Ο Γερμανός καγκελάριος έρχεται για να εισπράξει – Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα του μιλήσει για πολεμικές αποζημιώσεις και Siemens;

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Γερμανός καγκελάριος για μεγάλες επιχειρηματικές και εξοπλιστικές μπίζνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, άραγε, θα του… θυμίσει ότι εκκρεμεί το αναγκαστικό, κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις; Θα του… θυμίσει επίσης το σκάνδαλο Siemens;

Για μεγάλες μπίζνες στον τομέα της… «πράσινης» ενέργειας, αλλά και στα εξοπλιστικά, με την προοπτική να πουλήσει γερμανικό οπλισμό ύψους 2-4 δισ. ευρώ, έρχεται στην Ελλάδα, δύο ημέρες πριν την εθνική εορτή του «Όχι», ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Άραγε, θα ζητήσει «συγγνώμη», όπως είχε κάνει παλαιότερα ο Κλίντον για το πραξικόπημα της χούντας, για τη ρατσιστική αντιμετώπιση των Ελλήνων την εποχή των μνημονίων, και τη συνεχιζόμενη φτωχοποίησή τους, με γερμανική συνταγή; Θα εγείρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέμα αναγκαστικού κατοχικού δανείου και πολεμικών αποζημιώσεων, που, μαζί με τους τόκους, ανέρχονται πλέον σε εκατοντάδες δισ;

Σκάνδαλο Siemens

Θα του μιλήσει για τις «αθέμιτες» πρακτικές των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών στην Ελλάδα; Τι ζητάμε κι εμείς, θα πει κανείς! Εδώ, μόλις πρόσφατα, απαλλάχτηκαν πανηγυρικά οι πρωταίτιοι του μεγαλύτερου Μεταπολιτευτικού πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου, αυτού της Siemens!

Σκάνδαλο Siemens: Έκλεισαν με πρωτοφανείς αθωώσεις το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Μεταπολίτευση

Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη διατηρούσαν στενότατους δεσμούς με τον άλλοτε επικεφαλής -και δραπέτη εδώ και χρόνια- της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο. Με την ευκαιρία, θα τολμήσει ο Κ.Μητσοτάκης να απαιτήσει από τον Ο.Σολτς να πάψει η Γερμανία να προσφέρει καταφύγιο σε «δραπέτες» και να δώσει πίσω τον Μ.Χριστοφοράκο;

Εορταστικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, ο Γερμανός καγκελάριος φτάνει στην Αθήνα στις 26-10-2022, απευθείας από το Παρίσι. Βάσει του υπάρχοντος προγραμματισμού, η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει την Πέμπτη, 27-10, οπότε το μεσημέρι οι δύο τους θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και κατόπιν θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Την ίδια ημέρα, ο Κ.Μητσοτάκης λέγεται ότι θα μεταβεί στην Ήπειρο, προκειμένου το βράδυ να παραστεί στις εκδηλώσεις για το «Όχι» στο Καλπάκι. Ανήμερα στις 28 Οκτωβρίου, θα βρεθεί στα Ιωάννινα επίσης για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ε, μετά από ένα… κουραστικό εικοσιτετράωρο προεκλογικών εμφανίσεων, στις οποίες θα φροντίσει να δώσει μια … πατριωτική εσάνς, θα πάει για το Ζαγόρι όπου λέγεται ότι θα παραμείνει και την επόμενη ημέρα. Ενδεχομένως, για να ξεκουραστεί λίγο!

Εξοπλιστικά: Απευθείας αναθέσεις

Προηγουμένως, κατά πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα κλείσει κάποια «συμβόλαια» με τον Όλαφ Σολτς, μεταξύ των άλλων και στον τομέα των εξοπλισμών. «Δώσαμε που δώσαμε τόσα δισ. στους Γάλλους, να μη μείνουν παραπονεμένοι και οι Γερμανοί», σχολιάζουν σαρκαστικά πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος.

Άραγε, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για χρυσοφόρα εξοπλιστικά -και άλλα- συμβόλαια με τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα της πώλησης γερμανικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία (π.χ. υποβρύχια); Διότι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρ’ ότι επανειλημμένως είχε θίξει το θέμα -ήδη από εποχής Μέρκελ- στο Βερολίνο, αγνοήθηκε πανηγυρικά.

