Κολλημένη στο επίπεδο 1.0 η Ελλάδα 2.0

Του Κωνσταντίνου Σχοινά

Στην όχι τόσο πολεμική συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη σέντρα (στην πρώτη ερώτηση δημοσιογράφου από εφημερίδα της Λάρισας) σήκωσε πίνακα που παρουσίαζε τα πρωτοφανή ύψη βροχής της κακοκαιρίας «Daniel». Όταν τον ακούμπησε ξανά στο γραφείο του, έψαξα μήπως είχε μαζί του και κάτι άλλο. Δεν φαινόταν κάτι. Περίμενα μήπως, ως άριστος γνώστης των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών, δημοσιονομικών και λοιπών χρηματικών και χρυσοφόρων μεγεθών, συνοδεύσει τις απαντήσεις του για τη φοροδιαφυγή ή την ακρίβεια με κάποιο -απλό έστω- στατιστικό δεδομένο αποτυπωμένο σε χαρτί, για να μας εξηγήσει κάνα δυο πράγματα έχοντάς το στραμμένο προς την κάμερα. Τίποτα. Θα μου πείτε «είναι σύνηθες ή μήπως απαραίτητο να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός σαν καθηγητής;». Ίσως όχι, αλλά, αφού το έκανε στο πρώτο δευτερόλεπτο της διαδικασίας, κρίμα είναι που κύλησαν οι υπόλοιπες 2 ώρες και 15 λεπτά χωρίς τίποτε αντίστοιχο! 

Πάντως, για να προσθέσουμε μια μικρή πληροφορία, οι Ακαθάριστες Επενδύσεις Πάγιου Κεφαλαίου (δηλαδή, οι δαπάνες για κατασκευή οδικών δικτύων, για υλοποίηση έργων υποδομής κ.λπ.) την περίοδο 2007-2020 έπεσαν από τα 61,5 δισ. στα 16,2 δισ. (από το 24,5% του ΑΕΠ στο 9,9%), όταν στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό αυτό βρισκόταν σταθερά στο 20% του ΑΕΠ.

Πήραν έναν ανήφορο τελευταίως αυτά τα ποσά, αλλά -για όνομα της Παναγίας, τέλος πάντων!- ας πει ο πρωθυπουργός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο βασικό επίπεδο «Ελλάδα 1.0»! Αυτό δεν χρειάζεται καν σχεδιαγράμματα, εδώ που τα λέμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published.