Αναβλήθηκε η επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι

“Κακοτυχίες” καθήλωσαν τον πύροαυλο Space Lunch System στη γη. Η NASA προγραμματίζει νέα εκτόξευση σε μια εβδομάδα. Μετά από 50 χρόνια απέτυχε να στείλει και πάλι άνθρωπο στη Σελήνη.

Τα πρόσωπα των συντελεστών του νέου διαστημικού προγράμματος της NASA που φέρει το όνομα «Άρτεμις» ήταν σκυθρωπά. Προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους δημοσιογράφους γιατί τελικά αναβλήθηκε η πολυδιαφημισμένη εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, η αποστολή «Αρτεμις 1». Συμπεριλαμβάνει ένα τεράστιο πύραυλο ονόματι Space Lunch System που επρόκειτο να μεταφέρει την μην επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων γύρω από τη Σελήνη. Μια δοκιμαστική πτήση διάρκειας 6 εβδομάδων. Και μετά επιστροφή στη γη.

«Δύσκολη επιχείρηση»

«Αυτός είναι ένας ολοκαίνουργιος πύραυλος» εξήγησε ο Mπιλ Νέλσον, διευθυντής της NASA. «Δεν πρόκειται να εκτοξευτεί μέχρι να είναι έτοιμος. Υπάρχουν εκατομμύρια εξαρτήματα αυτού του πυραύλου και συστημάτων πληροφορικής. Και είναι περιττό να πούμε ότι η πολυπλοκότητα είναι τρομακτική, όταν τα φέρνεις όλα στο επίκεντρο μιας αντίστροφης μέτρησης». Ο Μάικ Σάραφιν, υπεύθυνος της αποστολής «Άρτεμις 1» μίλησε για τις δυσκολίες της αποστολής. «Αυτή είναι μια απίστευτα δύσκολη επιχείρηση. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Και το κάνουμε με νέα τεχνολογία, το κάνουμε με νέους χειριστές και νέες ομάδες, με νέο λογισμικό. Και όπως ειπώθηκε, μαθαίνουμε σε όλη τη διαδρομή».

Αλλά τί πήγε σταβά; Εμφανίστηκε κάποιο μηχανικό πρόβλημα με διαρροή υδρογόνου με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία εκτόξευσης και να ξεκινήσει νέος εφοδιασμός του πυραύλου με καύσιμα. Αλλά και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν στο πλευρό των συντελεστών του ιστορικού εγχειρήματος. Ένας κεραυνός χτύπησε έναν από τους πύργους δίπλα στον πύραυλο 32 ορόφων.

«Σταθερή η δέσμευσή μας στο πρόγραμμα ΄Αρτεμις»

«Ένα μικρό πρόβλημα με το λογισμικό για τον ανεφοδιασμό λύθηκε γρήγορα και η διαρροή εντοπίστηκε άμεσα και αποκαταστάθηκε κατά τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο» πρόσθεσε ο Σαραφίν. «Ωστόσο, τότε δεν ήταν δυνατό να επαναφέρουμε έναν από τους τέσσερις κινητήρες στην απαιτούμενη θερμοκρασία, ενώ η ομάδα μας τότε είδε επίσης ένα πρόβλημα με μια βαλβίδα εξαερισμού και σκεφτήκαμε ότι χρειαζόμασταν λίγο περισσότερο χρόνο». Νέα προγραμματισμένη εκτόξευση η επόμενη Παρασκευή. Μέχρι τότε η NASA ευελπιστεί ότι θα ξεπεράσει τα τεχνικά προβλήματα και οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι και η κατάκτηση του διαστήματος υπήρξε ανέκαθεν χώρος ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει να επιδείξει επιτυχίες και σχεδιάζει τη δική της σεληνιακή βάση τη δεκαετία του 2030. Τελευταία ωστόσο, η NASA έστρεψε το κέντρο ενδιαφέροντος σε άλλους πλανήτης, όπως ο Άρης, αλλά φαίνεται να μην θέλει να εγκαταλείψει τη Σελήνη σε άλλες δυνάμεις. Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται και η ανάρτηση της Κάμαλα Χάρις, Αμερικανίδας αντιπροέδρου στο twitter. «Ελπίζαμε στην εκτόξευση του Άρτεμις 1, αλλά η σημερινή δοκιμή μας παρέχει σημαντικά δεδομένα για τη δοκιμή του πιο ισχυρού πυραύλου στην ιστορία. Η δέσμευσή μας στο πρόγραμμα Άρτεμις παραμένει σταθερή και θα επιστρέψουμε στο φεγγάρι».

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Μονή της Χώρας: Ακόμα ένα εσφαγμένον αρνίον;

Ἕνα μνημεῖο κομβικῆς σημασίας. Ὁ ἀρχικὸς ναὸς ἴσως κτίστηκε τὸν 5ο αἰώνα ἔξω ἀπὸ τὴν ὀχυρωμένη ἔκταση ἐπὶ Μεγάλου...

Συνθετική ενότητα σώματος και νου

Οι γραμμές που πρωτοχαράσσει ένα νήπιο φαίνονται στα μάτια μας σαν μουτζούρες. Για το παιδί όμως το αποτύπωμα αυτό...

«Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες»

Στη συλλογική συνείδηση της χριστιανοσύνης ο Απόστολος Θωμάς, ο λεγόμενος Δίδυμος, έχει καταγραφεί ανεξίτηλα ως ο «Άπιστος Θωμάς», γιατί...