Εύγε στους Αυστραλούς

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Μια ιστορική στιγμή για την παγκόσμια πορεία της δημοκρατίας έλαβε μέρος πριν από λίγες ημέρες στην Αυστραλία. Ο αριστερός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι είχε ξεκινήσει καμπάνια εδώ και μήνες, ώστε να καταλήξει σε ένα εθνικό δημοψήφισμα που ρωτούσε τους Αυστραλούς αν επιτρέπουν να δοθούν παραπάνω εξουσίες στους ιθαγενείς της Ηπείρου, τους Αβορίγινες, και να σχηματίσουν ειδική επιτροπή εντός Βουλής που θα χειρίζεται τα θέματά τους και θα τους δίνει βαθμούς αυτονομίας και αυτοδιοίκησης.

Το εργατικό/σοσιαλιστικό κόμμα που στήριξε τέτοια κίνηση θεωρούσε με τον γνωστό αυτοθυματοποιητικό τρόπο της Αριστεράς ότι με αυτήν την πρόταση «πλήρωνε γραμμάτια» στο περίπου 3,8% του πληθυσμού της τεράστιας νήσου, οι οποίοι κατάγονται από τους ιθαγενείς, προτού δηλαδή αποικιστεί αυτή η τεράστια έκταση από Αγγλοσάξονες και Ευρωπαίους στα τέλη του 18ου αιώνα.

Για καλή μας τύχη με περίπου 61% οι Αυστραλοί απέρριψαν αυτό το κατάπτυστο προς τις αρχές της δημοκρατίας δημοψήφισμα και απάντησαν αρνητικά στην εκχώρηση εξουσίας προς ένα ομοιογενές μικρότατο ποσοστό της κοινωνίας τους. Γιατί, όμως, είμαι προσωπικά τόσο αντίθετος σε τέτοιας μορφής ερωτήματα και τα θεωρώ επικίνδυνα προς τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο; Ας αναλογιστούμε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν αντίστοιχες ενέργειες λάμβαναν μέρος. Αν, για παράδειγμα, δημιουργούσαμε ξεχωριστή «άνω Βουλή» για τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Θράκη. Αν υπήρχε ειδικό τμήμα του Κοινοβουλίου που θα λάμβανε εξωκυβερνητικά αποφάσεις για θέματα ΛΟΑΤΚΙ. Αν εκχωρούσαμε αυτονομία σε περιοχές με ιδιαίτερη ιστορία και ισχύ όπως στην Κρήτη. Αν αποφασίζαμε να υπήρχε δεύτερη Βουλή (ισοδύναμη με την ισχύουσα) μόνο από γυναίκες που θα αποφάσιζαν για τα δικαιώματά τους. Αν οι εργαζόμενοι σχημάτιζαν ανεξάρτητο υπουργείο Εργασίας εκτός του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αποφάσιζαν νόμους για τους ίδιους. Αν οι βιομήχανοι είχαν ειδική επιτροπή που θα κατέληγε σε σχηματισμό στρατηγικής για θέματα των επιχειρήσεων. Αν οι μετανάστες στην Ελλάδα αποκτούσαν δικαίωμα ψήφου για να σχηματίσουν τα δικά τους θεσμοθετημένα όργανα εξουσίας. Αν σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση αλλοδαπών, όπως η Κυψέλη, είχαν δική τους αστυνομία, δικά τους δικαστήρια, δική τους νομοθετική εξουσία.

Ο κατακερματισμός της δημοκρατίας σε ένα έθνος δεν είναι μόνο φαιδρός, όπως φαίνεται στις υποθετικές ερωτήσεις παραπάνω που θα ενθουσίαζαν κάθε αριστερό δικαιωματιστικό νου, αλλά το μόνο που μπορεί να επιφέρει στην κοινωνία μας είναι χάος, κατάρρευση, παρακμή, και έναν νέο πύργο της Βαβέλ. Κανένας ελεύθερος πολίτης δεν στηρίζει τέτοιες δημοκρατικές εκτροπές. Εύγε στους Αυστραλούς που πήραν τη σωστή απόφαση.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

  1. Και που να δεις τι θα γίνει όταν οι καραφλοι θα απαιτούν να έχουν Βουλή δική τους με ψεύτικα περουκινια. ( αυτό κάπου το έχω ξαναδεί)

  2. Φανταστείτε να είστε ιθαγενής Και ξαφνικά να έρχονται ξένα έθνη και να σε καταπατούν Στο ίδιο σου το σπίτι .Σκλάβος …….Δεν θα ήταν σωστό να δωθούν και σε αυτούς το δικαίωμα ; Αλλο να έρχεται το εκάστοτε τρέχα γύρευε χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί καιδη να απαιτούμε την ασφάλεια μας Και άλλο να είμαστε σκλάβοι στο ίδιο μας τον τόπο και να ζητούμε την άδεια των αφεντικών Δεν πέρασε και πολύς καιρός για εμάς …….τότε που …..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....