Νίκος Δένδιας κατά Μητσοτάκη (και Σαμαρά;)

Έτοιμος να μπει στην εκλογική μάχη, προκειμένου να χτυπήσει πρωτιά σε ψήφους, και να αυξήσει τους «πόντους» του ως δελφίνος, εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος φέρεται να «αδειάζει» Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά (καθώς και Σαμαρά στο θέμα της Χρυσής Αυγής;)

Του Ταλεϋράνδου

Έντονος προεκλογικός άνεμος… σαρώνει το νεοκλασικό της Βασιλίσσης (μέρες που’ ναι) Σοφίας, όπου και η έδρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Μέχρι που λέγεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο σημείο να συναντήσει επιτέλους τους διπλωματικούς συντάκτες μετά από τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος δεν προέβη ούτε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες που διαδίδουν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, επ’ ουδενί θα ήθελε να παραμείνει υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Αντίθετα, θέλει να… τα δώσει όλα στην προεκλογική εκστρατεία του, με στόχο να κτυπήσει ρεκόρ ψήφων στο πρόσωπό του.

Απορίας άξιον: Οι «κύκλοι» του μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι διαδίδουν ότι ο Δένδιας θα είναι ένας από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, έχουν ρωτήσει τον ίδιον εάν θέλει να παραμείνει σε αυτό το πόστο;

Πάμε πόλεμο;

Βεβαίως, στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών λέγεται πως, εάν αίφνης υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία και υποτροπιάσει περαιτέρω η κατάσταση, ο Ν.Δένδιας αναγκαστικά θα παραμείνει και ως υπηρεσιακός υπουργός (με την έγκριση της αντιπολίτευσης;). Όμως, τα διπλωματικά κουτσομπολιά εμφανίζουν τον υπουργό Εξωτερικών να μην πιστεύει ότι η Άγκυρα θα «στήσει κάτι» προεκλογικά σε βάρος της Ελλάδας.

Αυτά τα εντυπωσιακά κουτσομπολιά μπορεί κανείς να τα ακούσει, κάνοντας βόλτες στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ. Γιατί, αν πάει προς μεριά Μαξίμου, ακούει τα εντελώς αντίθετα. Σε τέτοιο βαθμό που θα πιστέψει ότι οσονούπω η Ελλάδα πάει για πόλεμο με την Τουρκία. Τόσο, που εάν ήμουν Τσίπρας θα έστελνα ένα ραβασάκι στον Ταγίπ απέναντι και θα του’ λεγα: «Καλά, ρε κουμπάρε, μιλημένοι με τον Μητσοτάκη είστε για να ξαναβγείτε;».

Το ενδιαφέρον εδώ, ωστόσο, είναι ότι από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών κάθε άλλο παρά φαίνεται να συμμερίζεται το… εμπόλεμο κλίμα που καλλιεργεί το Μαξίμου και αναπαράγεται μαζικά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πάντως, η άποψη Δένδια μάλλον αποτελεί «άδειασμα» στον Μητσοτάκη.

12 ναυτικά μίλια

Α, και μιας και μας έχουν ζαλίσει με το επεκτείνουμε δεν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια (μόνο νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης), «κύκλοι» του υπουργείου Εξωτερικών φέρονται να λένε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Ν.Δένδιας απαντά: «Α πα πα, με τίποτα προεκλογικά». Άραγε, εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ένα ακόμα «άδειασμα» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «κύκλοι» του οποίου συστηματικά διαρρέουν ότι από στιγμή σε στιγμή επίκειται επέκταση;

Όλα κι όλα, πάντως, μπορεί να φέρεται διαφωνών σε κάτι τέτοιο ο Ν.Δένδιας, ωστόσο είναι ο πρωθυπουργός που παίρνει τις αποφάσεις σε τέτοια… σοβαρά θέματα. Για να δούμε. Θα το κάνει ο Κ.Μητσοτάκης ή θα ακολουθήσει τη… γραμμή Δένδια; Πάντως, στο υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι «η τεχνική δουλειά» για την επέκταση έχει γίνει.

… Τσάμικα και σκοπιανά!

