Η μαφία, ο Ερντογάν και το κράτος-συμμορία

Του Σάββα Καλεντερίδη

Τη δεκαετία του 1990 μετέφρασα το βιβλίο του Κούρδου ερευνητή-συγγραφέα Σελαχατίν Τσελίκ, που είχε τίτλο «Κράτος-Συμμορία», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τουρίκη. Στο βιβλίο ο συγγραφέας παρουσίαζε με στοιχεία και ντοκουμέντα τη δράση του τουρκικού κράτους κατά των Κούρδων, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι συμμορίες που ήταν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του τουρκικού κράτους.

Το 1999, μία ημέρα προτού οι κενυατικές Αρχές παραδώσουν τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν στους Τούρκους, βλέποντας αυτά που έκανε το ελληνικό κράτος και η τότε κυβέρνηση Σημίτη, είπε: «Μπορεί η Τουρκία να είναι κράτος-συμμορία, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος-κωμωδία».

Επίσης, την εμπλοκή του τουρκικού κράτους με τις συμμορίες την είδαμε να ξετυλίγεται στην έκθεση του Κουτλού Σαβάς, του επιθεωρητή του τουρκικού κράτους που ανέλαβε να περιγράψει τις πτυχές του σκανδάλου Σουσουρλούκ. Την έκθεση τη μετέφρασα και συμπεριλήφθηκε σε σχετικό βιβλίο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα έγινε μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας. Μια συμμορία που ελέγχεται απολύτως από το τουρκικό κράτος εκτέλεσε έξι μέλη μιας άλλης συμμορίας τα οποία είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, καθότι η συμμορία τους, με αρχινονό τον Κούρδο Μπαρίς Μπογιούν, έχασε τη στήριξη του τουρκικού κράτους και έπρεπε να εκμηδενιστεί!

Την Τετάρτη, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 10 μέλη της συμμορίας του Μπαρίς Μπογιούν στην Κωνσταντινούπολη, με την αιτιολογία ότι προετοίμαζαν επιχείρηση αντεκδίκησης κατά της συμμορίας που εκτέλεσε τους έξι. Μάλιστα. Συνέλαβαν μέλη της συμμορίας που είχε θύματα, αλλά όχι τους εκτελεστές ή μέλη της συμμορίας των εκτελεστών.

Ο Μουράτ Γετκίν, έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος, έγραψε ένα άρθρο για τις συμμορίες στην Τουρκία που αξίζει την προσοχή μας.

Επιχειρήσεις κατά των συμμοριών: Ξηλώνουν το πουλόβερ του βαθέος κράτους

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023

Εάν οι επιχειρήσεις κατά των συμμοριών που ξεκίνησαν μόλις ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών ο Αλί Γερλίκαγια στοχεύουν μόνο τους «πρωτάρηδες» και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τις βρόμικες υποθέσεις του, θα ήταν κρίμα να σταματήσουν, καθώς το πρόβλημα εξαπλώνεται στους «ενήλικες» και τους «αρχινονούς».

Γιατί συνδέω τις επιχειρήσεις κατά των συμμοριών, που επεκτείνονται με ταχύτητα αυτές τις μέρες, με το βαθύ κράτος; Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω.

Μεγάλωσα στην Ηράκλεια την Ποντική. Οι επιχειρήσεις του λιμενικού σώματος τότε γίνονταν αμέσως γνωστές στην πόλη. Οταν καταλάβαιναν οι λαθρέμποροι τσιγάρων που έρχονταν από τη Βουλγαρία ότι θα συλλαμβάνονταν πετούσαν χιλιάδες κουτιά τσιγάρα στη θάλασσα στα ανοιχτά της πόλης Δία (Akcakoca) και διέφευγαν. Τότε έτρεχε ο κόσμος με μικρά ψαροκάικα και μάζευε από τη θάλασσα λαθραία τσιγάρα.

Αλλά όλοι γνώριζαν ότι οι λαθρέμποροι θυσίαζαν ένα μικρό μέρος της παρτίδας για να περάσουν λαθραία μια τεράστια παρτίδα τσιγάρων (και όπλων) στην Τουρκία από την ακτή του νομού Σαγγαρίου. Ειδοποιούσαν οι ίδιοι το λιμενικό σώμα για τους λαθρεμπόρους που πλησίαζαν στις ακτές της πόλης Δία, απασχολούσαν τους λιμενικούς με το δόλωμα και έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

Ο Μπεκίρ Τσελένκ, ένας από τους αρχηγούς αυτών των δικτύων λαθρεμπορίου, ζούσε στη Βουλγαρία, η οποία βρισκόταν υπό την κυριαρχία του κομμουνιστικού κόμματος εκείνη την εποχή. Ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μουμτζιού, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1993, αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ του Τσελένκ και του στελέχους των Γκρίζων Λύκων, Μεχμέτ Αλί Αγτσά, ο οποίος σκότωσε τον δημοσιογράφο Αμπντί Ιπεκτσί την 1η Φεβρουαρίου 1979 και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Ανακάλυψε τη σχέση αυτή και την κατέγραψε στο βιβλίο του.

