H διακυβέρνηση Ντράγκι τελείωσε, ξεκίνησε η εποχή Μελόνι

Τον πρωθυπουργικό θώκο παρέδωσε σήμερα επίσημα ο Μάριο Ντράγκι στην Τζορτζια Μελόνι. Διαφαίνεται σύμπτωση απόψεων μεταξύ τους για ενέργεια, Ουκρανικό και Σχέδιο Ανάκαμψης.

Τελετή παράδοσης παραλαβής στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κιτζι. Μια σχετικά καινούρια παράδοση, η οποία ξεκίνησε από το 1996.  Αυτή την φορά, όμως, υπάρχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα διότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό.

Με μαύρο ταγέρ και χαμηλοτάκουνα παπούτσια (κάτι που τονίσθηκε από τους σχολιαστές) η Μελόνι συνομίλησε με τον πρώην πλέον τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Στη συνέχεια επισημοποιήθηκε η παράδοση της κυβερνητικής εξουσίας, με το χρυσό καμπανάκι που πέρασε από ρο χέρι του Ντράγκι σε εκείνο της νέας πρωθυπουργού.

Μετά την συνομιλία, η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές οι κύριες αναφορές ήταν στο ενεργειακό (στο οποίο δεν υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στην καινούργια και στην προηγούμενη κυβέρνηση), στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και στο Ουκρανικό.

Συχνά τετ α τετ Ντράγκι- Μελόνι

Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες η Μελόνι -παρά το ότι δεν συμμετείχε και δεν στήριξε ποτέ την κυβέρνησή του- επεδίωξε να έχει συχνές επαφές με τον Μάριο Ντράγκι. 

Τώρα οι αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας: αν θα υπερισχύσει το εθνικιστικό προφίλ και η σύμπτωση πολλών απόψεων με τους Όρμπαν, Ντούντα και το ισπανικό κόμμα Βοξ ή ο ατλαντικός και ευρωπαϊκός προσανατολισμός που επιθυμούν κάποιες μετριοπαθείς φωνές.

«Περιμένουμε τις πρώτες επιλογές για να μπορούμε να κρίνουμε» υπογράμμισε σήμερα ο αναλυτής της εφημερίδας Corriere della Sera, Μάσιμο Φράνκο. Δεν λείπουν, βέβαια, τα ανησυχητικά μηνύματα. Η νέα υπουργός αρμόδια για τους πολίτες με ειδικές ανάγκες, Αλεσάντρα Λοκατέλι, στο παρελθόν ήταν γνωστή για τις σκληρές θέσεις της κατά αστέγων, πλανόδιων πολιτών και των μεταναστών.

Αναμένεται να εξακριβωθεί, τέλος, αν η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός αποφασίσει να διατηρήσει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Συντηρητικών (στο οποίο συμμετέχει σειρά  εθνικιστικών δυνάμεων) ή αν αποφασίσει να παραιτηθεί για να επικεντρωθεί στις τόσες, επείγουσες, εσωτερικές υποθέσεις της Ιταλίας.  

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γεωστρατηγική και γεωπολιτική γεωγραφία σε σταυροδρόμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά (24 Φεβρουαρίου 2022) ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πόλεμοι...

Η ΕΕ εγκαταλείπει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες με το Πακιστάν, ο χριστιανικός πληθυσμός...

Περί του «αναπόφευκτου πεπρωμένου» της Τουρκίας

Ο υποναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gόrdeniz), γνωστός ως ο εμπνευστής και εισηγητής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», έδωσε...

Γερμανικές αποζημιώσεις: Με… συνταγή Σκέρτσου ο γερμανοτραφής Τουσκ

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατανοήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει… ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αρκεί να δει μια...