Με την ευκαιρία, να σας πω ότι, προεκλογικά, δε φαίνεται να «παγώνουν» μόνο τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και τα ελληνοαλβανικά (συνυποσχετικό για ΑΟΖ, συνολική διευθέτηση ελληνοαλβανικών – «εμπόλεμο» – «συντήρηση» πυραμίδων, κ.λ.π.). Και βέβαια, εννοείται ότι η Αθήνα δε συζητά το «Τσάμικο». Ε, τώρα, αν η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών… ξέφυγε λιγουλάκι τις προάλλες και ουσιαστικά έθεσε «Τσάμικο» ζήτημα, δεν πειράζει. Της έβαλε, λέει, χέρι ο Ράμα. Κι έτσι μπορούμε να κοιμόμαστε τον… ύπνο του δικαίου εις τας Αθήνας.

Επίσης, ξεχάστε προεκλογικά και την ψήφιση των μνημονίων με τα Σκόπια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυο – τρία χρόνια… σέρνεται το θέμα, αν και έχουν σταλεί τα μνημόνια στη Βουλή, αλλά μπορούν να περιμένουν μέχρι τις εκλογές. Σιγά μην πάει προεκλογικά να χαλάσει τις καρδιές του ο Μητσοτάκης με τον Σαμαρά για τα Σκόπια!

«Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»

Εκεί Β.Σοφίας και Ζαλοκώστα, όπως ξέρετε, απέναντι από το νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται το εξίσου όμορφο νεοκλασικό της αιγυπτιακής πρεσβείας. Έτσι, μου’ ρθε η φαεινή να ρωτήσω πως πάνε οι σχέσεις μας με το Κάιρο. Και τι μου απαντάνε διπλωματικοί κύκλοι; Να’ ναι καλά οι Αιγύπτιοι και οι Αμερικανοί. Οι Αιγύπτιοι «καθαρίζουν» στο Λιβυκό για πάρτη μας.

Όσον αφορά τους Αμερικανούς, πίνουν νερό στο όνομά τους, καθώς και στο γεγονός ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις δεν πάνε καλά. Λίγο έλειψε, μάλιστα, να μου απαντήσουν με τη γνωστή ατάκα του Σημίτη (τότε με τα Ίμια, ντε!): «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ».

Έκανα τον σταυρό μου, προσευχόμενος να μην τα βρουν ποτέ οι Αμερικάνοι με τους Τούρκους, γιατί έτσι και γίνει αυτό τη βάψαμε. Και είπα από μέσα μου: «Ευτυχώς που η εξωτερική πολιτική μας παίρνει πρωτοβουλίες και οι Αμερικανοί, οι Αιγύπτιοι και όλοι οι άλλοι σέρνονται πίσω μας, και τρώνε τη σκόνη μας».

Α, να μην το ξεχάσω. Στην Τρίπολη (της Λιβύης, όχι στη χαμουτζίδικη) λέγεται ότι στέλνουμε επιτετραμμένο (όχι πρέσβη), αλλά ακόμα δε βρίσκει τον δρόμο για να φτάσει. Όχι, η πρεσβεία μας είναι στη θέση της. Δεν έχει βάλει λουκέτο. Τώρα, ποιος «επιτετραμμένος» κρατάει τα κλειδιά της, δεν ξέρω να σας πω.

ΝΑΤΟϊκά νησιά!

Μπορεί να τα πηγαίνουμε μέλι – γάλα, κατά πως λένε διπλωματικοί κύκλοι, με τα Αμερικανάκια, αλλά εκεί πάνω στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ, εκείνος ο τύπος ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, όλο σκέρτσα και νάζια με τον Ερντογάν είναι. Και αυτό διόλου, όπως λέγεται, αρέσει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Τόσο που, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ο ίδιος φέρεται να λέγει πως, εάν συμβεί κάτι με την Τουρκία, η Ελλάδα μάλλον δεν πρέπει να περιμένει και πολλά πράγματα από το ΝΑΤΟ. Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προ ημερών από τη Θράκη έκανε λόγο για «ΝΑΤΟϊκά νησιά» (Αιγαίο).

Άβυσσος η ψυχή αυτής της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Άλλα λέει το Μαξίμου, το οποίο μάλιστα έχει τις δικές του επαφές με το παλάτι στην Άγκυρα, κι άλλα λέει η Βασιλίσσης Σοφίας. Αλλά ετούτο, ο πρωθυπουργός να λέει για «ΝΑΤΟϊκά νησιά» και το υπουργείο Εξωτερικών να φέρεται ότι κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, μου θυμίζει εκείνη τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο, και μετά τον Δένδια να λέγει ότι δεν ήξερε τίποτα για τον… φόνο!

