Από το «αντιδημοκρατικό τόξο» στο «τόξο του πολιτικού ορθολογισμού» – Ή όταν ο Μητσοτάκης παραδέχεται την αδυναμία του και καλεί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε σχηματισμό άτυπης συγκυβέρνησης

Του Μανώλη Κοττάκη 

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τις πυρκαγιές όδευε προς το τέλος της αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι ο κύριος Μητσοτάκης έκανε πολιτικό περίπατο, καθώς σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην ενός, ήταν εξαιρετικά υποτονικοί στις αγορεύσεις τους και δεν τον πίεσαν. Όσοι όμως βρίσκονταν στα θεωρεία μάς μετέφεραν μια εικόνα διαφορετική: Ο πρωθυπουργός, όταν δεν τον έπιανε η κάμερα από το κανάλι της Βουλής, έδειχνε ιδιαίτερα εκνευρισμένος με όσα άκουγε. Στριφογύριζε στην καρέκλα του, έκανε γκριμάτσες, κουνούσε διαρκώς τα ιδρωμένα χέρια του, σχολίαζε στο αυτί των υπουργών του, ενώ σε συγκεκριμένες στιγμές εξεγειρόταν και δημοσίως. Στον ενικό. «Δεν ξέρεις τι λες» είπε σε μια στιγμή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος του απάντησε ευγενώς στον πληθυντικό, «λες σαχλαμάρες» είπε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Σιώπησε όταν ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός του είπε «ενώ καίγεται ο Έβρος, εσείς καιγόσαστε στις παραλίες».

Στην τριτολογία του όμως ο κύριος Μητσοτάκης ηρέμησε, συνήλθε και μας επιφύλασσε μία πολιτική έκπληξη. Χάραξε τη νέα ιδεολογική διαχωριστική γραμμή. Η παλαιά ιδεολογική γραμμή διαχώριζε τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» από τα κόμματα του «αντιδημοκρατικού τόξου». Τώρα πια, με βάση τη νέα αρχιτεκτονική της Βουλής αλλά και τα νομοθετήματα που θα κληθεί να ψηφίσει το Κοινοβούλιο στο προσεχές διάστημα, αυτή η διαχωριστική δεν φτάνει. Έπρεπε να χαραχθεί νέα. Και, ω του θαύματος, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και στον υπηρεσιακό του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, είπε το εξής εντυπωσιακό: 

«Θέλω να επαναλάβω ότι οποιαδήποτε πρόταση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί να την υιοθετήσουμε. Προφανώς και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό το οποίο έγινε. (…) Αλλά και πάλι, να σταθώ σε αυτό, τουλάχιστον απευθυνόμενος στο τόξο του πολιτικού ορθολογισμού. Μπορούμε να διαφωνούμε, μπορεί να έχουμε άλλες προσεγγίσεις, αν και δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πρόοδος και η συντήρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. (…) 

Αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα χρέος, τα τρία κόμματα να απομονώσουμε τις φωνές του απόλυτου ανορθολογισμού, που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να “ψεκάζουν” την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας και όχι απλά να μην αναβαθμίζουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αλλά δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο, να γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική». 

Τρεις λόγοι

Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του κυρίου Μητσοτάκη μάλλον πέρασε στα ψιλά λόγω και του προχωρημένου της ώρας που διατυπώθηκε. Αλλά έχει τη σημασία της. Η νέα διαχωριστική γραμμή είναι «το τόξο του ορθολογισμού απέναντι στο τόξο του ανορθολογισμού». Και σ’ αυτό το τόξο ο κύριος πρωθυπουργός την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος εντάσσει τον μισητό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αντιπαθές ΠΑΣΟΚ. Γιατί το κάνει; Τρεις οι λόγοι. 

Πρώτον, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να περάσει απ’ το Κοινοβούλιο στο προσεχές διάστημα δύσκολα νομοθετήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών  και το συνυποσχετικό για την παραπομπή της διαφοράς με την Τουρκία στη Χάγη. Θα χρειαστεί τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ! Η πλειοψηφία της σε αυτά τα θέματα «τρέμει». Ήδη εχθές έγινε διαρροή στην «Καθημερινή» ότι στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση, με την ελπίδα ότι θα το υπερψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα χρειαστεί να χειριστεί δύσκολα θέματα, όπως είναι οι ταυτότητες (το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τη συρροή χιλιάδων πολιτών στα αστυνομικά τμήματα) και το Μεταναστευτικό και χρειάζεται μία πολιτική ατμόσφαιρα τέτοια που να απομονώνει τις αντισυστημικές φωνές. Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης της δίνουν χείρα βοηθείας για να επιβάλει την ατζέντα της πολιτικής ορθότητας. Στον Έβρο οι παράνομοι μετανάστες ελευθερώνονται, ενώ όσοι τους εντοπίζουν προφυλακίζονται για «ρατσιστική βία»! 

