Gazprom: Η Siemens Energy είναι έτοιμη να επισκευάσει τον Nord Stream 1 “αλλά δεν υπάρχει χώρος για τις εργασίες”

Η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα ότι η Siemens Energy είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή του χαλασμένου εξοπλισμού για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, αλλά δεν υπήρχε πουθενά διαθέσιμος χώρος για την εκτέλεση των εργασιών, όπως αναφέρει το Reuters.

Σε ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι η Siemens Energy συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με υφιστάμενη σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών και είναι έτοιμη να επιδιορθώσει βλάβες που, σύμφωνα με την Gazprom, την ανάγκασαν να διακόψει την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού.

Η Siemens Energy με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει εντολή να εκτελέσει εργασίες συντήρησης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, προσθέτοντας πως είναι διαθέσιμη.

“Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει αρκετές φορές ότι υπάρχουν αρκετές πρόσθετες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης Portovaya για τη λειτουργία του Nord Stream 1”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 καταγράφηκε στις 184 κιλοβατώρες/ώρα μεταξύ της 13:00 και της 14:00 ώρα Ελλάδος από τη μηδενική ροή που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού.

Το βράδυ της Παρασκευής η Gazprom δήλωσε ότι είχε εντοπίσει διαρροή πετρελαίου σε μια τουρμπίνα και δεν θα συνέχιζε την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 μέχρι να διορθωθεί. Είπε ότι οι επισκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο συνεργείο.

“Η Siemens συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, εντοπίζει δυσλειτουργίες και είναι έτοιμη να διορθώσει τις διαρροές πετρελαίου. Μόνο που δεν υπάρχει πουθενά χώρος να γίνει η επισκευή”, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram.

Οι ροές μέσω του Nord Stream 1 επρόκειτο να επαναληφθούν νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Όμως, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου, η Gazprom δημοσίευσε την Παρασκευή μια φωτογραφία που έδειχνε, όπως είπε, διαρροή πετρελαίου σε ένα κομμάτι του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Η Ευρώπη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε “οικονομικό πόλεμο” με τη Δύση για τις επιπτώσεις της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις δυτικές κυρώσεις για τη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και την τοποθέτηση εμποδίων στις συνήθεις εργασίες συντήρησης. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό αυτό και η Siemens Energy δήλωσε ότι οι κυρώσεις δεν απαγορεύουν τη συντήρηση.

Πριν από τον τελευταίο γύρο συντήρησης, η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις ροές μόλις στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού.

Πηγή: capital.gr

  1. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το τελεύταίο της όπλο στην απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει την στάση της Ευρώπης.
    Λογικό από τη μεριά της μια και κάθε μέρα που περνάει το όπλο μικραίνει και η σημασία του μειώνεται μια και η Ευρώπη πηγαίνει σε εναλλακτικές.
    Εξασφαλίζοντας επάρκεια και με την ταυτόχρονη πτώση τιμών το αδιέξοδο για τη Ρωσία θα είναι πλήρες.
    Αποδείχτηκε πάντως ακόμη και στους Γερμανούς ότι η εξάρτηση από το ΦΑ της Ρωσίας δεν ήταν οικονομική υπόθεση. Είχε και στρατηγικές προεκτάσεις. Και επομένως δεν μπορεί να επανέλθει το stautus quo ante bellum. H Ρωσία δεν μπορεί να είναι προμηθευτής. Ποτέ!
    Πάγκαλε δεύρο έξω. Δικαιώθηκες!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Μακρόν, ο Μπαρντελά και το σύστημα

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους συμβούλους του θα πει: «Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ανοησίες» (Il faut arrêter de raconter...

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...