Εξαγωγές υποκλοπών: Η ωραία Ελλάς

Στο στόμα το είχα να ρωτήσω για την εξαγωγή του λογισμικού υποκλοπών, Predator, σε αφρικανική χώρα (Μαδαγασκάρη), με την άδεια του υπουργείου Εξωτερικών, και τελικά δεν άντεξα και ρώτησα. Ε, τι να μου πουν οι άνθρωποι; Κοίταζε ο ένας τον άλλον και δεν ήξεραν τι να πουν. Στο τέλος είπαν ότι γίνεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ότι είναι μυστική. Ως εκ τούτου, … κιχ. Δε χρειάζεται να σας εξηγήσω τι σημαίνει «ΕΔΕ στην Ελλάδα», έτσι;

Ε, και εν πάση περιπτώσει, αυτός δεν είναι τομέας αρμοδιότητας Δένδια, αλλά του Φραγκογιάννη (υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια). Ή του Γιάννη Σμυρλή  (γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας), που, όπως γράφουν κάποια ΜΜΕ, φέρεται να έχει υπογράψει την εξαγωγή; Τι να σας πω; Απάντηση δεν πήρα. Ο Σμυρλής, πάντως, μετακινήθηκε από το ΥΠΕΞ ως σημαίνον στέλεχος στο προεκλογικό επιτελείο της ΝΔ.

Καλά η Μαδαγασκάρη. Άντε να περιμένουμε την ΕΔΕ (!). Ήθελα να’ ξερα, όμως, τα ίδια θα λένε εάν αποδειχτεί ότι η «Ωραία Ελλάς» έκανε εξαγωγές -ισραηλινού- λογισμικού υποκλοπών και στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν και ποιος ξέρει που αλλού;

Και καλά οι «εξαγωγές». Εκείνοι οι Μπαγκλαντεσιανοί πράκτορες που εκπαιδεύονταν στην Ελλάδα στις υποκλοπές, όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα, Haaretz, επί ποίων «στόχων» ασκούνταν; Λέτε να τους είχαν να «ακούνε» ελληνικούς «στόχους» και να κυκλοφορούν με τίποτα περίεργα «βανάκια» στους δρόμους της Αθήνας;

Κασιδιαραίοι

Τέλος πάντων, ενόψει εκλογών, και αφού προηγουμένως είχα σκαλίσει λίγο το αρχείο μου με τις ατάκες Δένδια στη Βουλή περί «ταγμάτων εφόδου» και την αντιπαράθεση με τους Χρυσαυγίτες όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, είπα να ξύσω λίγο παλιές πληγές και να ρωτήσω για τον σχεδιαζόμενο νόμο Βορίδη για τους Κασιδιαραίους.

Και τι μου απάντησαν; «Εννοείται ότι ο Δένδιας είναι υπέρ του αποκλεισμού Κασιδιάρη. Αλλά, έτσι και γράψει βιβλίο για εκείνη την περίοδο που η Χ.Α. ήταν στα πάνω της μέχρι τη δολοφονία Φύσσα, πολλοί θα ψάχνουν να κρυφτούν». Έμεινα κάγκελο. Και γιατί, ρώτησα; Εγώ νόμιζα ότι όλη η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά – Βενιζέλου) ήταν μπετόν στο θέμα της Χρυσής Αυγής. «Δεν ξέρεις τίποτα», μου απάντησαν. «Το παιχνίδι τότε δεν ήταν και τόσο ομαδικό, όσο το παρουσίαζαν».

Ώπα, σκέφτηκα, λες να’ ναι μπηχτή για τον Σαμαρά αυτή; Από την άλλη, όμως, ξανασκέφτηκα, εκλογές έρχονται, ίσως, ποιος ξέρει, και διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ. Λογικό είναι να πέφτουν κτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αν, και για να πω την αλήθεια, πολύ θα’ θελα να διαβάσω ένα βιβλίο για το παρασκήνιο στη ΝΔ όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή. Κατά τα λοιπά, όπως βλέπετε, η ΝΔ είναι μπετόν – ενωμένη ενόψει εκλογών. Δεν ξέρω η Όλγα τι λέει για όλα αυτά.

  1. Φιγούρες της ίδιας παράστασης θεάτρου σκιών είναι όλοι τους, άλλος όμως κινεί νήματα και φιγούρες.

