«Ιδιωτικοποίησε» το δημόσιο χρήμα ο Κυριάκος! 3,5 δισ. επιπλέον από έμμεσους φόρους για να τα «τρώνε» οι ημέτεροι

Του Mr_Don’t_Look_Up

(Ανανεωμένο) Ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος των πολλών, του… λαουτζίκου, της… «φύρας» κατά πολλούς από τους ολιγάρχες, εξελίσσεται τα τελευταία 3 χρόνια, με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να φαίνεται ότι κάτω από τις «μύτες» των πολιτών -και με τη βοήθεια, βεβαίως βεβαίως, των μεγάλων συστημικών Μέσων Ενημέρωσης, που βάζουν «κάτω από το χαλί» τα μεγάλα προβλήματα- κατάφερε να πετύχει το «colpo grosso»: Να «ιδιωτικοποιήσει» το δημόσιο χρήμα και με τους δρεπανηφόρους για τα εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας του κοινωνικού συνόλου έμμεσους φόρους, να αδειάζει τις τσέπες των μη εχόντων και να γεμίζει τους λογαριασμούς των ημετέρων.

Ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ, μέσα στα 3 χρόνια της διακυβέρνησής τους, επί της ουσίας επεδίωξαν -και πέτυχαν- να «ιδιωτικοποιήσουν», όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας (βλ. ΔΕΗ) αλλά και τον δημόσιο κορβανά. Μετέτρεψαν τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια «δεξαμενή» χρήματος που γεμίζει εξαϋλώνοντας τα πενιχρά εισοδήματα των πολλών, για να αυξάνονται κατακόρυφα τα έσοδα συγκεκριμένων, ολίγων φίλιων προς την κυβέρνηση προφανώς, επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πώς το πέτυχαν αυτό; Μέσω της διατήρησης των έμμεσων φόρων (π.χ., του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης) σε δραματικά υψηλά για τους μη έχοντες, επίπεδα, ακόμη και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που οι τιμές στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά αυξάνονται διαρκώς. Πολύ απλά, με την αδιανόητη επιβάρυνση των πολλών στηρίχθηκαν και κατά τον ίδιο τρόπο εξακολουθούν να στηρίζονται τα κρατικά έσοδα τα οποία, εντέχνως στη συνέχεια (ένα μεγάλο ποσοστό τους για την ακρίβεια) «ιδιωτικοποιείται» καταλήγοντας στους λογαριασμούς ημετέρων αυξάνοντας τα υπερκέρδη τους.

Ραγδαία επιβάρυνση από έμμεσους φόρους σε σχέση με το 2021

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από την ανάλυση των στοιχείων εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 οι πολίτες πλήρωσαν συνολικά 20,36 δισ. ευρώ για φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 (είχαν καταβάλλει, πέρυσι, το πρώτο οκτάμηνο 16,91 δισ. ευρώ). Ανά κατηγορία έμμεσου φόρου, οι πολίτες (με το βάρος να πέφτει στους μη έχοντες, δεδομένου ότι ένας ολιγάρχης δε θα στεναχωρηθεί και πολύ αν γεμίσει τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων του με τη βενζίνη, για παράδειγμα, να είναι στα 2 ή και περισσότερα ευρώ το λίτρο) κατέβαλαν τα εξής:

 • 13,9 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 202 2022, από 11,1 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του 2021 (+2.8 δισ. ευρώ).
 • 10,75 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος από 8,66 δισ. ευρώ πέρυσι (+2,09 δισ. ευρώ).
 • 4,5 δισ. ευρώ σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης από 4,2 δισ. ευρώ πέρυσι (+285 εκατ. ευρώ).
 • 208 εκατ. ευρώ σε φόρους με μορφή χαρτοσήμου από 179 εκατ. ευρώ, πέρυσι (+29 εκατ. ευρώ).

Επιδόματα για τη «φύρα» – Χρυσάφι για τους ολιγάρχες

Τι γίνονται τα υπέρ – έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού; Ένα μεγάλο μέρος τους οδηγείται, με προφανή την πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης, στα χέρια ολιγαρχών μέσω των… κοινωνικών επιδομάτων.

Γιατί; Η κυβέρνηση δεν επιλέγει να περιορίσει την ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, παρά δίνει επιδόματα (π.χ. «energy pass» και «fuel pass») τα οποία ενισχύουν επί της ουσίας το πρωτοφανές «κύμα» αυξήσεων στις τιμές ενώ, παράλληλα, διογκώνουν το δημόσιο χρέος δημιουργώντας από τώρα έναν «καυτό λογαριασμό» τον οποίο θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν τα επόμενα χρόνια. Επί της ουσίας, με την ασκούμενη πολιτική, τα χρήματα που συγκεντρώνει το Κράτος -και- από τους έμμεσους φόρους, μετατρέπονται σε επιδόματα τα οποία «τροφοδοτούν» τα υπερκέρδη από τους, π.χ., «καυτούς» λογαριασμούς ενέργειας. Τα οφέλη απολαμβάνουν κάποιοι ολιγάρχες από συγκεκριμένους χώρους της οικονομίας, χωρίς να δέχονται την οποιαδήποτε πίεση σε σχέση με το ζητούμενο, δηλαδή τη συγκράτηση των τιμών.

