Πολιτικούς και εσωκομματικούς κραδασμούς προκαλούν οι υποκλοπές – Η αμηχανία του Μαξίμου, η αντίδραση Δένδια και η σιωπή Σαμαρά

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Πολιτικούς κραδασμούς και εσωκομματικούς τριγμούς στη ΝΔ προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τη νέα τροπή που πήρε με την δημοσιοποίηση ονομάτων από την εφημερίδα Documento, με το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας εκείνων που παρακολουθούνταν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, αντίθετα είπε ότι χρήζει δικαστικής διερεύνησης, αλλά επιτέθηκε με εξαιρετικά σκληρό τρόπο στον εκδότη της εφημερίδας γιατί θεωρεί τον πρωθυπουργό υπεύθυνο των παρακολουθήσεων. Παράλληλα συνέδεσε τον εκδότη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις πολιτικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς απευθύνεται στους βουλευτές της ΝΔ που είναι ανήσυχοι, ενώ κάνοντας λόγο για κέντρα που θέλουν αποσταθεροποίηση της χώρας προσπαθεί να κόψει την συζήτηση που επανέρχεται για το αν θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποχωρήσει όσο είναι ακόμη καιρός και όπως του υποδεικνύουν ακόμη και φιλικά συστήματα στα ΜΜΕ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη σήμερα το βράδυ στο δελτίο του Ant1. Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μπει στο κάδρο, δεν πήγε στην Βουλή στην συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν προσήλθε για να απαντήσει στην ερώτηση που του κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ούτε και στην αρμόδια επιτροπή Pega του ευρωκοινοβουλίου. Επιπλέον, σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες που άνοιξαν, η κυβέρνηση επικαλέστηκε το απόρρητο για εθνικούς λόγους εμποδίζοντας την διερεύνηση της υπόθεσης.

Η αντίδραση Δένδια και η σιωπή Σαμαρά

Από τους πολιτικούς που σύμφωνα με το δημοσίευμα παρακολουθούνταν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αντέδρασε με μία διαρροή κύκλων στην οποία αναφέρει ότι «θα ήταν αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών». Η διαρροή παραπέμπει στην αρχική τοποθέτηση Καραμανλή ο οποίος είχε πάρει καθαρές αποστάσεις από τον πρωθυπουργό ζητώντας πλήρη διερεύνηση δίχως την επίκληση του απορρήτου, κάτι που φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έπραξε.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν υπό παρακολούθηση. Ο κ. Σαμαράς αντίθετα με τον Κώστα Καραμανλή δεν αντέδρασε στην πρώτη φάση του σκανδάλου προκειμένου να πάρει και εκείνος αποστάσεις υπερασπιζόμενος την παράταξη. Παρά και τις νέες αποκαλύψεις προς το παρόν σιωπά και τηρεί στάση αναμονής.

Φυσικά το πρόβλημα είναι ευρύτερο για τη ΝΔ η οποία είναι εγκλωβισμένη. Μέχρι στιγμής υπάρχει η βεβαιότητα ότι το περιβάλλον του πρωθυπουργού είτε εμπλέκεται είτε η ηγεσία της κυβέρνησης είναι ανίκανη να προστατεύσει την χώρα και το πολιτικό σύστημα, εάν δεν είναι υπεύθυνη για την συγκάλυψη του σκανδάλου. Είναι ενδεικτικό ότι τρεις  μήνες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην έρευνα γύρω από την εταιρεία που διέθεσε και ενεργοποίησε το παράνομο λογισμικό. Οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται σε δύσκολη θέση: είτε θα συνεχίσουν να καλύπτουν και να στηρίζουν τον πρωθυπουργό -με την ευθύνη ή αναποτελεσματικότητά του- και έτσι γίνονται συνένοχοι και συμμέτοχοι είτε θα αντιδράσουν και θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση ενισχύοντας την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές. Η αποχώρηση Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία επανέρχεται στην συζήτηση όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν στον πρωθυπουργό και φιλικά συστήματα στα ΜΜΕ.

Δεν ξεμπλέκει η κυβέρνηση

Παρά τις προσπάθειές της η κυβέρνηση δεν ξεμπλέκει από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ήδη έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος κάλεσε τον εκδότη της εφημερίδας να προσέλθει και να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει. Παράλληλα πληροφορίες στο δημοσιογραφικό και πολιτικό παρασκήνιο  αναφέρουν ότι η λίστα όσων παρακολουθούνταν με το Predator δεν έχει εξαντληθεί και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να έλθουν στην δημοσιότητα και άλλα ονόματα, ενδεχομένως και μαγνητοφωνημένοι διάλογοι.

Η κυβέρνηση φυσικά θα επιμείνει στην γραμμή να αρνείται κάθε ευθύνη και εμπλοκή στην διακίνηση και λειτουργία του Predator αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να παραιτηθεί. Ωστόσο πριν το Documento υπήρξαν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ΝΕΑ και Βήμα, τα οποία αφενός έκαναν λόγο για παρακολούθηση υπουργού και επιχειρηματιών και αφετέρου κατονόμαζαν ως υπεύθυνο του δικτύου που έφερε το σύστημα παρακολούθησης στην χώρα τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και ανεψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

  1. Με τις υποκλοπές θίγονται οι φίλοι, οι ισχυροί και οι πολιτικοί αντίπαλοι, εξού και η μεγάλη πολιτική κόντρα. Η αφαίρεση των ελευθεριών των πολιτών και η φτωχοποίηση τους με δόγματα και κυβερνητικά αφηγήματα δεν αφορούσε κανέναν, γιαυτό και σε αυτά τα μέτρα υπήρξε διακομματική σύμφωνη γνώμη.
    Η ελευθερια και η δημοκρατία που γεννήθηκαν στην αθηναϊκή δημοκρατία, πέθαναν στην εποχή των μνημονίων και κυρίως επί της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  2. Όταν παρακολουθούνται άλλοι εκτός από αυτούς δεν τρέχει τίποτα. Τώρα τους τζουζει. ΜΑΎΡΟ ΚΑΙ ΣΠΊΤΙΑ ΤΟΥΣ είναι ΣΥΝΈΝΟΧΟΙ με την σιωπή τους τόσο καιρό. ΜΑΎΡΟ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τέμπη: Έρχονται εξελίξεις για την ασυλία των πολιτικών

Η ερχόμενη εβδομάδα, η τελευταία πριν από τις εκλογές, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για ένα μείζον, από...

Στα 30.000 πόδια με την Ωραιοζήλη

Πτήση Α116 της Aegean Airlines από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Δευτέρα 27 Μαΐου, 1.05 μετά το μεσημέρι. Θέση 20 C....

Μητσοτάκης και Αδειλίνη στο ίδιο σεμινάριο «ρίψης μπαλακίων»;

Μα συνεννοημένοι ήταν; Όλοι οι πάμφτωχοι του ντουνιά τελικά χωράνε στον Οίκο του Θεού; Να σας θυμίσουμε πως την...

Αντί να παραιτηθεί, ζητάει και τα… ρέστα

Το κόστος της «βοήθειας» του υπουργείου Εσωτερικών σε στελέχη της Ν.Δ. να καταχραστούν παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα πολιτών για...