  2. Ζηλέψανε τη δόξα του Ερντογάν και πάνε να αποκλείσουν πολιτικά κόμματα?
    Μπορεί κανείς να διαφωνεί όσο θέλει αλλά αυτός δεν είναι λόγος αποκλεισμού.
    Ο λαός αποκλείει, όχι η κυβέρνηση.
    Πέρα από αυτό είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ.
    Και που σταματάει? Γιατί να μην αποκλείσουμε το ΚΚΕ τότε? Δεν βγήκε ο Κουτσούμπας και μας έλεγε για την ΕΣΣΔ?
    ‘Η ακόμη και συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν δηλώσεις ασύμβατες με μια κοινοβουλευτική δημοκρατία?
    Στελέχη των ΑΝΕΛ που ο πρόεδρός τους και αντπρόεδρος της κυβερνησης τότε μας έλεγε για τις ΕΔ που εγγυώνται τη δημοκρατία?!?
    Και μια και τον έχει άχτι τον Ορμπάν ο Κυριάκος μήπως ξέρει αν αυτός έχει αποκλείσει πολιτικό κόμμα?
    Και όλα αυτά σε μια χώρα που ετοιμάζεται να φάει άλλη μια καταδίκη από το ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή την φορά για τον Γεωργίου ενώ ταυτόχρονα τρέχει και ακούγεται διεθνώς το σκάνδαλο των υποκλοπών.

  3. Είναι σαφές ότι Μητσοτάκης-Ερντογάν έχουν συμφωνησει σε τεχνητή πόλωση που συμφέρει και τους δυο.
    Πάμε και για ταυτόχρονες εκλογές με τις ευλογίες των αμερικάνων, ώστε να διατηρηθεί η ένταση στο έπακρο.
    Είχε δεκαετίες να δει η χώρα τετοιο προδότη όπως τον Μητσοτάκη.

  4. Εκλογές να τελειώνουμε με αυτούς, μας λοιδόρησαν, μας έβαλαν πρόστιμα, μας φτωχοποίησαν και μας βύθισαν στην απελπισία.

  5. Το πρώτο περίεργο της υπόθεσης παραμένει η λάθος παραπληροφόρηση του πολίτη.
    Η παρούσα κυβέρνηση φρόντισε ως προς αυτό και με νομοθετικό πλαίσιο.
    Το δεύτερο που δεν προκαλεί αιφνιδιασμό, ο υπουργός εξωτερικών παραμένει ένθερμος εκφραστής της πτέρυγας Καραμανλή.
    Ο Καραμανλής δεν έχει δώσει τα χαρτιά του πως θα πορευτεί στις ερχόμενες εκλογές.
    Υπάρχει και αυτό το κόμμα δύναμη για την Ελλάδα, μούγκα για την ώρα.
    Και αυτός ο Μάιος 2023 τι μήνας θεέ μου.
    -Εκλογές Τουρκία.
    -Πιθανά εκλογές Ελλάδα.
    -Στέψη Καρόλου Αγγλία(αυτή η πρόσφατη κηδεία, παρουσίες εστεμμένων μόνο για την θλίψη)
    -Επόμενο Ανώτατο Ευρασιατικό Οικονομικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία τον Μάιο του 2023, ενόψει του Φόρουμ Belt and Road.
    -Σύνοδος ΟΠΕΚ 4 Ιουνίου 2023, ε ρε γλέντια πετροδολάριο-πετρογουάν
    -Ε.Ε. -ΗΠΑ αδυναμία όπως αποφασίσουν για την ένταξη Κόσσοβο 18.01.2023
    {{Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εδώ και δύο μήνες, περίπου, βρίσκεται η αποκαλούμενη γαλλογερμανική πρόταση, η οποία, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες και διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου, χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση}}
    -Σε αδιέξοδο το ΝΑΤΟ. Κάθε χώρα θα αποφασίσει ξεχωριστά για άρματα μάχης 20/01/2023 – 20:38
    -Ε.Ε. λοιπόν αδυναμία να αποφασίσουν ομόφωνα πως θα στηρίξουν την Ουκρανία με εξοπλισμό, τυχαίο χρονικά, μα τόσες συμπτώσεις?
    Τους γείτονες δεν τους επιλέγουμε μας τυγχάνουν.
    Την πολιτική μας ηγεσία την επιλέγουμε έτσι ώστε να μην προκύπτουν τεράστια προβλήματα, ούτε στα εσωτερικά θέματα, ούτε στα εξωτερικά θέματα.
    Μα φυσικά ο λαός δεν πρέπει να έχει ενημέρωση, μόνο κατευθυνόμενη ψήφο.
    Ε καιρός πως οι εποχές δεν παραμένουν στο παρελθόν, ακολουθούν το μέλλον.
    Έφθασε χρονικά η ώρα, κάθε χώρα στον κόσμο θα πρέπει να διαλέξει την πλευρά και τον τρόπο που θα πορευτεί στο μέλλον.
    Και τέλος η ερώτηση. Επόμενη μέρα εάν δεν υπάρχει Ουκρανία πως θα πληρωθούν οι εξοπλισμοί που έχουν μέχρι τώρα διατεθεί από τις χώρες της Δύσης?
    {{Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία…}}
    Οι ΗΠΑ έχουν 975 στρατιωτικές βάσεις διεθνώς…., πως συν τηρούνται αυτές οι στρατιωτικές βάσεις εάν η πολεμική βιομηχανία δεν παράγει πόλεμο?
    Πως θα καλύψει η ΗΠΑ αυτό το τεράστιο ποσό 150 δισ. Δολ βοήθεια στην Ουκρανία?
    …….{{Παρασκευή 20/01/2023 – 19:19 Η Πολωνία σχεδιάζει να προσαρτήσει τη Δυτική Ουκρανία και να αναλάβει το χρέος των 150 δισ. Δολ
    Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει πριν από πολλά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής τα ”αμερικανικά αφεντικά στον Λευκό Οίκο” δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.
    Μετά την κατάρρευση της, η Ουκρανία θα πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη για τα δάνεια και τον εξοπλισμό που παρείχε.
    Λόγω του γεγονότος ότι το Κίεβο έχει ήδη διαγραφεί, δεν θα υπάρχει κανείς στον οποίο να παρουσιάσει τους λογαριασμούς, επειδή το κράτος “Ουκρανία” σύντομα δεν θα υπάρχει πλέον.
    Και ως γνωστόν οι Αμερικανοί δεν χαρίζουν χρέη, γι’ αυτό και η Πολωνία ως νέος οικοδέσποινα θα αναγκαστεί να ξεπληρώσει κάθε βοήθεια από τις ΗΠΑ, κάθε δεκάρα!», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα .www.bankingnews.gr}}……..