Έτσι, είναι σαν να αδειάζουν και οι δύο «τσέπες» των φορολογουμένων. Τόσο λόγω της ακρίβειας αδειάζει η «τσέπη» από την οποία καλύπτουν τις τρέχουσες δαπάνες τους, όσο και η άλλη από την οποία πληρώνουν τους εκρηκτικούς έμμεσους φόρους αλλά και τους άμεσους. Μοιάζει σαν να εφαρμόζεται μια τακτική στη βάση της ρήσης… «τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας… δικά μας», με το δημόσιο χρήμα να έχει περάσει σε φάση πλήρους… «ιδιωτικοποίησης».

 1. Καταστρέφουν τη μεσαία τάξη, μας φέρνουν κοντά στο μεσαίωνα. Όσο περισσότερα χρήματα μαζεύει το κράτος, άλλο τόσο συρρικνώνονται ιδιωτική οικονομία και μεσαία τάξη. Χωρίς τη μεσαία τάξη, γινόμαστε δουλοπάροικοι και χάνουμε αυτεξούσιο και ελευθερίες. Η Αναγέννηση, όσο και αν την περιμένουμε δεν θα έλθει όσο οι ηγέτες μας είναι φυτευτοί. Είναι οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στους λαούς τους, διεφθαρμένους μας είπε ο Παπανδρέου, ψεκασμένους μας κατονόμασε ο Μητσοτάκης. Δεν είναι τυχαίο πως και οι δυο προέρχονται από πολιτικές οικογένειες που έβλαψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη χώρα. Μην πιστέψετε πως ανήκω στη μεσαία τάξη, ξέρω όμως πως χωρίς αυτή πάει η ελεύθερη Δύση, πάει η πατρίδα μου. Πολίτες κλείστε τις τηλεοράσεις, αντιληφθείτε το ψέμα και τσακίστε όσους πολεμούν την ελευθερία και ευημερία σας. Ξεκινήστε από τον κ. Μητσοτάκη, μας διέλυσε οικονομικά, μας πήρε τις ελευθερίες και μας λοιδόρησε, πρέπει να φύγει.

 2. Αυτό περιμένει ο Τούρκος την κοινωνική έκρηξη που θα γίνει αργά η γρήγορα για να ορμήσει. Αυτό έκανε το μόλις ανέλαβε ο Τσίπρας , στέλνοντας 1 εκατομμύριο μετανάστες. Αυτό έκανε μόλις ανέλαβε ο Μητσοτάκης στον Έβρο , αλλά πιο ελεγχόμενα γιατί η Ευρώπη είχε κινητοποιηθεί και η τρίτη θα είναι μετά την κοινωνική έκρηξη. Όχι μόνο στην Ελλάδα , σε όλη την Ευρώπη.200 δισεκ. θα δώσουν στην Γερμανία για να κρατήσουν τον κόσμο. 46 τρισεκ. οι απώλειες των επενδυτών μέσα σε ένα χρόνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει το ευρώ. Οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης δεν θέλουν βαρίδια στα πόδια τους. Η παγκοσμιοποίηση περνάει την μεγαλύτερη κρίση της. Ο πόλεμος δεν παίζει πια ρόλο. Τα κρατικά ταμεία θα αδειάσουν για να στηριχθούν οι εταιρείες, που αναπόφευκτα θα καταρρευσουν από την στιγμή που καταρρέει η βιομηχανία. Δεν παράγεται κέρδος και αυτό σημαίνει ύφεση. Όσο χρήμα και να κοπεί άλλο τόσο θα ανεβαίνει ο πληθωρισμός. Το ευρώ δεν θα αντέξει. Κατάρ ,Αζερμπαϊτζάν , Ιράν , Τουρκία , Σαουδική Αραβία θα κινηθούν σε επιθετικές εξαγορές στην Ευρώπη. Πέρασαν οι εποχές εκείνες που τους εκμεταλλευόταν η δύση. Σιγά σιγά θα μπουν κι άλλες χώρες στο παιχνίδι. Όποιος έχει πόρους και την δύναμη να τους προστατέψει θα ισχυροποιηθεί. Οι υπόλοιποι θα χαθούν στην λήθη του χρόνου. Οι λαοί , τα έθνη πάντα πολεμούσαν μεταξύ τους. Ακριβώς για αυτό , για τους απαραίτητους και αναγκαίους πόρους. Τώρα όμως η τεχνολογία τους πρόσφερε τα μέσα όχι για να νικήσει ο ένας τον άλλον , αλλά για να τον εξοντώσει.

 3. Αν κοιτάξετε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα δείτε νέες χρεώσεις αντί για ελαφρύνσεις. Άρα, κατά τον κ. Μητσοτάκη αυξήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, πλέουμε σε πελάγη ευημερίας.
  Απαιτείται να του δώσουμε το σωστό στίγμα της κατάστασης των νοικοκυριών στις εκλογές.
  Αυτός θέλει επιπλέον φόρους για να ταΐσει τους προμηθευτές του δημοσίου, καλή ώρα σαν το λεβεντόπαιδο του Κολωνού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Πουλάει» τις αυξήσεις στον καφέ σαν μειώσεις

Ανεπαρκής… με το καλημέρα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι διαφορετικές τιμές αν πάρεις ρόφημα στο χέρι ή το πιείς...

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους...

Στέγη για τους νέους

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την...

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...