Κατά πληροφορίες, τώρα γίνεται λόγος για απευθείας αναθέσεις (όπως εξάλλου κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με κάθε μεγάλη εξοπλιστική αγορά) σε γερμανικές εταιρείες όπλων, ύψους 2 με 4 δισ. Προβλέπουν εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης, Leopard, προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) και άλλα «καλούδια».

Σύμφωνα με εντονότατη φημολογία, προγραμματίζεται και η αγορά 205 ΤΟΜΑ, Lynx KF41, με απευθείας ανάθεση. Κάτι που γίνεται λίγο μετά το πάγωμα του προγράμματος των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Μένει, επίσης, να διευκρινιστεί πόσα ΤΟΜΑ, Marder, θα λάβει η Ελλάδα προς αντικατάσταση των παλαιών, BMP 1, που στέλνει στην Ουκρανία και με ποιους όρους. Ήδη, τα πρώτα έξι έφτασαν, αν και, όπως φημολογείται, δε θα μεταφερθούν στα νησιά απ’ όπου αποσύρονται τα BMP, αλλά στον Έβρο. Κάτι που ενισχύει τις υποψίες ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να υποκύψει στις αμερικανικές και τουρκικές πιέσεις περί «αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών. Στο μεταξύ, ήδη ελληνικά BMP πιθανότατα έχουν κιόλας μεταφερθεί στην Ουκρανία.

Marder για την παρέλαση (και όχι για τα νησιά)

Προς αποστρατιωτικοποίηση νησιών; – Τα γερμανικά Marder θα αναπτυχθούν στη Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά;

Καθ’ οδόν προς Ουκρανία τα ελληνικά τεθωρακισμένα που αποσύρθηκαν από νησιά

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Αλλά και αυτή η θλιβερή ιστορία του σκανδάλου της Siemens, με τη συνολική διαχείριση της υπόθεσης, κατάντησε πλέον διαχρονικό σκάνδαλο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι είναι άκρως αμφίβολο κατά πόσο η γερμανική εταιρεία έχει τηρήσει τα συμπεφωνημένα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της με το ελληνικό Δημόσιο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Να σημειωθεί πως, με αφορμή τις αθωώσεις των κατηγορουμένων, λόγω παραγραφής (!) των αδικημάτων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των διερευνώμενων πράξεων.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου μετά το σάλο για την παραγραφή των αδικημάτων στο σκάνδαλο Siemens

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ουσιαστικά, παραβίασε ανοικτές θύρες. Αυτά τα φώναζαν δικαστικοί εδώ και χρόνια. Ήταν ολοφάνερο ότι η υπόθεση οδεύει σε παραγραφές. Ενδεικτικός ήταν ο κώδων κινδύνου που έκρουε ήδη από τον Ιούλιο του 2016 ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Τζώνης. «Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997-1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση», επισήμαινε τότε ο εισαγγελικός λειτουργός, στην απορριπτική αγόρευσή του για τις ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 13 Γερμανών υπηκόων.

Τώρα, μάλιστα, κάποιες «κακές γλώσσες» μεταξύ των δικαστικών κύκλων αποδίδουν τις αθωώσεις – παραγραφές στον νέο ποινικό κώδικα που φτιάχτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι καθηγητές που ήταν στην Επιτροπή για τη σύνταξη του κώδικα, ήταν και συνήγοροι κατηγορουμένων του σκανδάλου Siemens (!). Κώδικας, βέβαια, που δεν άλλαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε προς τι η κίνηση Ντογιάκου;

Προς νέα «δωράκια»;

Στο μεταξύ, τα απόνερα του σκανδάλου Siemens εξακολουθούν να… ταράζουν ακόμα και σήμερα τον ΟΤΕ, ο οποίος προ πολλού έπαψε να είναι δημόσιος Οργανισμός. Πληροφορούμεθα, λοιπόν, ότι τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί μεγάλος αναβρασμός στο 13ο όροφο του μεγάρου του ΟΤΕ.

