Η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα

Του Πολύκαρπου Αδαμίδη

Ο Γερμανός Καγκελάριος ήλθε, είδε και απήλθε. Επισκέφτηκε την Ακρόπολη και απήλαυσε χαλαρή έξοδο στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Και καλά έκανε. Η Αθήνα εξάλλου είναι στοχευμένη επιλογή για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων της χώρας του, στο νέο ταραχώδες διεθνές σκηνικό. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στη Γαλλία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ρίχνουν βαριά τη σκιά τους και στη Γερμανική κοινωνία.

Η Γερμανία του Σολτς έχει βασικές διαφορές σε σχέση με τη Γερμανία της Μέρκελ, που τέτοιες ημέρες πριν από χρόνια είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αν και δε διεκδικεί τον ρόλο και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής ατμομηχανής. Το δείχνει ο πραγματιστής στις ενέργειες και τη συμπεριφορά του Καγκελάριος Σολτς. Χωρίς πολύ περίσκεψη και οιαδήποτε προηγούμενη συνεννόηση με τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, προχώρησε στην εκπόνηση προγράμματος ύψους 200 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τη στήριξη των Γερμανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εν όψει του χειμώνα και των συνεπειών του Πολέμου στην Ουκρανία. Όπως με αφοπλιστική ειλικρίνεια, φέρεται ότι διαμηνύθηκε, η Γερμανία το έπραξε γιατί μπορεί. Σε μια ελεύθερη απόδοση, είναι μια απλή επανάληψη του εθνικού της ύμνου, ‘η Γερμανία πάνω από όλα’. Δεν μπορεί βέβαια να παραγνωριστεί το γεγονός ότι ευρύτατα στρώματα της Γερμανικής κοινωνίας, δοκιμάζονται από την ενεργειακή και οικονομική κρίση, αλλά και το διάχυτο πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Οι Γερμανικές αρχές σπεύδουν να προλάβουν τα χειρότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, προτάγματος των εθνικών συμφερόντων, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί και η διαφοροποιημένη θέση της Γερμανίας, έναντι της Κίνας. Έτσι κι ενώ είναι κοινός τόπος για τον Δυτικό κόσμο η ανάγκη απεξάρτησης από κρίσιμες προμήθειες από τον Ασιατικό γίγαντα και επαναπατρισμού των γραμμών παραγωγής, η Γερμανία εγκρίνει την απόκτηση του 25% λιμένος του Αμβούργου από τον Κινέζικο κολοσσό της COSCO. Αυτόματα οι κοινές προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για ανάσχεση της Κινεζικής διείσδυσης σε κρίσιμους τομείς και υποδομές της Ευρωπαϊκής οικονομίας, χαρακτηρίζεται το πρώτον από έλλειμμα αξιοπιστίας, αν δεν καθίσταται άμεσα γράμμα κενό. Εν προκειμένω υπάρχει και συνέχεια. Που δεν είναι άλλη από τη μετάβαση Γερμανικής κυβερνητικής αποστολής με επικεφαλής τον Καγκελάριο Σολτς τις επόμενες ημέρες στο Πεκίνο. Και η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη καθώς συμπίπτει με την ανανέωση της θητείας, που είναι η Τρίτη, του Κινέζου Προέδρου. Του πολιτικού ηγέτη δηλαδή, που διακηρυγμένα θέλει να μετατρέψει την οικονομική ισχύ της χώρας του σε μοχλό πολιτικής επιρροής και επαναδιαμόρφωσης των γεωπολιτικών συσχετισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γαλλία φέρεται δυσαρεστημένη και δε θεωρείται τυχαίο σχετικά ότι δεν υπήρξε κοινή συνέντευξη τύπου μεταξύ Μακρόν και Σολτς, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το Παρίσι πριν το ταξίδι του στην Αθήνα.

