Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν θα χάσει σύντομα την εξουσία

Παρά την εισβολή στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου φαίνεται να είναι αδιαμφισβήτητος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της BND, Μπρούνο Καλ, υπολογίζει σε περισσότερο προσωπικό και τεχνολογία για την απόκτηση πληροφοριών από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές συζητούν το ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών.
 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) αναβάθμισε το ρωσικό τμήμα της σε προσωπικό και τεχνολογία λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρός της, Μπρούνο Καλ  (Bruno Kahl) στη Welt am Sonntag. Σύμφωνα με τα ευρήματα της υπηρεσίας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέθεσε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε μόνο λίγες ημέρες και θα τελείωνε με την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kahl, η BND δεν έχει επί του παρόντος ενδείξεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χάσει την εξουσία στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, έως και 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 50.000 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από μισό χρόνο. Ο αριθμός αυτός διαφέρει σημαντικά από την τελευταία επίσημη δήλωση του Κρεμλίνου τον Μάρτιο, η οποία έκανε λόγο για 1351 θύματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η BND επικεντρώνεται επί του παρόντος στον υβριδικό πόλεμο του Κρεμλίνου. Αυτό περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης, την προέλευση των οποίων η υπηρεσία θέλει να διευκρινίσει. Πάνω απ’ όλα, ο Πούτιν υποδαυλίζει τις γερμανικές ανησυχίες για έναν σκληρό χειμώνα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία επηρεάζει το κίνημα διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), η Μόσχα προσπαθεί να προκαλέσει φόβο για μια πιθανή απειλητική για την ύπαρξη έλλειψη ενέργειας ή τροφίμων, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες. Ο πρόεδρος του BfV Thomas Haldenwang προειδοποιεί ότι η Ρωσία θέλει να διχάσει τη γερμανική κοινωνία. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) πιστεύει ότι “τα ρωσικά ψέματα δεν πιάνουν τόπο”.

Ο Πούτιν τροφοδοτεί επί του παρόντος τη συζήτηση σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν, δήλωσε: “Όσον αφορά όμως το φυσικό αέριο, εξακολουθούμε να έχουμε μια έτοιμη διαδρομή – αυτή είναι ο Nord Stream 2. Μπορούμε να τον θέσουμε σε λειτουργία”. Ο Kahl προειδοποιεί ότι όποιος υποστηρίζει αυτό το αίτημα γίνεται εργαλείο προπαγάνδας.

Σύμφωνα με τον Kahl, η BND δεν έχει μόνο το Κρεμλίνο στο στόχαστρό της. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές από το Αφγανιστάν ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ενισχύεται και πάλι. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες ότι οι Γερμανοί έχουν επανενταχθεί στο ΙΚ εκεί. “Αλλά η απειλή από τη διεθνή τρομοκρατία εξακολουθεί να είναι μεγάλη”, δήλωσε ο Kahl.

Ο Christoph de Vries, βουλευτής του CDU, προτείνει μια συζήτηση σχετικά με το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών ενόψει της αλλαγής των καιρών: “Αν θέλουμε σοβαρά να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την ελευθερία στη Γερμανία και την Ευρώπη, τότε χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά τη σημασία των μυστικών υπηρεσιών μας”. Θα ήθελε να δει μια πολύ πιο επιθετική εμφάνιση και περισσότερη παρουσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης, έτσι ώστε να φύγει ο αέρας από τα πανιά εκείνων που “απαξιώνουν τακτικά την BND με ανέντιμες κατηγορίες”.

Ο De Vries είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Bundestag, η οποία παρακολουθεί το έργο των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρός της, Konstantin von Notz, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων, τόνισε επίσης: “Είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν είτε για την Ουκρανία – αρκετές τρέχουσες εξελίξεις έχουν δείξει πρόσφατα στο κοινό πόσο σημαντικές είναι οι αξιόπιστες εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.


Η BND, ως η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, έχει να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο εδώ. “Σε καιρούς που διάφορες κρίσεις συνδυάζονται και εντείνονται και που η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της αμφισβητούνται ανοιχτά και δέχονται επιθέσεις από διάφορους παράγοντες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, χαίρομαι που υπάρχουν υπηρεσίες πληροφοριών που βασίζονται στο κράτος δικαίου”, δήλωσε ο φον Νοτς.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι πολιτικοί και εκπρόσωποι των αρχών ασφαλείας πρέπει να αναρωτηθούν με αυτοκριτική, πώς μπόρεσαν να φτάσουν σε κάποιες μαζικές λανθασμένες εκτιμήσεις στο παρελθόν. Μεταξύ άλλων, πιεστικά ερωτήματα είναι το πώς αποσταθεροποιείται η γερμανική κοινωνία και πώς μοιάζει στην πραγματικότητα η παράνομη επιρροή στον Nord Stream 2.


“Προκειμένου να αυξηθεί αποτελεσματικά η ασφάλεια στη χώρα μας, απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, απαιτεί ο φον Νοτς. Το έργο των υπηρεσιών θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της ορθής επιστημονικής ανάλυσης. Πρέπει να είναι ακόμη πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη, “πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών και την επιστήμη”. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα ενισχυθεί επίσης περαιτέρω, δήλωσε ο φον Νοτς.

Ο De Vries διαφωνεί: “Θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε για περισσότερους ανθρώπινους πόρους και περισσότερες νομικές εξουσίες, αντί για όλο και περισσότερους ελέγχους και περιορισμούς, οι οποίοι οφείλονται σε μια έντονη κουλτούρα δυσπιστίας στις τάξεις των κυβερνητικών κομμάτων. Οι απειλές για τη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς. Η απάντηση της Γερμανίας σε αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια σαφής δέσμευση και μια σημαντική ενίσχυση της BND και των άλλων υπηρεσιών πληροφοριών”.

Πηγή: capital.gr

  1. Κοιτάξτε τι σημασία αποδίδουν στις ΕΘΝΙΚΕΣ (όχι κομματικές) Υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία… ακριβώς όπως στην Ελλάδα… Η χώρα μας, αν δεν αλλάξει νοοτροπία, μάλλον είναι τελειωμένη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο αγωγός φυσικού αερίου και η τραγωδία της Συρίας

Ορισμένες πληροφορίες (όχι και τόσο σκόρπιες), όπως και κάποια ιστορικά στοιχεία από το (όχι πολύ μακρινό) παρελθόν, βοηθούν να...

Tα «φάλτσα» της Κάλας

Υπάρχουν σήμερα τέσσερα κέντρα εξουσίας στη Δύση. Το πρώτο είναι εγκατεστημένο στην Αμερική. Ο νέος πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί το...

Ρωσικά μικροτσίπ από πλυντήρια

Είπεν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο: «Ο ρωσικός στρατός παίρνει μικροτσίπ...

Η πτώση Μπαρνιέ, αρχή νέας κρίσης στην Ε.Ε.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έγινε ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας και ο πρώτος από...