Νέο χτύπημα από την Κίνα: Απαγορεύει τις πωλήσεις LNG στην Ευρώπη!

Η Κίνα έδωσε εντολή στους κρατικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου της να σταματήσουν να μεταπωλούν LNG σε αγοραστές που ψάχνουν απεγνωσμένα για ενέργεια στην Ευρώπη και την Ασία, προκειμένου να εξασφαλίσει τον δικό της εφοδιασμό για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, ο κορυφαίος οικονομικός σχεδιαστής της χώρας, ζήτησε από την PetroChina Co., τη Sinopec και την Cnooc Ltd. να διατηρήσουν τα χειμερινά φορτία για οικιακή χρήση, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες». Αν και οι πωλήσεις πρόσφεραν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους αγοραστές, η ταχεία πλήρωση των αποθεμάτων και το ιστορικό υψηλό κόστος αποστολής μείωσαν επίσης την ελκυστικότητα της επαναποστολής καυσίμων.

Οι κρατικές εταιρείες της Κίνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό που υπέβαλλε το πρακτορείο Bloomberg.

Οι προβλέψεις για μικρό έλλειμμα εφοδιασμού σε φυσικό αέριο πιθανότατα ώθησαν την κίνηση του Πεκίνου, το οποίο έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ζεστά τα σπίτια των πολιτών αυτόν τον χειμώνα. Οι μεταπωλήσεις είχαν σηματοδοτήσει μια έντονη ανάκαμψη για την Κίνα, η οποία πέρυσι ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο λόγω των αυξημένων αγορών στην αγορά spot, αλλά μπορεί να σημειώσει την πρώτη της πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2022.

Οι εισαγωγείς ενέργειας θα παρακολουθούν στενά τους κινέζους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα για ένα εβδομαδιαίο συνέδριο του κόμματος. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ενεργειακή ασφάλεια στη δίωρη ομιλία του την Κυριακή, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική ότι το έθνος πρέπει να προχωρήσει στην πράσινη μετάβασή του με συνετό τρόπο για να αποφύγει τους κινδύνους κρίσης εφοδιασμού.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 60% από το υψηλό του Αυγούστου, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ρεκόρ για την εποχή του χρόνου, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει την προμήθεια από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Μια ομοβροντία αποστολών LNG στην Ευρώπη επιβαρύνει τις τιμές spot της περιοχής, κάνοντας ορισμένους προμηθευτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής δρομολόγησης αποστολών πίσω στην Ασία, όπου οι τιμές είναι πιο ελκυστικές.

Ωστόσο, μια κίνηση της Κίνας να εξασφαλίσει τον δικό της εφοδιασμό θα μπορούσε να εξαντλήσει τις αποστολές προς την Ευρώπη και να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της περιοχής σε περίπτωση κρύου χειμώνα. Η Κίνα έχει μεγάλα συμβόλαια για την αγορά LNG από εξαγωγείς όπως οι ΗΠΑ, με τους εμπόρους της ασιατικής χώρας να εκτρέπουν μέρος αυτής της προσφοράς στην Ευρώπη φέτος, εν μέσω ανεπαρκούς ζήτησης στο εσωτερικό.

Πηγή: newsbreak.gr

 1. Με άλλα λόγια η θα συντονιστούμε με τους ισχυρούς η θα πληρώνουμε
  μαύρη αγορά ότι μας προσφέρουν οι προστάτες.
  Αυτές οι ειδήσεις με λύπη περνούν απαρατήρητες από σχόλια.
  Ο λαός έχει ανάγκη από άλλου είδους απασχόληση-πληροφόρηση.
  Τελικά Ρωσία και Κίνα το δίδυμο αλλάζουν τον κόσμο του χθες.
  Και η συμφωνία του ΟΠΕΚ πόσο επιρεάζει την ενέργεια?
  Τι θα ακολουθήσει εάν γίνει πράξη.
  Η Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στην ομάδα BRICS ( ονομασία που προέρχεται από τα αρχικά των χωρών: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κυρίλ Ραμαφόζα (Cyril Ramaphosa), ο οποίος μόλις επέστρεψε από μια κρατική επίσκεψη στο βασίλειο.
  Το ΔΝΤ ακούγεται πως?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...

Πέθανε και κανείς δεν τον έκλαψε

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια απ’ όταν πάνω από 100.000.000 άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της...

Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;

Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ...

Η ιδιοφυΐα πίσω από το «σωματίδιο του Θεού»

Χάρη σ’ αυτόν ανακαλύψαμε κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος. Ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που πέθανε τη Δευτέρα, θεωρούνταν...