Ο Καγκελάριος Σολτς κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, επισήμανε και ορθώς ότι μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, πρέπει να υπάρξει διάλογος επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε μάλιστα ότι δε νοείται αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας ως κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Η τοποθέτηση όμως αυτή κατ΄ ελάχιστο δεν είναι επαρκής. Γιατί αν μη τι άλλο οι σχέσεις μας και οι δεσμοί μας με τη Γερμανία, δεν περιορίζονται στο ΝΑΤΟ. Ανήκουμε στην ίδια Ένωση, την Ευρωπαϊκή, στην οποία η Τουρκία δεν είναι μέλος και της οποίας τις αρχές σε διάρκεια χρόνου και περιφρονεί και δεν ενστερνίζεται. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι επίσης πράξη τρομοκράτησής μας, απέναντι στην οποία ρητά προβλέπεται η στήριξή μας από όλα τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, είναι αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό έπρεπε να τονιστεί. Είναι στοιχεία, που δεν αναδείχθηκαν κατά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου. Αποτελούν παρακαταθήκη για την επόμενη φορά. Όπου προφανώς θα τεθεί και το ζήτημα των οφειλόμενων Γερμανικών αποζημιώσεων. Η Πολωνία μόλις πρόσφατα, την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, υποστήριξε ότι στην περίπτωσή της ανέρχονται στο 1,3 τρισεκατομμύρια Ευρώ. Εμείς με βάση τα διακηρυχθέντα έχουμε προχωρήσει ή θα έπρεπε να προχωρήσουμε στη στοιχειοθέτηση των δικών μας. Το εθνικό εξάλλου δεν αντιστρατεύεται το Ευρωπαϊκό. Πρώτος ο Καγκελάριος Σολτς, το υποστηρίζει.

  1. Αν κρίνω από τα εκθέματα του μουσείου του Βερολίνου, ο τιμώμενος Γερμανός μάλλον θα έριχνε λοξές ματιές για ανακάλυψη πιθανών νέων εκθεμάτων για αυτό.
    Στο μουσείο του Βερολίνου, μόνο σε ένα σύμπλεγμα από σπηλιές και λαγούμια υπάρχει αναφορά για τον πολιτισμό των αρχαίων προγόνων τους, όλα τα άλλα εκθέματα αφορούσαν ιστορικούς θησαυρούς άλλων λαών. Θησαυρούς που ίσως δεν βρέθηκαν εκεί με νόμιμο ή ηθικό τρόπο.
    Όσο για τους επιστήμονες και τους στοχαστές των Γερμανών, αυτοί όντως υπήρξαν πολύ αργότερα σε σχέση με την κλασική ελληνική περίοδο, όμως οι σοφοί τους μετήλθαν της Ελληνικής Παιδείας, χωρίς την οποία δεν γνωρίζουμε τι θα κατάφερναν.
    Μην πάτε μακριά, ρίξτε μια μάτια στα παλάτια τους, την περίοδο της ακμής τους, θα δείτε τον τεράστιο όγκο τους, αλλά τις ελάχιστες τουαλέτες που διέθεταν. Αντίθετα ρίξτε μια ματιά στα παλάτια των Μινωϊτών, των Αιγαιατών, των Μυκηναίων, της Κλασικής Ελληνικής Περιόδου, της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Περιόδου εκεί θα θαυμάσετε τα τέλεια υδραυλικά συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που φανέρωναν τη διαβίωση πολιτισμένων ανθρώπων.

  2. 26.10.2022 Σολτς μετά την Γαλλία επέλεξε
    28.10.2022 Ελλάδα και αμέσως μετά Κίνα μόνος του.
    Η Γερμανία μας διδάσκει πως στήνονται οι δουλειές.
    Όπου επιβάλλεται, η παρουσία αποτελεί ατομική παράσταση.
    Όπου μοιράζεται πηγαίνουμε ομαδικά ως Ε.Ε.
    Μα γιατί η Ελλάδα πριν την Κίνα και μετά την Γαλλία ας μιλήσουν αυτοί που
    γνωρίζουν την πολιτική εικόνα των γεγονότων.

    …………………………………………………………………………..
    {{Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στο Πεκίνο όπου την Παρασκευή θα συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση του προέδρου της Κίνας μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΚΚΚ που του δίνει 3η θητεία στην Προεδρία της χώρας.