  6. Διαβάζω: Guardian για τον ρόλο του WEF: «Φωλιά με οχιές» και ο Σβαμπ επιλέγει τους ηγέτες με κριτήρια πίστης, δόλου, σεξουαλικής απήχησης.
    Αλήθεια τι τρέχει ρε παιδιά, τρελάθηκε ο Guardian ή τρελάθηκαν οι δυτικές και οι ελληνικές ηγεσίες που τρέχουν πίσω από τέτοιους άνθρωπος.
    Συγχωρήστε μου την παρέμβαση, τη θεωρώ όμως σοβαρότερη από τη όποια διένεξη Μητσοτάκη – Δένδια.

  7. Χίλιες φορές ο πινοκιο με τους γιοφτους αγκαζέ παρά αυτός ο διεφθαρμένος θίασος. Μαύρο μέχρι να σβήσει ο ήλιος

  8. @ Παναγιώτης

    Η “φωλιά με οχιές” αναφέρεται στα μεγαλοστελέχη της εταιρείας που διοργανώνει το Νταβός και που παίρνουν pole positions για τη διάδοχη κατάσταση μια και ο Klaus Schwab είναι 84.
    Λίγο πολύ ίδια είναι τα office politics σε κάθε εταιρεία.
    Που είναι το παράξενο να επιλέγει στελέχη πιστά σε αυτόν και καπάτσα με sex appeal?
    Μια PR εταιρεία τρέχει ο τύπος. Ποιον θα έβαζε για βιτρίνα? Την Βασιλειάδου?

  9. George N
    Όλα καλά, όμως οι δυτικοί ηγέτες τι ψάχνουν στη φωλιά με τις οχιές ; Ο Μητσοτάκης γιατί πηγαίνει εκεί και δεσμεύει τους Έλληνες;

  10. Κοντά στόν Βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα;

    Τί συμβαίνει για την ακρίβεια; Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται να «κοντύνει» η Ρωσία; Νά «κοντύνει» η ΕΕ (στην ουσία η Γερμανία); Να χωρισθεί και πάλι ο κόσμος σε καλούς, κακούς και συνοδοιπόρους; να συνεχίσουν οι ΗΠΑ το πλιάτσικο του κόσμου με την παντοκρατορία του δολαρίου; Προεργασία για αντιπαράθεση του αγγλοσαξωνικού κόσμου με την Κίνα; Για την «μεγάλη επανεκκίνηση»; για την «κλιματική δικτακτορία»; για την «δημοκρατία»; γιά; γιά; για;

    Όποια (α) σενάρια και να τρέχουν, δεν παύει (ουν) να είναι πολυμορφικά, με παράπλευρες ενέργειες σκοπιμότητας, οι οποίες και παράγουν αποτελέσματα για οντότητες κρατικές, οικονομικές, κ.λ.π. Μιά τέτοια πιθανή εξέλιξη, πιθανώς, έχει να κάνει και με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις έναντι της χώρας μας. Πολλές «δράσεις» συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κατ’ αρχάς οι δηλώσεις της προέδρου στο Βερολίνο και όποιος νομίζει ότι ήταν τυχαίες, είναι μακράν γελασμένος.