Με την απόφαση του Eφετείου κακουργημάτων στη δίκη του σκανδάλου Siemens για τον ΟΤE, όπου, άκουσον-άκουσον, αποβλήθηκε ο ΟΤΕ, αυτός δηλαδή που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη ζημιά που είχε υποστεί από τις προγραμματικές συμφωνίες με τη Siemens και την Intracom (η ζημιά είχε εκτιμηθεί στα 68 εκ. ευρώ), ο ΟΤΕ έχει στραφεί και στα γερμανικά δικαστήρια (Μόναχο) διεκδικώντας το συγκεκριμένο ποσό.

Η… τρικυμία που προκαλούν τα απόνερα στον ΟΤΕ έχει να κάνει και με πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (σύμπτωση;) για την αγωγή που είχε ασκήσει ΟΤΕ κατά της Siemens από το 2019, διεκδικώντας άλλα 28 εκ. ευρώ από μια σειρά συμβάσεων που είχε συνάψει με τον γερμανικό κολοσσό και είχαν προηγηθεί των προγραμματικών συμφωνιών. Κάποτε για αυτές τις συμβάσεις φώναζε ο Στέφανος Μάνος!

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της διοίκησης του ΟΤΕ; Θα καταθέσει έφεση επί της απόφασης αυτής και θα διεκδικήσει αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο πόσο; Μια ενδεχόμενη παραίτηση από την υπόθεση, πάντως, θα σημάνει άλλο ένα δώρο αξίας 28 εκατομμυρίων στη Siemens, αλλά και ένα ισόποσης αξίας δώρο στην Intracom. Και αυτό γιατί οι συμβάσεις από το 1988 τρέχανε παράλληλα και για τις δύο εταιρείες, μοιράζοντας έτσι την πίτα του τηλεπικοινωνιακού χάρτη της χώρας μας 50%-50%.

 1. Μαζί με τη Αγροτική, ο ΟΤΕ ήταν το κορυφαίο σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ του Αντρέα.
  Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάθηκαν αλλά ότι η χώρα έμεινε τεχνολογικά υποανάπτυκτη για περισσότερο από δεκαετία. Στις τηλεπικοινωνιες ακόμη δεν έχει καταφέρει να συνέλθει.
  Ο λαός πλήρωσε και τα δις Ευρώ που είχαν χαθεί με την Αγροτική χωρίς να γίνει αντιληπτό μια και καλύφθηκε η χρεοκοπία της τράπεζας από τη χρεοκοπία της χώρας και τις ανακεφαλαιώσεις.
  Φυσικά το ίδιο έγινε με το μικρότερο τραπεζικό μαγαζί αυτό της ΝΔ το ΤΤ ενώ το ίδιο γίνεται τώρα με το τραπεζικό μαγαζάκι του ΣΥΡΙΖΑ (join με ΝΔ), την Αττικής.

 2. «Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία σε ανταλλαγή με γερμανικά, έγινε εκ του πονηρού, προκειμένου η κυβέρνηση να αποσύρει από ελληνικά νησιά τον απαραίτητο αμυντικό οπλισμό -κατά απαίτηση της Τουρκίας- και να τον στείλει -για να έχει άλλοθι- στον Έβρο…. Αδυνατίζοντας την προστασία των νησιών μας και την διπλωματική θέση της χώρας»
  Νίκος Κοτζιάς

  Τώρα το πως ψηφίσατε πατριωτικά αλλά σας βγήκαν μειοδότες, και οι μειοδότες που θέλατε να στείλετε στο Γουδί σας βγήκαν πατριώτες, έχει να κάνει μάλλον με πολύ κακή αντίληψη της πραγματικότητας. Περαστικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ευρωεκλογές: Μόνοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι κι εμείς μαζί τους

Ελάχιστος χρόνος απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι Έλληνες ψηφοφόροι αλλά και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της Ευρώπης...

Όλα πάνε πρίμα για τον Κυριάκο… το λέει και ο ΣΚΑΪ!

Δυο τρεις εβδομάδες πριν από τις «κρίσιμες» ευρωεκλογές, και όλα για τον Κυριάκο του 41% πηγαίνουν πρίμα. Κι αυτό...

Ιδού το κράτος – συμμορία!

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης», που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψή...

Αχίλλειος πτέρνα και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κι ενώ τη σκυτάλη από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που μίλησε για «Μακεδονία» πήρε χθες ο μέλλων πρωθυπουργός των Σκοπίων...