Στο Μαξίμου αύριο η Γιούροβα – Θα ζητήσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Θέτει θέμα παρακολουθήσεων, ελευθεροτυπίας και δικαιοσύνης η Αντιπρόεδρος της ΕΕ για τις Αξίες και την Διαφάνεια

Με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών και την κατάρρευση της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, θα συναντηθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα.

Η Τσέχα πολιτικός αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τα ΜΜΕ.

Η Βέρα Γιούροβα συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Σε ανάρτησή της ανέφερε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησαν «την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την χρήση λογισμικού παρακολούθησης». «Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο» προσέθεσε η κυρία Γιούροβα.

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας»

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης» σύμφωνα με ενημερωτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται:

«Κατόπιν αιτήματός του, η Αντιπρόεδρος Γιούροβα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπρόεδρου Γιούροβα στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης κατά βουλευτή της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Η Αντιπρόεδρος κατέγραψε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην Έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου.

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να γίνει follow up σχετικά με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, και ειδικότερα για τις συστάσεις που περιέλαβε η Επιτροπή σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνει στην Ελλάδα.

Η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης εργασίας για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά του SLAPP και της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για την ευρωπαϊκή ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (European media Freedom Act) και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά τα θέματα παρακολούθησης, η Αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτό το θέμα.

Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης.

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις.

Η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Συνάντησα σήμερα τον πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα ελευθεριών και Δικαιοσύνης, καθώς και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας.

Είχα την ευκαιρία να τους εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Πλήγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Για το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης της αλήθειας και των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων.

Για το ζήτημα του ελλείμματος πλουραλισμού στα ΜΜΕ, καθώς και το ζήτημα της υπονόμευσης και εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, που έχει δημιουργήσει ένα χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τον θεσμό της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Αυτήν την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας τη συμμερίζονται στην Ευρώπη. Παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, διότι η προστασία του κράτους Δικαίου δεν είναι όπως γνωρίζετε μόνο μία εσωτερική υπόθεση. Αποτελεί πυλώνα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να προστατευθεί η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Και όπου δεν υπάρξει δυνατότητα αυτό να καταστεί εφικτό εντός της χώρας, θα το διεκδικήσουμε αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάθε άλλη δυνατότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η Δημοκρατία».

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει, δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για τις υποκλοπές. Είναι λευκός ως η χιών και γάργαρος ως ο ρύαξ, άλλα παιδάκια έκαναν την αταξία. Περιττή λοιπόν η επίσκεψη της κυρίας, άλλωστε και οι δυο έχουν (εμφανή) προϊσταμένη τη Βαρώνη. Τους αφανείς δεν τους γνωρίζει κανένας εκ των δυο τους, αναφέρομαι στους ιππότες της παγκοσμιοποίησης. Άλλωστε, για τον κοινό σκοπό δούλευε ο Κυριάκος, μάζευε στοιχεία αταξίας πολιτικών για να τους βάλει εύκολα στο κοινό μαντρί που διατηρεί για λογαριασμό του βαθέως κράτους..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η απειλή των drones

Η χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, στα αρχικά του στάδια, στον πόλεμο...

Οι αληθινοί χριστιανοί και πατριώτες δεν κουνάν το δάχτυλο

Θα ήθελα πολύ να πάρω στα σοβαρά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Κασσελάκη, αλλά λυπάμαι. Δεν δύναμαι. Εκεί που...

Διεθνής διαπόμπευση (και πάλι) για τη διαπλοκή κυβέρνησης-δημοσιογράφων!

Η διεθνής κατάταξη της χώρας μας στη θέση 107 όσον αφορά την κατάσταση του Τύπου δεν αποτελεί εδώ και...

Η εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ

Η εικόνα ραστώνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε παραλία των Χανίων, αν και ηγείται μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ με...