    Σταχυολογώντας τον τύπο:

    – Κατά τις επαφές της τόσο με τον Γερμανό πρόεδρο όσο και με τον καγκελάριο, η κ. Σακελλαροπούλου έθεσε εκ νέου και το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων καθώς και του κατοχικού δανείου. “Η Ελλάδα έχει υποβάλει το δικό της αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή (.) H Γερμανία έχει δώσει τη δική της απάντηση”, αναφέρει μεταξύ άλλων.
    Υπογραμμίζει, κλείνοντας, ότι “τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς, αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες οι διαφορές λύνονται με τον διάλογο. Θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί μια λύση”. Όπως τονίζει η ίδια, “τα νομικά ζητήματα έχουν τεθεί αλλά είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα.”- 
    και παρακάτω:

    – Οι ΗΠΑ μπορούν να διχοτομήσουν την Ουκρανία και να παραδώσουν τις δυτικές περιοχές της χώρας στην Πολωνία. Σε αντάλλαγμα, η Πολωνία θα χρειαστεί να παράσχει οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, πιστεύει η Hanna Kramer, συγγραφέας της πολωνικής έκδοσης Niezaleny Dziennik Polityczny (NDP).
    Η ίδια εκτιμά ότι τμήματα της δυτικής Ουκρανίας μπορεί τελικά να γίνουν μέρος της Πολωνίας.
    «Αν ρίξετε μια αντικειμενική ματιά στην κατάσταση, το μέλλον της Πολωνίας φαίνεται λυπηρό: μπορεί να πάρει το λεγόμενο ανατολικό Kresy( ανατολική Πολωνία), και στη συνέχεια μερικές άλλες επιπλέον περιοχές, εάν συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ. Κανένα άλλο προνόμιο» είπε η Kramer (μόνο τόσα λίγα;).

    Επιπλέον μιας πιθανής μελλοντικής οικονομικής (πλέον της σημερινής) ανάληψης ουκρανικού οικονομικού χρέους και κόστους ανοικοδόμησης και ένταξης των νέων εδαφών υπάρχει και η εξοπλιστική διάσταση. Οι συμφωνίες με την Κορέα προβλέπουν ότι η Πολωνία θα παραλάβει περίπου 1.000 κύρια άρματα μάχης, περίπου 650 οβίδες και 48 μαχητικά αεροσκάφη. Τα πρώτα δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη FA-50 έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στην Πολωνία το 2023, με την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών FA-50 να μετακινείται σταδιακά στην Πολωνία.
    Η Πολωνία θα λάβει αρχικά 180 από τα κύρια άρματα μάχης Hyundai Rotem K2 το 2022. Μια δεύτερη δόση περιλαμβάνει 800 άρματα μάχης, μερικά από τα οποία κατασκευάζονται ήδη στην Πολωνία. Ο πολωνικός στρατός θα λάβει επίσης 48 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9. Άλλα 600 οβιδοβόλα πρόκειται να παραδοθούν από το 2024 και με την παραγωγή απο το 2026 στην Πολωνία. Σύμφωνα με αναφορές από τη Νότια Κορέα, πρόκειται για συμφωνίες πολλών δισεκατομμύρια δολαρίων.

    Οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις από τη Γερμανία έρχονται σε μια στιγμή που η Πολωνία μπορεί να είναι σίγουρη για την υποστήριξη του «Big Brother», επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε στρατιωτική αιχμή του δόρατος εναντίον της Ρωσίας. Στην Πολωνία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεών της. Στο τέλος αυτού του εκσυγχρονισμού, η χώρα θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην Κεντρική Ευρώπη, ξεπερνώντας την Γερμανία. Η Πολωνία σίγουρα προετοιμάζεται για πόλεμο.

    Στις 4 Οκτωβρίου του 2022 η πολωνική κυβέρνηση κατέθεσε διπλωματική νότα στο Βερολίνο με το αιτημα της πολωνικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις από τη Γερμανία (λόγω των ζημιών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) ύψους 1.300 δισ. Ευρώ. Ένα αίτημα με την δυναμική πυρηνικής βόμβας για το Βερολίνο, παρά την κατηγορηματική απόρριψη του αιτήματος απο την ομοσπονδιακή υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock.