    Με άρθρο που δημοσίευσε στον ιστοχώρο Politico και στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Γερμανός καγκελάριος επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται στο εσωτερικό αλλά και από συμμάχους και εταίρους για την επιλογή του να επισκεφθεί αυτή την περίοδο την Κίνα.

    «Ακριβώς επειδή το “business as usual” δεν αποτελεί πλέον επιλογή υπό αυτές τις συνθήκες, για αυτό ταξιδεύω στο Πεκίνο», τονίζει ο Σολτς και εξηγεί: «Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός επιχειρηματικός και εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από αυτήν. Αλλά τι είναι αυτό που θέλει η Κίνα;», διερωτάται ο Γερμανός καγκελάριος. Η κινεζική ηγεσία, κατά τον Σολτς, «εστιάζει πλέον στην εσωτερική κινεζική αγορά, όμως παράλληλα επιχειρεί να ενισχύσει τον βαθμό εξάρτησης των δυτικών εταιρειών από την Κίνα. Ειδικά για τις γερμανικές εταιρείες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των επικίνδυνων εξαρτήσεών τους» συνεχίζει ο καγκελάριος της Γερμανίας.

    Το Πεκίνο απέκτησε μέσω της Cosco πρόσφατα μερίδιο στο λιμάνι του Αμβούργου, συμφωνία που εγκρίθηκε από την γερμανική κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών, πλην όμως με μερίδιο μικρότερο από όσο προβλεπόταν αρχικά, 24,9% αντί για 35%. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει να πραγματοποιήσουν μαζί μια κοινή επίσκεψη στην Κίνα. Όπως φαίνεται το Βερολίνο δεν έκανε δεκτή την πρόταση, κάτι για το οποίο επίσης δέχεται επικρίσεις.

    Παρέμβαση από ΗΠΑ και αντίδραση Κίνας
    Η Ουάσιγκτον κάλεσε χθες το Βερολίνο να μην επιτρέψει στο Πεκίνο να αποκτήσει τον έλεγχο σε τμήμα του λιμανιού του Αμβούργου, του 3ου μεγαλύτερου λιμανιού στην ΕΕ. Το Πεκίνο αντέδρασε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στην κινεζική συνεργασία με τη Γερμανία», όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν. Μάλιστα, σχολιάζοντας την παρέμβαση των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι «ενδεικτική της πρακτικής της καταναγκαστικής διπλωματίας».

    Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που επικρίνουν τον Σολτς υποστηρίζοντας ότι με την επίσκεψη είναι σαν να ενθαρρύνει τις τάσεις αυταρχισμού της κινεζικής ηγεσίας, λίγες εβδομάδες μετά το συνέδριο του ΚΚΚ. Ο Σολτς απορρίπτει και αυτές τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι είχε επαφές και με τους Ευρωπαίους, του Μακρόν συμπεριλαμβανομένου, και με τις ΗΠΑ πριν από το ταξίδι και θα κάνει αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ηγεσία της Κίνας.

    Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr }}
    ……………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Έρχεται η ώρα της ταπείνωσης του τουρκικού τυχοδιωκτισμού

Τα γεγονότα στη Συρία τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό. Ο Ερντογάν μέσω των πληρεξουσίων του, ήτοι των τζιχαντιστών ενόπλων, που...

Παιδεραστία: «Θεραπεία» ή εγκλεισμός;

Η πρόσφατη αποκάλυψη των φρικιαστικών σεξουαλικών πράξεων στην οικογένεια του αστυνομικού της Βουλής και της επίσης αστυνομικού συζύγου του...

Επιτέλους, η αλήθεια για τα Καλάβρυτα

H ιστορία με τη σφαγή των Καλαβρύτων είναι γνωστή. Όμως επειδή κάθε χρόνο το ΚΚΕ κάνει σπέκουλα (να χρησιμοποι­ήσουμε...

Η φινλανδοποίηση της Ελλάδος

Το 2016 δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη άρθρο το οποίο ερμηνεύει τα γεγονότα που σήμερα βιώνουμε...