Μπάχαλο και στο ΠΑΣΟΚ – Ο Ανδρουλάκης σκιάζεται από ενδεχόμενες αρχηγικές φιλοδοξίες του Δούκα

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ραγδαίες και καταιγιστικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζουν και τους άλλους κομματικούς χώρους, αλλά ειδικά στο ΠΑΣΟΚ οι παρενέργειες είναι διάφορες και οι πονοκέφαλοι αρκετών κατηγοριών. Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα είναι αντιφατικό και μπερδεμένο σε σημαντικό βαθμό και σε περισσότερα του ενός μέτωπα…

Δεν είναι, μάλιστα, μόνο η αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Κουμουνδούρου μετά την κλιμάκωση του εμφυλίου και την απειλή της διάσπασης, αλλά και το τι πρόκειται να συμβεί και στην… πλατεία Κοτζιά.

Ναι, ακριβώς η εσωτερική «συζήτηση» που εξελίσσεται έχει στο επίκεντρό της -ποιον άλλον;- τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Αθήνας Χάρη ∆ούκα.

Σε λανθάνουσα μορφή το πρόβλημα εκδηλώθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες και ημέρες της εκλογής του κ. ∆ούκα, αρχικώς με την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε και τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί πίστεψαν ότι αυτό ήταν κάτι παροδικό και στιγμιαίο, αποδιδόμενο στην αμηχανία και την εύλογη ασυνεννοησία μετά τον μη αναμενόμενο εκλογικό θρίαμβο επί του κ. Μπακογιάννη.

Όμως, τις ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το πρόβλημα έχει μεταφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο. Αν και η επικαιρότητα επισκιάζεται από το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι μια νέα πληγή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αιμορραγήσει μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Εκεί, στη Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν, η πρώτη διελκυστίνδα αφορά το πώς και με ποιους θα διοικήσει τον δήμο της πρωτεύουσας από τις αρχές του νέου έτους ο κ. ∆ούκας. Ήδη έχουν αρχίσει οι διαγκωνισμοί για τους νέους αντιδημάρχους που θα τον πλαισιώσουν.

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη απαιτεί να έχει τον βασικό λόγο στην επιλογή των προσώπων, δηλαδή να μπουν στις καίριες θέσεις «δικά τους», απολύτως ελεγχόμενα στελέχη. Κι αυτό έχει σημασία, γιατί το ψηφοδέλτιο του κ. ∆ούκα ήταν «πολύχρωμο». Μάλιστα, λόγω της -απρόσμενης- εκλογικής νίκης, βγήκαν και πρόσωπα από μικρές κινήσεις και συλλογικότητες που δεν το φαντάζονταν. Αυτοί, όμως, τώρα «ζητούν» να αξιοποιηθούν, θεωρώντας ότι δικαιούνται μερίδιο από τα εκλογικά λάφυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένα ερώτημα που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι αν στη διανομή των αξιωμάτων και των θέσεων θα συμπεριληφθεί και η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπό τον Κώστα Ζαχαριάδη συντάχθηκε με τον κύριο ∆ούκα και του επέτρεψε να κερδίσει με άνεση στον δεύτερο γύρο. Αυτό έχει και πολιτική σημασία, διότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα θεωρηθεί προανάκρουσμα για ευρύτερη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εν όψει ενδεχομένως και των ευρωεκλογών, όπως ζητούν ορισμένοι και στα δύο κόμματα, ενώ αντιτίθεται άλλοι.

Όπως και να έχει το πράγμα, πάντως, οι κακεντρεχείς λένε ότι ήδη μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη ∆ούκα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανταγωνιστική διάθεση, κυρίως από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό επειδή φοβάται ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας μπορεί να μην αρκεστεί σε αυτή την εκλογική νίκη και να εκδηλώσει στη συνέχεια και άλλες, αρχηγικού τύπου, φιλοδοξίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Μετά τον Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μάκρη Έβρου: «Η αντιπολίτευση δεν έχει εναλλακτική πρόταση και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι “να...

Όταν ο Μητσοτάκης παραπλανούσε τους ψηφοφόρους του στη Μακεδονία

Περιοδεύοντας σήμερα στη δυτική Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει με νέου τύπου κορόνες να παραπλανήσει...

Ο Άδωνις απέτυχε, η Δυτική Μακεδονία βράζει…

Με αρκετό παρασκήνιο (και εσωκομματικό) συνοδεύεται η προεκλογική επίσκεψη που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης...

Μάθανε πως…

Δεν ξέρω, αλλά τις τελευταίες μέρες αισθάνομαι ότι έχω ψηλώσει δέκα μπόγια από τη μεγαλοψυχία που επιδεικνύει η πατρίδα...