Δεύτερον, έρχονται αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές. Η συμμαχία των τριών και η άτυπη συγκυβέρνηση που επιδιώκει ο κύριος Μητσοτάκης θα βοηθήσει πολλούς υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο να νικήσουν τους, υποτίθεται, υποψηφίους του ανορθολογισμού. Οι ευρωεκλογές του 2024 θα είναι πολύ κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον αλλά και για τις φιλοδοξίες του κυρίου πρωθυπουργού. 

Τρίτον, διότι η τυχόν επικράτηση αυτής της νέας διαχωριστικής γραμμής θα βοηθήσει καταλυτικά την κυβέρνηση στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που θα αρχίσει το 2024 και θα περιλάβει, σύμφωνα με τον παρόντα σχεδιασμό, θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Άρα από τώρα προσεκτικά και με μέθοδο ο κύριος Μητσοτάκης επιχειρεί να βαφτίσει ορθολογισμό κάθε πολιτικό του σχέδιο και οτιδήποτε υποκρύπτεται πίσω απ’ αυτό, ακόμα και εθνικές υποχωρήσεις, και να χρωματίσει ως ανορθολογισμό κάθε διαφωνία. Όποιος διαφωνεί με τα σχέδιά του είτε για το Σύνταγμα είτε για τα Ελληνοτουρκικά ή για τις ταυτότητες ή για τους μετανάστες ή για τον γάμο τον ομοφύλων θεωρείται λούμπεν, ψεκασμένος και ηλίθιος. Η ετικέτα είναι μια παλαιά κομμουνιστική τακτική σταλινικής προελεύσεως, η οποία φαίνεται ότι είναι χρήσιμη υπό προϋποθέσεις ακόμα και στους φιλελεύθερους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει τις απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Με όρους ορθολογισμού, αφού το επιλέγει έτσι. Για παράδειγμα: Οι διευκρινίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία για το ζήτημα των ταυτοτήτων είναι γεμάτες από αντιφάσεις. Ναι, δεν θα υπάρχουν σύστημα γεωεντοπισμού στην ταυτότητα και τσιπάκι, όπως μας διαβεβαιώνουν στο σημείο 19 της ανακοίνωσης, αλλά στην ίδια παράγραφο προστίθεται ότι τα στοιχεία που «συλλέγονται» με τις νέες ταυτότητες (αυτό είναι το ρήμα που χρησιμοποιούν, «συλλέγονται») είναι αναγκαία για την «ασφάλεια των πολιτών». Σε άλλο σημείο δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα περιέχουν τον ΑΜΚΑ, αλλά στην επόμενη παράγραφο ενημερωνόμαστε ότι στο πίσω μέρος τους μένει κενό σημείο «για να περιληφθεί στο μέλλον ο αριθμός του πολίτη». Ως γνωστόν, αυτός ο αριθμός θα περιλαμβάνει και τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και τον αριθμό ταυτότητας. 

Ψεύδεται το αρχηγείο 

Ψέματα με καλλιτεχνικό τρόπο λέει το Αρχηγείο, λοιπόν. Σε ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά τη διασύνδεση αρχείων προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους για τη μελλοντική εκβίαση ή χειραγώγηση του πολίτη. Κι αν δεν είχαμε ζήσει μια δοκιμή μέσα στην πανδημία, θα λέγαμε ότι αυτά , η επικινδυνότης της διασύνδεσης των αρχείων, είναι υπερβολές. Όταν όμως πολίτης ξένου κράτους κατήγγειλε ότι έγινε χρήση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του που είχε χορηγήσει στην Πολιτεία για την περίπτωση των εμβολίων προκειμένου να διευκολυνθεί με λινκ η παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, είναι δυνατόν να έρχεται κάποιος και να λέει ότι όλα αυτά είναι λούμπεν, ψεκασμοί και ηλιθιότητες; Εδώ διασυνδέθηκαν οι βάσεις δεδομένων των εμβολίων με τις βάσεις δεδομένων των κινητών. Και υπουργείο Εμπορίου ξένου κράτους μάς χαρακτήρισε γι’ αυτόν τον λόγο «απειλή». Όταν οι διασυνδέσεις αρχείων απειλούν λοιπόν κράτη, δεν θα απειλήσουν πολίτες; Ένα σοβαρό κράτος σαν το δικό μας πρέπει να απαντήσει. Διότι αν δεν απαντήσει αυτό που ονομάζει ο κύριος πρωθυπουργός «τόξο του ανορθολογισμού», θα τον «ορθολογίσει» στις εκλογές. Θα το ξαναγράψω πάντως: Έχει ο καιρός γυρίσματα! Ο μισητός ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δαιμονοποιήσαμε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, ανήκει πλέον κατά τον κύριο πρωθυπουργό στο τόξο του ορθολογισμού μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Μαζί! Να χαρώ εγώ αρραβώνες! Πότε και τα κουφέτα; Αυτός θα είναι ο κορυφαίος γάμος μεταξύ ομόφυλων ιδεολογικά κομμάτων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...