Στη Βουλή το σκάνδαλο Μαραβέγια

Το ερώτημα πως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων του Υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε τα επενδυτικά σχέδια της «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΚΕ» του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια θέτουν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στον Άδωνι Γεωργιάδη. Την πρωτοβουλία για την ερώτηση και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων είχε ο τομεάρχης Διαφάνειας Παύλος Πολάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι βάση του από 10-01-2022 αναρτημένου Οριστικού Πίνακα Κατάταξης της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων, μέσω της υπό σύσταση «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΚΕ», η οποία έχει μοναδική εταίρο και διαχειρίστρια τη σύζυγο του βουλευτή Μαρία Τόπα, εγκρίθηκε να λάβει: α) το ποσό των 1.626.083,06 ευρώ ως επιχορήγηση συμβατικής επένδυσης για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ, με το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης να ανέρχεται στο ποσό των 4.209.956 ευρώ και β) το ποσό των 2.626.171,63 ευρώ ως επιχορήγηση συμβατικής επένδυσης για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, με το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης να ανέρχεται σε 6.801.225,01 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι βάση του Συντάγματος υπάρχουν ασυμβίβαστα για τον βουλευτή, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτή του πραγματικού ιδιοκτήτη όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση), σε εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα με το Δημόσιο.

Επιπλέον, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016 κατά το στάδιο ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας κάθε επενδυτικού σχεδίου, θα πρέπει με ποινή αποκλεισμού, να τεκμηριωθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του κόστους του επενδυτικού σχεδίου είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση. Ωστόσο, όπως κι ο ίδιος ο Κ. Μαραβέγιας έχει δηλώσει δημόσια, ούτε ο ίδιος, ούτε η σύζυγός του, ούτε η «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΚΕ» διέθεταν ίδια κεφάλαια για την κάλυψη του ενισχυόμενου κόστους.

Όπως, επίσης, έχει δηλώσει και παραδεχθεί δημόσια ο Κ. Μαραβέγιας (τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), η υπό σύσταση ΙΚΕ δεν υπέβαλε επιστολή τράπεζας ή άλλου χρηματοδοτικού οργανισμού αναφορικά με την πρόθεση ή έγκριση χορήγησης δανείου προς αυτήν, ούτε όμως και η Μ. Τόπα (ως το φυσικό πρόσωπο που θα σύστηνε την ΙΚΕ) υπέβαλε επιστολή αναφορικά με την πρόθεσή της να λάβει τραπεζικό δανεισμό.

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Ένα θέλω να ρωτήσω, το πόθεν έσχες των επενδυτών καλύπτει την ίδια συμμετοχή των επενδυτών στην επένδυση; Άκουσα πως δεν γίνεται προσφυγή σε δανεισμό, άρα η ίδια συμμετοχή περιλαμβάνει το τμήμα του δανεισμού και των κεφαλαίων κίνησης για υλοποίηση της επένδυσης και στη συνέχεια τη λειτουργία της μονάδας.
    Εάν έχουν αυτά τα εκατομμύρια έχει καλώς, εάν δεν τα έχουν, πάσχει η έγκριση της επένδυσης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σκιάζεται από τη «γαλάζια» αποχή…

Πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Κ. Μητσοτάκης -κάνοντας προεκλογική επίσκεψη στο Μπραχάμι- είπε απερίφραστα ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές...

Η Δύση του φόβου και των απαγορεύσεων!

Η έγκριση οικονομικής βοήθειας-μαμούθ από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ δείχνει...

«Στρατηγικό βάθος» για τους άλλους αλλά όχι για εμάς

Άκουσα προχθές το βράδυ στο ραδιόφωνο τον αγαπητό συνάδελφο Λάμπρο Καλλαρύτη και τον καθηγητή Γεωπολιτικής Γιώργο Φίλη να αναλύουν...

Κύπρος: Βράζουν κατά της Ντόρας

Θύελλα -δικαιολογημένων- αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει η απαράδεκτη στάση των βουλευτών της Ν.Δ., προεξάρχουσας της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, υπέρ της...