Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτή την Κυριακή;

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Τέσσερις συν μία ημέρες έχουν απομείνει μέχρι τις περιφερειακές και δημοτικές κάλπες της Κυριακής και χρήσιμο είναι να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας για τις προηγούμενες εκλογές του 2019, καθώς έχει μείζον ενδιαφέρον -όπως και τότε- το θέμα της συμμετοχής και αντίστοιχα της αποχής…

Καταρχάς ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε γίνει στις 26 Μαΐου 2019 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, ενώ ο δεύτερος γύρος είχε διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία λοιπόν στις ευρωκάλπες η συμμετοχή είχε φτάσει το 58,69%, καθώς πήγαν και ψήφισαν 5.920.355 ψηφοφόροι. Το ίδιο ποσοστό συμμετοχής είχε σχεδόν καταγραφεί (αυτονόητα) και πανελλαδικά για τον πρώτο γύρο των εκλογών στις περιφέρειες και στους δήμους.

Να σημειώσουμε ότι στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν μερικές εβδομάδες αργότερα (7 Ιουλίου) η συμμετοχή είχε μειωθεί σχεδόν κατά 1,1%, καθώς είχαν πάει να ψηφίσουν περίπου 230.000 λιγότεροι.

Ενδιαφέρον όμως έχει ότι, με βάση τα επιμέρους στοιχεία, στον Δήμο της Αθήνας κατά την πρώτη Κυριακή η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη και είχε φτάσει στο 46,76%. Και ο Κώστας Μπακογιάννης, που είχε έρθει πρώτος με ποσοστό 42,65%, είχε λάβει 88.921 ψήφους. Επί του συνόλου των 468.893 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στον Δήμο Αθηναίων οι ψήφοι αυτές αντιστοιχούσαν στο 18,96%.

Κατά τη δεύτερη Κυριακή και σε σύνολο πάλι 468.893 εγγεγραμμένων, η συμμετοχή μειώθηκε κάθετα, πέφτοντας στο 33,42%, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν μόλις 148.147.

Δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε με το ζόρι γύρω στο ένα τρίτο των ψηφοφόρων. Ο Κώστας Μπακογιάννης εξελέγη με ποσοστό 62,25% έναντι του τότε αντιπάλου του Νάσου Ηλιοπούλου, αλλά οι ψήφοι που είχε λάβει ήταν μόλις 96.660. Δηλαδή 7.739 περισσότεροι από τον πρώτο γύρο. Κι επί του συνόλου των ψηφοφόρων στον Δήμο Αθηναίων το (πραγματικό) ποσοστό αυτή τη φορά ήταν 20,6%.

Την ίδια ώρα η συμμετοχή στην κάλπη για τον πρώτο γύρο στην Περιφέρεια Αττικής είχε κυμανθεί (λόγω και των ευρωεκλογών) στα επίπεδα του εθνικού ποσοστού, γύρω στο 58%. Δηλαδή είχαν προσέλθει στις κάλπες περίπου 1.700.000 ψηφοφόροι σε σύνολο 2.913.647 εγγεγραμμένων.

Η προσέλευση είχε μειωθεί κάθετα και στον δεύτερο γύρο για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς δεν πήγαν να ψηφίσουν περίπου 500.000 ψηφοφόροι και το ποσοστό συμμετοχής έπεσε στο 41,63%. Όσο για τον Γ. Πατούλη, είχε εκλεγεί με 65,75% έναντι της Ρένας Δούρου, αλλά οι 727.592 ψήφοι που είχε λάβει αντιστοιχούσαν μόλις στο 24,9% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων.

Με όλα αυτά τα στοιχεία πώς να μην έχει ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτή την Κυριακή;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι… Πρέσπες κερνούν, ο Μίτσκοσκι πίνει!

Η Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε βασίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αντίθετα, σερβιρίστηκε ως ευκαιριακή, δηλαδή σαν το είδος της συμφωνίας...

Τεχνοκρατικός φασισμός

Και να θέλει κανείς να αγιάσει δεν μπορεί! Συνέβη μέσα στην αργία του Αγίου Πνεύματος. Όταν η κυβέρνηση της...

Ο Κασσελάκης έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της Κουμουνδούρου

Στον αστερισμό της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα μπήκε από χθες το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο...

Στο ίδιο (;) έργο θεατές…

Αυτά που ζούμε από χθες με Κασσελάκη και Τσίπρα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουμε ξαναζήσει πριν από...