Η μάχη της Χερσώνας: Γιατί η ουκρανική περιφέρεια αποτελεί στρατηγικό έπαθλο

Οι ουκρανικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας που κατέλαβε η Μόσχα κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η απώλεια του ελέγχου της ουκρανικής περιφέρειας θα αποτελέσει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθούν οι λόγοι γιατί η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για την πορεία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πύλη προς την Κριμαία

Η περιφέρεια Χερσώνα συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα προς τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την οποία κατέλαβε το 2014. Η ανακατάληψη από την Ουκρανία εκτάσεων της περιφέρειας της Χερσώνας θα στερούσε από τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο. Θα έφερνε επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

Σε αυτή την ουκρανική χερσόνησο, την προσάρτηση της οποίας ο Πούτιν θεωρεί βασικό επίτευγμα των δύο και πλέον δεκαετιών εξουσίας του, διαθέτει βάση μια τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για να προβάλλει ισχύ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παροχή νερού

Η παροχή νερού στην Κριμαία θα τεθεί επίσης σε κίνδυνο εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει την περιφέρεια Χερσώνα.

Αφότου η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία, το Κίεβο μπλόκαρε την παροχή νερού μέσω ενός καναλιού από τον ποταμό Δνείπερου. Όταν η Ρωσία κατέλαβε τμήματα της περιφέρειας Χερσώνας και της γειτονικής Ζαπορίζια στα ανατολικά, κινήθηκε αμέσως για να ξεμπλοκάρει το κανάλι για να επιτρέψει τη ροή νερού. Η Ρωσία χρειάζεται αυτό το νερό για τον τοπικό πληθυσμό, την άρδευση των άνυδρων εδαφών της χερσονήσου και για πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οδοί ανεφοδιασμού

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα χαρακώματα στη δεξιά – δυτική – όχθη του ποταμού Δνείπερου στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας. Είναι το μόνο μέρος όπου η Ρωσία έχει παρουσία στη δεξιά όχθη του τεράστιου ποταμού που κόβει στα δύο την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό για να βλάψουν την ικανότητα ανεφοδιασμού της Μόσχας. Η απώλεια αυτής της πλευράς του ποταμού θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που υποστηρίζουν την Ζαπορίζια και να επιδιώξει να ανακαταλάβει τον πυρηνικό σταθμό εκεί, υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

«Η δεξιά όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές – για τη (Ρωσία) προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της άμυνας στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, και για την (Ουκρανία) να απελευθερώσει αυτήν την κατεύθυνση, να κόψει τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την παροχή νερού στην Κριμαία και να επανακτήσει τον έλεγχο του (πυρηνικού εργοστασίου)», δήλωσε ο Όλεχ Ζντάνοβ, στρατιωτικός αναλυτής.

Συμβολική σημασία

Η πόλη Χερσώνα είναι μέχρι σήμερα η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Επομένως, η απώλειά της θα ήταν ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και θα καταδείκνυε ότι η Ρωσία -επί του παρόντος- δεν καταφέρνει να προχωρήσει προς τις πόλεις Μικολάιφ και Οδησσό, των οποίων η Μόσχα επεδίωξε την κατάληψη, δήλωσε ο Ολεξάντερ Μουσιγιένκο, στρατιωτικός αναλυτής.

«Είναι σαφές ότι η απώλεια της Χερσώνας και του προγεφυρώματος της Χερσώνας θα έχει συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο εντός της Ρωσίας», είπε.

Έλεγχος στην Μαύρη Θάλασσα

Η περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία είχε – προ του πολέμου – πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανάκτησή της θα βοηθούσε το Κίεβο να πάρει εκ νέου τον έλεγχο ορισμένων ακτών σε μια θάλασσα που αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τις εξαγωγές τροφίμων του σε ξένες αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Η Ρωσία ετοιμάζεται για επίθεση στον άξονα Νικολαεφ – Οδησσός. Το γνωρίζουν στο ΝΑΤΟ και επιτεθηκαν , πολύ σωστά πρώτοι , έστω βιαστικά προετοιμασμένοι, αλλά φέρνοντας τους Ρώσους σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο και στο ντονμπας , παρότι έγιναν για αντιπερισπασμό , σημείωσαν ανέλπιστα αποτελέσματα. Ακριβώς την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν για να οριοθετήσουν το μέτωπο και να λάβουν αμυντικές θέσεις. Είναι η δεύτερη φορά που η Ρωσία αιφνιδιάζεται. Την πρώτη έξω από το Κίεβο , με συνέπεια να αποτύχει στο Χάρκοβο και στον άξονα της Οδησσού. Αναδιοργανώθηκαν γρηγορα και κράτησαν πολλά εδάφη. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα μπορέσουν πάλι να αναλάβουν επιθετικές πρωτοβουλίες. Η καταστροφή των υποδομών στην Ουκρανία είναι η απάντηση της Ρωσίας για να αποσύρουν οι Ουκρανοί αντιεροπορικα από τα μέτωπα ώστε να χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι την αεροπορία τους και να σταματήσουν την επίθεση, χωρίς να θυσιάσουν αλλά στρατεύματα. Αν όπως λέγεται οι Ρώσοι έχουν απώλειες τριάντα περίπου χιλιάδων στρατιωτών , νεκρούς και τραυματίες και οι Ουκρανοί πάνω από εκατό χιλιάδες , μέσα σε 8 μήνες , τότε μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...