Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις – Η απάντηση της Αθήνας

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε για εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η οποία αναφέρει ότι “ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά”.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Σάμο. “Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε να βάλει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς” τονίζει η εφημερίδα.

Στη Hürriyet γίνεται λόγος για “σκανδαλώδη αποστολή” τεθωρακισμένων, που δώρıσαν οι ΗΠΑ, σε “νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς”. Πέραν αυτού η εφημερίδα παραδέχεται χωρίς καμία αιδώ ότι κατασκόπευσε τα νησιά της Ελλάδας με μη επανδρωμένα μαχητικά: “Μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), που πραγματοποίησαν αποστολές στο Αιγαίο, αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα είχε στείλει τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που δώρισαν οι ΗΠΑ στη Λέσβο και τη Σάμο, τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς”.

“Αυτά τα γεγονότα στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς” τονίζει η Hürriyet.

Η απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Πηγή: capital.gr

  1. Ο Κυριάκος έκανε τη προσπάθεια στη Νέα Υόρκη αλλά η Τουρκία επιμένει στην προετοιμασία συμβάντος το πιθανότερο με ταυτόχρονο τελεσίγραφο.
    Μένει να δούμε τι λένε και αυτοί που έπεισαν τον Κυριάκο ότι είχε νόημα το tweet στα Τούρκικα.
    Δεν θα ήταν έκπληξη το να μην μιλάνε ούτε αυτοί με Αγκυρα αυτή τη περίοδο και απλά να αυτοσχεδιάζουν! Ο σουλτάνος μάλλον έχει κατεβάσει τα τηλέφωνα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Λεωφορείον η μπίχλα

Το λεωφορείο ήρθε στην ώρα του. Μέχρι εδώ, θαυμάσια. Από εδώ και πέρα, όμως, όλα ήταν τραγικά. Μόλις μπαίνω,...

Με τους Ποντίους θα ασχολούμαστε τώρα;…

Την περασμένη Κυριακή έγιναν προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους...

Το ακομμάτιστο ελληνικό ποδόσφαιρο

Παρά τα 1.000 δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου, παραδόξως παραμένει ένας σε μεγάλο βαθμό απολιτικοποιημένος/ακομμάτιστος χώρος. Και λέμε «παραδόξως», διότι...

Γεννημένος νικητής, με τον «πόλεμο» στο DNA του

Αν κάτι έχει να διδάξει η πορεία του ΠΑΟΚ προς τον φετινό τίτλο είναι ότι δεν κατακτά το πρωτάθλημα...