    Τώρα η Βαρσοβία θέλει να αυξήσει την πίεση στο Βερολίνο. Το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με αίτημα υποστήριξης της αξίωσης αποζημίωσης απο την Γερμανία. Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας της UNESCO, Audrey Azoulay, προσκλήθηκε στη Βαρσοβία και εκτός αυτού ο Πολωνός Υφυπουργός Εξωτερικών Arkadiusz Mularczyk (μέλος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη) ανακοίνωσε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου θέλει να κερδίσει συμμάχους στο Κογκρέσο και τη Γερουσία για την αξίωση της Πολωνίας για αποζημιώσεις. Ο πληθυσμός δε στη Γερμανία θα πρέπει να ενημερωθεί για τις «δικαιολογημένες» απαιτήσεις της Πολωνίας. Σύμφωνα με τον Mularczyk, οι Γερμανοί «δεν ακολουθούν φιλική πολιτική έναντι της Πολωνίας, θέλουν να δημιουργήσουν ανατολική ζώνη επιρροής και να συμπεριφέρονται στην Πολωνία σαν υποτελή χώρα».

    Είναι τυχαία η δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου ή εντάσσεται σε ένα πιο μακρύ (χρονικά) σχεδιασμό; Και άν, απο ποιόν και με πιο στόχο. Ας μου επιτραπεί η ελευθεριότητα να δείξω τον αγγλοσαξωνικό κόσμο και αυτό χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, παρά μόνο να παραθέσω ορισμένα γεγονότα:

    – Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mularczyk, πριν από χρόνια, έθεσε ως πρώτη του προτεραιότητα την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας. Από το 2017 ήταν επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας με αποστολή να προσδιορίσει τις απώλειες της Πολωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    – Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, έλαβε χώρα η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το 1939 στην πολωνική συνοριακή πόλη Wieluń – εδώ η γερμανική Πολεμική Αεροπορία είχε πραγματοποιήσει βαριές επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Σεπτεμβρίου 1939. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την παρουσία του την τελευταία στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσκλήθηκε καν. Παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, της ηγεσίας του ΝΑΤΟ και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ ζήτησε από τους Πολωνούς «συγγνώμη» και ταυτόχρονα τόνισε τη σημασία της διατλαντικής σχέσης.

    – Στις αρχές Οκτωβρίου 2020, η πολωνική αρχή ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών Urząd Ochrony Konkurencji i Verbrauchertów (UOKiK) επέβαλε πρόστιμο 29 δισεκατομμυρίων ζλότι (που ισοδυναμεί με περίπου 6,45 δισεκατομμύρια ευρώ) στη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom. Το ποσό του προστίμου βασίστηκε στο κόστος κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου North Stream, δηλαδή μεταξύ 8 και 10 δισ. Ευρώ.

    – Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του UOKiK Tomasz Chróstny, οι αγωγοί φυσικού αερίου Northstream αυξάνουν την εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία και συνεπώς επηρεάζουν τα συμφέροντα του ενεργειακού εφοδιασμού της Πολωνίας, γι’ αυτό και το έργο έπρεπε να εγκριθεί και εκεί. Στις αρχές Απριλίου 2021, πολωνικά υποβρύχια και πολεμικά πλοία παρενόχλησαν με τις ασκήσεις τους τις κατασκευαστικές εργασίες του αγωγού.

    – Από την αρχή, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουκρανίας ήθελαν να συνεχίσει να ρέει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της επικράτειάς τους, όπως γινόταν μέχρι τώρα μέσω του αγωγού Yamal-Europe. Εκτός από τα κέρδη διέλευσης, επέτρεπε και τον αντίστοιχο εκβιαμό, τόσο έναντι της Ρωσίας, όσο και έναντι της Γερμανίας.

    – Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022, το κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, σε κοινό ψήφισμα με την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι η Πολωνία δεν είχε λάβει ποτέ αποζημίωση για απώλειες πολέμου και ποτέ δεν είχε παραιτηθεί από τέτοιες αξιώσεις.

    – Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, χαράματα, σημειώθηκε στη Βαλτική Θάλασσα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας, η πρώτη από τέσσερεις συνολικά εκρήξεις στους υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, που μέχρι πρότινος τροφοδοτούσαν τη Γερμανία και από εκεί ολόκληρη σχεδόν την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

    Συμπερασματικά και ακολουθώντας τα ίχνη της άνωθεν πορείας, θα ήθελα να σημειώσω και τις «πρόδρομες εργασίες» επίτευξης στόχου;

    – Τα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας που τέθηκαν υπό πολωνική διοίκηση μετά το τέλος του Β παγκόσμιου πολέμου, («διοικητικές περιοχές», συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ελεύθερης Πόλης του Ντάντσιγκ) αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της σημερινής επικράτειας της Πολωνίας (Στην πολωνική διοικητική γλώσσα: ανακτηθείσες χώρες). Η συνολική έκταση των ανατολικών πρώην γερμανικών εδαφών υπό ξένη διοίκηση είναι 114.032 km² = 24,23% της έκτασης του γερμανικού Ράιχ στα σύνορα της 31ης Δεκεμβρίου 1937 (470.545 km²). Από αυτά, περίπου 100.832 km² ήταν υπό πολωνική διοίκηση (= 21, 43% της περιοχής του πρώην Ράιχ, μετρώντας εδώ χωρίς το Danzig) και περίπου 13.200 km² υπό σοβιετική διοίκηση.

    – Μόνον κατά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 τα ανατολικά εδάφη παραχωρήθηκαν νομικά, με τη Συνθήκη «Δύο συν Τέσσερα» βάσει του διεθνούς δικαίου (μεταβίβαση εδαφικής κυριαρχίας στην Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση / δηλ. στη συνέχεια στη Ρωσική Ομοσπονδία) και επίσης τα σύνορα Oder-Neisse, επιβεβαιώθηκαν επίσημα λίγο αργότερα από τη Γερμανία στη συνθήκη γερμανο-πολωνικών συνόρων της 14ης Νοεμβρίου 1990. Αυτό έφερε και το τέλος στις επαχθείς επιβαρύνσεις πού βάραιναν την Γερμανία μεταπολεμικά. (άρα και τυχόν αποζημιώσεις -κατά την γερμανική εκδοχή-).

    – Επιπλέον, καταβλήθηκαν και αποζημιώσεις σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

    – Η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία έλαβαν το αντίστοιχο ποσό των 511,3 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 255,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά, περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ καταβλήθηκαν μέσω των παγκόσμιων συμβάσεων, σημαντικά λιγότερα από ό,τι μέσω του Ομοσπονδιακού Νόμου Αποζημίωσης για τα γερμανικά θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Μια συνθήκη ειρήνης έπρεπε να φέρει οριστικούς κανονισμούς, αλλά ποτέ δεν επήλθε. Με τη «Συνθήκη δύο συν τέσσερα» για τη γερμανική ενότητα, όλες οι περαιτέρω αξιώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου έχουν λήξει από την πλευρά της γερμανικής οπτικής.

    Θα επωφεληθεί (άραγε) και η Ελλάδα απο την πρόδηλη επιδίωξη των αγγλοσαξόνων για «κόντυμα» της Γερμανίας; ή θα τοποθετήσουν το βασιλικό σε άλλη γλάστρα πριν το πότισμα;

    Ιαπετός

  11. @ Παναγιώτης

    Δεν νομίζω ότι ασχολούνται με τα εσωτερικά θέματα της εταιρείας που διοργανώνει το συνέδριο. Σκοτίστηκαν!
    Στο κάτω κάτω αυτοί οι ηγέτες είναι πύθωνες μπροστά στις οχιές που είναι τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας διοργάνωσης της εκδήλωσης.
    Αλλωστε αυτοί κι αν έχουν αντιμετωπίσει κάθε λογής ερπετό μέσα στα κόμματά τους.
    Ο καλύτερος εκεί μέσα -στα κόμματα εξουσίας- έχει σκοτώσει τη μάνα του!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περί μειοδοσίας και «παράθυρου ευκαιρίας»

Ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τη νεοοθωμανική του «επέλαση» στα Βαλκάνια, ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, και τις στρατιωτικές σχέσεις με...

Στο τέλος θα λυπηθούμε και τους… Γερμανούς

Κυκλοφορεί εσχάτως ένας νέος αστικός μύθος στα σαλόνια της Εσπερίας, σύμφωνα με τον οποίο η… καημένη η Γερμανία υποφέρει,...

Tι «αποσταθεροποιείται» και από «ποιους»

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του βιβλίου μου «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», την 1η Ιουλίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπου...

Ο Μητσοτάκης ψάχνει συνένοχο για τις «Πρέσπες του Αιγαίου»

Σε εξίσωση με δύο αγνώστους μετατρέπεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, από...