Πούτιν προς Ερντογάν: “Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας” το σαμποτάζ στους αγωγούς NordStream

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αποκάλεσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, “πράξη διεθνούς τρομοκρατίας” το “πρωτοφανές σαμποτάζ” στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη συνομιλία του με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, ο Πούτιν είπε ακόμη ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας η οποία επετεύχθη για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, με την αφαίρεση κάθε εμποδίου στην εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία προς τις παγκόσμιες αγορές, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του, ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τη διεύθυνση επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας και το πρακτορείο Anadolu, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να δώσει στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία ακόμη μία ευκαιρία.

Η Τουρκία εξέφρασε διά του προέδρου της τη διάθεσή της να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να επιτευχθεί μια λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και για την εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά.

Η επέκτασή της, τόνισε ο κ. Ερντογάν, είναι προς το κοινό συμφέρον όλων, ενώ κάλεσε σε μείωση της έντασης, καλώντας τη Ρωσία να κάνει κάποια βήματα, δηλαδή να μην προχωρήσει στην προσάρτηση των ουκρανικών επαρχιών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, και να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.