H διακυβέρνηση Ντράγκι τελείωσε, ξεκίνησε η εποχή Μελόνι

Τον πρωθυπουργικό θώκο παρέδωσε σήμερα επίσημα ο Μάριο Ντράγκι στην Τζορτζια Μελόνι. Διαφαίνεται σύμπτωση απόψεων μεταξύ τους για ενέργεια, Ουκρανικό και Σχέδιο Ανάκαμψης.

Τελετή παράδοσης παραλαβής στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κιτζι. Μια σχετικά καινούρια παράδοση, η οποία ξεκίνησε από το 1996.  Αυτή την φορά, όμως, υπάρχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα διότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό.

Με μαύρο ταγέρ και χαμηλοτάκουνα παπούτσια (κάτι που τονίσθηκε από τους σχολιαστές) η Μελόνι συνομίλησε με τον πρώην πλέον τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Στη συνέχεια επισημοποιήθηκε η παράδοση της κυβερνητικής εξουσίας, με το χρυσό καμπανάκι που πέρασε από ρο χέρι του Ντράγκι σε εκείνο της νέας πρωθυπουργού.

Μετά την συνομιλία, η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές οι κύριες αναφορές ήταν στο ενεργειακό (στο οποίο δεν υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στην καινούργια και στην προηγούμενη κυβέρνηση), στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και στο Ουκρανικό.

Συχνά τετ α τετ Ντράγκι- Μελόνι

Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες η Μελόνι -παρά το ότι δεν συμμετείχε και δεν στήριξε ποτέ την κυβέρνησή του- επεδίωξε να έχει συχνές επαφές με τον Μάριο Ντράγκι. 

Τώρα οι αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας: αν θα υπερισχύσει το εθνικιστικό προφίλ και η σύμπτωση πολλών απόψεων με τους Όρμπαν, Ντούντα και το ισπανικό κόμμα Βοξ ή ο ατλαντικός και ευρωπαϊκός προσανατολισμός που επιθυμούν κάποιες μετριοπαθείς φωνές.

«Περιμένουμε τις πρώτες επιλογές για να μπορούμε να κρίνουμε» υπογράμμισε σήμερα ο αναλυτής της εφημερίδας Corriere della Sera, Μάσιμο Φράνκο. Δεν λείπουν, βέβαια, τα ανησυχητικά μηνύματα. Η νέα υπουργός αρμόδια για τους πολίτες με ειδικές ανάγκες, Αλεσάντρα Λοκατέλι, στο παρελθόν ήταν γνωστή για τις σκληρές θέσεις της κατά αστέγων, πλανόδιων πολιτών και των μεταναστών.

Αναμένεται να εξακριβωθεί, τέλος, αν η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός αποφασίσει να διατηρήσει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Συντηρητικών (στο οποίο συμμετέχει σειρά  εθνικιστικών δυνάμεων) ή αν αποφασίσει να παραιτηθεί για να επικεντρωθεί στις τόσες, επείγουσες, εσωτερικές υποθέσεις της Ιταλίας.  

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είναι νεκρό στα 75 του το ΝΑΤΟ;

«Εγκεφαλικά νεκρό» είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ το 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron λίγο προτού η Συμμαχία γιορτάσει τα...

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...