Εκείνες ήταν οι μέρες που η Τουρκία σύρθηκε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, υπό το πρόσχημα μιας σύγκρουσης Δεξιάς – Αριστεράς.

Η σύνδεση ήταν η Βουλγαρία υπό την κυριαρχία του κομμουνιστικού κόμματος και ο λαθρέμπορος Μπεκίρ Τσελένκ, αλλά ο Αγτσά ήταν στέλεχος των Γκρίζων Λύκων. Είχε σχέσεις με το ηγετικό στέλεχος των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος σκοτώθηκε στο ατύχημα στο Σουσουρλούκ στις 3 Νοεμβρίου 1996, το οποίο αποκάλυψε ορισμένες από τις σχέσεις του κράτους και της μαφίας. Λίγο πριν πεθάνει σε μια ύποπτη συντριβή ελικοπτέρου, στις 25 Μαρτίου 2009, ο Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων, μου είπε ότι μετά τη δολοφονία επτά νεαρών μελών του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP) στο Μπαχτσελίεβλερ της Αγκυρας, στις 8 Σεπτεμβρίου 1978, αυτός και ο αναπληρωτής του διαπληκτίστηκαν με τον Τσατλί και οι δεσμοί τους έσπασαν. (*)

Το ξήλωμα του πουλόβερ, που άρχισε με το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, σταμάτησε όταν η άκρη άρχισε να κινείται προς τα πάνω. Το ίδιο έγινε με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτσιού. Ο Μεχμέτ Αγάρ είπε στη σύζυγο του δολοφονηθέντος, την Γκιουλντάλ Μουμτσιού, ότι «αν τραβήξουμε το τούβλο, ο τοίχος θα καταρρεύσει», εννοώντας ότι θα φανεί η εμπλοκή του βαθέος κράτους στη δολοφονία.

Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά, όταν κοιτάζω τις εξελίξεις στην επιχείρηση εξάρθρωσης των συμμοριών που εξαπλώθηκε στους αστυνομικούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους μετά τη σύλληψη του αρχινονού Αϊχάν Μπόρα Καπλάν στην Αγκυρα στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, σκέφτομαι πάντα αυτά τα κουτιά τσιγάρα που ξεβράζονταν τότε στην παραλία της Δία.

Θα έχει παρόμοια τύχη και η επιχείρηση που ξεκίνησε με τη σύλληψη του αρχινονού Αϊχάν Μπόρα Καπλάν; Ο δημοσιογράφος Τολγκά Σαρντάν έγραψε στο σάιτ T24 ότι το ξήλωμα του πουλόβερ έφτασε μέχρι τις σχέσεις που είχε ο αρχινονός με στελέχη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, και ότι η έρευνα έφτασε μέχρι το γραφείο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου Γιουκσέλ Κοτζαμάν, ο οποίος λέγεται ότι, όταν ήταν αρχιεισαγγελέας Αγκυρας, δεν έπραξε τα δέοντα για υποθέσεις που έφτασαν στον ίδιο και αφορούσαν τον αρχινονό Καπλάν, τώρα ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση που ξεκίνησε κατά συμμοριών αφότου ο Αλί Γερλίκαγια έγινε υπουργός Εσωτερικών έχουν στόχο τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Λες και αυτοί οι δύο -και ο Γερλίκαγια και ο Σοϊλού- δεν ήταν υπουργοί της κυβέρνησης του AKΡ και του προέδρου Ερντογάν… Τώρα φαίνεται ότι η ομάδα του Σοϊλού -που διαδίδεται ότι έχει την υποστήριξη του Μεχμέτ Αγάρ- διαλύεται από τις τάξεις της αστυνομίας. Ο Σοϊλού ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ποινική μήνυση εναντίον όσων έγραψαν για τους δεσμούς του με μέλη της συμμορίας Καπλάν, τους οποίους φέρεται ότι κάλεσε να συγκεντρωθούν μπροστά από τη γενική διεύθυνση TRT τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 – υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εργασίας τότε.

Πάντως, η επιχείρηση κατά του αρχινονού Καπλάν θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα ένα μήνυμα προς τον Σοϊλού, «μη μιλάς άλλο»;

Ο Γερλίκαγια θα το πάει μέχρι τέλους;

Ο Ερντογάν διόρισε τον Σοϊλού επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Δεν βρίσκεται σε ανενεργή θέση. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι ο Σοϊλού δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη του ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η στροφή του Γερλίκαγια στον αγώνα όχι μόνο κατά των παράνομων μεταναστών και των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά και κατά των συμμοριών έγινε χωρίς τη γνώση και τις οδηγίες του Ερντογάν.

Ο Σοϊλού είναι ένας αρκετά έμπειρος πολιτικός για να μαντέψει ότι, αν μιλήσει για τα «άπλυτα» άλλων, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να ανοίξουν τα θέματα που αφορούν και τον ίδιο.

Η ανησυχία μου ότι το ξήλωμα του πουλόβερ μπορεί να σταματήσει κάπου δεν περιορίζεται σε αυτό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...