Χοντρές εμπορικές μπίζνες της Τουρκίας με Ρωσία, Πολωνία και Ιταλία

Με επίκεντρο το λιμάνι της Μερσίνας, η Τουρκία έχει καταστεί η βασική πύλη εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων από και προς τη Ρωσία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα, Le Monde

Ο μεγάλος κερδισμένος, εμπορικά, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται πως είναι η Τουρκία. Ωστόσο, οι εμπορικές μπίζνες δε σταματούν στη Ρωσία. Ιδιαίτερα πάρε – δώσε έχει η Τουρκία με την Πολωνία (ορκισμένο εχθρό της Ρωσίας και υποστηρικτή της Ουκρανίας) και με την Ιταλία (!).

Η Le Monde επισημαίνει ότι, σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, ενώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του 2022 οι εξαγωγές της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 45% και 87% αντιστοίχως, οι τουρκικές εξαγωγές της προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42%.

Μάλιστα, συμπληρώνει η εφημερίδα, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν (!).

Ως γνωστόν, σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνώς, τη μερίδα του λέοντος στις ναυτιλιακές μεταφορές έχουν οι Έλληνες εφοπλιστές.

Επιπλέον, η Le Monde, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, αναφέρει ότι οι φετινές ιταλικές εξαγωγές προς την Τουρκία ήταν τον Ιούλιο της τάξης του 1,4 δισεκ. ευρώ, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν υπερέβαιναν το ένα δισεκ. ευρώ τον μήνα. Και αυτό παρά την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Σημειώνει επίσης ότι, κατά το τρέχον έτος, έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές της Πολωνίας προς την Τουρκία. Πρωτίστως, ηλεκτρικών μηχανών, που έχουν πενταπλασιαστεί.

Κατά την εφημερίδα, κάθε μήνα στο λιμάνι της Μερσίνας ξεφορτώνουν περί τα 250 πλοία και φορτώνουν 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα.

Τέλος η Le Monde σημειώνει πως η αμερικανική διπλωματία έχει μεταφέρει την ενόχλησή της στις τουρκικές Αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...