσης αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας», χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, σε βάρος της Ελλάδας, κατά ετήσιο μέσο όρο κοντά στο 20% από το 2018 ως το 2021 και σχεδόν κατά 50% το 2022.

Πάντως, από τον Φεβρουάριο ως σήμερα, ο πρωθυπουργός ακολούθησε μια διττή πολιτική, την οποία ο ίδιος ίσως κρίνει ισορροπημένη, αλλά ήδη αξιολογείται από δυτικούς διπλωμάτες ως νέο άνοιγμα προς το Πεκίνο. Στο δημόσιο σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σκληρός, με υπαινιγμούς περί κατασκοπευτικής χρήσης της πλατφόρμας TikTok, «διότι είναι ένας αλγόριθμος ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως δημόσια πρόσωπα», και γι’ αυτό «στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή και την έχω απαγορεύσει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόσκληση συμμετοχής του στο προ εβδομάδος «3o Belt and Road Forum για τη Διεθνή Συνεργασία», στέλνοντας στο Πεκίνο, αντ’ αυτού, τον «άχρωμο» υπουργό Ανάπτυξης Κων. Σκρέκα.

Αντίθετα, στο αφανές διπλωματικό σκέλος, ο πρωθυπουργός ενέκρινε -προεκλογικά και μετεκλογικά- κύκλο επαφών με Κινέζους αξιωματούχους που, όπως είναι φυσικό, απαιτούν την υλοποίηση των παλαιότερων υποσχέσεών του. Στο πλαίσιο αυτό αξιώνουν, πρώτα απ’ όλα, την ανανέωση και επέκταση του Προγράμματος Επενδύσεων Ελλάδας – Κίνας, χωρίς να διευκρινίζουν ούτε τους κλάδους στους οποίους θα εισρεύσουν τα -επί χρόνια αόρατα- κεφάλαια ούτε το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών ούτε τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, ζητούν την ίδρυση βιομηχανικού πάρκου στον Πειραιά, χωρίς προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί οι παλαιότερες -συγγενείς- δεσμεύσεις της COSCO.

*Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

 1. Πολύ σωστά τα λέτε κ.Τάρκα.
  Ωστόσο υπάρχουν “θύλακες” εντός του κρατικού μηχανισμού που αδιαφορούν για τις επισημάνσεις αυτές και βεβαίως για τις συστάσεις των αμερικανών…
  Ως ασχολούμενοςμε τον τομέα Αμυνα / Ασφάλεια ψάξτε λίγο τι συμβαίνει με την σχεδιαζόμενη “αναβάθμιση”των επικοινωνιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Με … Κινέζικο τηλεπικοινωνιακό υλικό !
  Δεν πρόκειται για μερικούς φθηνούς φορητούς ασυρμάτους αλλά για ΠΛΗΡΕΣ ψηφιακό ασυρματικό δίκτυο διασυνδεδεμένο μέσω ΕΣΚΕΔΙΚ με το ΣΥΝΟΛΟ των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με λίγα λόγια την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, το ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, τις Περιφέρειες και φυσικά τις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
  Στοιχεία του δικτύου αυτού με τον μανδύα του “πιλοτικού” ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΗΔΗ εντός εγκαταστάσεων της ΕΛΑΣ και των Ε.Δ… Ασφαλώς γνωρίζετε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας για την Ασφάλεια της χώρας, της προστασίας κρισίμων υποδομών και την στρατηγική απειλή απο ενδεχόμενες αστοχίες σε τακτικό επίπεδο.
  Τo Τik Τok μας εμάρανε ;
  Τα παραπάνω συμβαίνουν πρός ιδιον οφελος των εμπλεκομένων, οχι απαραιτήτως υλικό. Φιλοδοξία, “ακαδημαικού τύπου” για ορισμένους αλλά και απέχθεια πρός την εννοια της διακλαδικότητος και της ανάγκης οικονομιών κλίμακος σε ενα καθημαγμένο κράτος…
  Επιφυλάσσομαι για περισσότερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το μήνυμα της Κυριακής δεν το παρέλαβαν όλοι

Γράφει κάπου ο αείμνηστος Ηλίας Πετρόπουλος, λεπτολόγος των καθημερινών λαϊκών συνηθειών -για τις οποίες απέφευγε με ακαδημαϊκή υπεροψία να...

Χρυσή μετριότητα φρούδων προσδοκιών

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές κυκλοφόρησαν κάποιες φωτογραφίες του Ανδρουλάκη στα 19 του. Σε εποχές που είχε μακρύ μαλλί,...

Είναι μειοψηφία στο κόμμα, αλλά ακόμη δεν το ξέρει!

Ο ιδεολογικός αρτηριοσκληρωτισμός όλων των δογματικών φιλελεύθερων και εκσυγχρονιστικών ρευμάτων που επικρατούν κατά καιρούς στην πατρίδα μας εκδηλώνεται πάντοτε...

Άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές

Η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει το 28% που έλαβαν στις ευρωεκλογές. Το...