Reuters: Ο Πούτιν ποντάρει στον ενεργειακό στραγγαλισμό της Ευρώπης για να επικρατήσει στην Ουκρανία

Ο ρωσικός χειμώνας βοήθησε τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ και πλέον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στοιχηματίζει ότι το ράλι των τιμών της ενέργειας και πιθανές ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πείσουν την Ευρώπη να υποχρεώσει την Ουκρανία σε μια εκεχειρία – με τους όρους της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που βλέπει η Μόσχα για την επίτευξη ειρήνης, αναφέρουν στο πρακτορείο δύο ρωσικές πηγές με γνώση των διεργασιών στο Κρεμλίνο, καθώς το Κίεβο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι η Ρωσία να αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.

“Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε”, αναφέρει η μία πηγή που είναι κοντά στις ρωσικές αρχές. Οι δύο πηγές δεν κατονομάζονται καθώς δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

“Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Μπορεί να δούμε διαδηλώσεις και αναταραχή. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να το ξανασκεφτούν για το αν θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία και να πιστέψουν ότι είναι ώρα για μια συμφωνία”. 

Μια δεύτερη πηγή κοντά στο Κρεμλίνο, αναφέρει ότι η Μόσχα πιστεύει πως μπορεί ήδη να διακρίνει ότι ευρωπαϊκή ενότητα παραπαίει και περιμένει να δει επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής εν μέσω των δυσκολιών του χειμώνα. 

“Θα είναι πολύ δύσκολο αν [ο πόλεμος] συνεχιστεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει η ελπίδα [οι Ουκρανοί] να ζητήσουν ειρήνη”, δήλωσε η πηγή. 

Το Κρεμλίνο δεν έκανε κάποια δήλωση στο Reuters σε σχετικό αίτημα. Η Μόσχα πάντως αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν πολιτικό όπλο. 

Από την πλευρά της η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν δει κάποιο σημάδι πως η υποστήριξη προς την Ουκρανία αποδυναμώνεται. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση της στο Twitter προς τους Ουκρανούς, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας, σημειώνει: “Η Ε.Ε. είναι μαζί σας στον αγώνα που δίνετε από την αρχή. Και θα είναι μαζί σας για όσο χρειαστεί”.

Με στρατιωτική βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, την παροχή εκπαίδευσης και πληροφοριών, αλλά και μετά από τις επιτυχημένες επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους μεγάλης αξίας που βοήθησαν στην ανύψωση του ηθικού, το Κίεβο θεωρεί ότι έχει μια πιθανότητα να αλλάξει την ροή των γεγονότων στο πεδίο. 

“Για να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει η κατάσταση στο μέτωπο υπέρ των ουκρανικού στρατού”, δήλωσε μιλώντας στο Reuters ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να γνωρίσει μεγάλες ήττες”. 

Μάχη θέλησης 

“Το Κρεμλίνο φυσικά και ποντάρει στην πιθανότητα να χάσουμε το ενδιαφέρον μας, με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, την εκλογή νέου πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την φοβερή ανησυχία στη Γερμανία για το φυσικό αέριο και την πρωτοφανή υποχώρηση της στάθμης στον Ρήνο”, ανέφερε ο απόστρατος στρατηγός και πρώην διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Μπεν Χότζες. 

“Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία για τις αλυσίδες εφοδιασμού και μια δοκιμασία για τη θέληση των αντιμαχόμενων. Όλα θα εξαρτηθούν από αυτό – είμαστε εμείς στη Δύση πιο αποφασισμένοι από το Κρεμλίνο; Νομίζω αυτή θα είναι η πρόκληση”, πρόσθεσε. 

Η πρώτη πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές ανέφερε ότι η Μόσχα θα θέλει σε κάποια πιθανή μελλοντική συμφωνία να κατοχυρώσει τα εδαφικά της κέρδη, να εξασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς καθώς και τη δέσμευση της Ουκρανίας ότι θα παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πάντως την Τρίτη ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει σε μια πρόταση να παγώσουν οι εχθροπραξίας στις σημερινές γραμμές του μετώπου, προκειμένου να “ηρεμήσει” η Μόσχα. 

Ο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του, ανέφερε από την πλευρά του ότι η Δύση εφοδιάζει την Ουκρανία με αρκετά όπλα “για να μην πέσει”, αλλά όχι αρκετά για να νικήσει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη. 

Παρατεταμένος πόλεμος

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο Πούτιν παραμένει προσηλωμένος στον αρχικό στόχο της κατάληψης του Κιέβου, αλλά δεν μπορεί να το πετύχει. 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ταυτόχρονα ότι δεν έχουν δει σημάδια πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποκλιμακώσει και θεωρούν ότι ο πόλεμος θα είναι παρατεταμένος. 

Ο Andrey Kortunov, επικεφαλής του think tank RIAC που διατηρεί δεσμούς με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικό, δήλωσε στο Reuters ότι καμία πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει πρώτη.

“Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι με τον καιρό οι θέσεις τους ενδεχομένως να ισχυροποιηθούν”, δήλωσε. “Ρεαλιστικά, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια πολιτική διευθέτηση κάποια στιγμή σύντομα”, δήλωσε. 

Ο Konrad Muzyka, στρατιωτικός αναλυτής στην Πολωνία, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε κάποιες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, αν και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς κάποια πλευρά θα κερδίσει το πάνω χέρι χωρίς σημαντικές ενισχύσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

“Όποιος μπορεί να το κάνει αυτό θα κερδίσει τον πόλεμο”, δήλωσε. 

Από την πλευρά του ο Neil Melvin, αναλυτής του think tank RUSI στο Λονδίνο, εκτιμά ότι οι επιδόσεις της Ουκρανίας στο μέτωπο την περίοδο από σήμερα μέχρι και τον χειμώνα θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία του πολέμου.

“Η Ουκρανία πρέπει να πείσει τους δυτικούς υποστηρικτές της ότι μπορεί να νικήσει [στη μάχη] και να διατηρήσει την ορμή της. Αν μπορέσουν να δείξουν, αυτή την περίοδο, πως μπορούν να οδηγήσουν σε υποχώρηση τους Ρώσους και να διατηρήσουν την ορμή τους, θα είναι μια νίκη”. 

Ωστόσο, όσο περισσότερο τραβάει ο πόλεμος, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ρήγματα μεταξύ των δυτικών λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που έχει το ράλι των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τα τρόφιμα. 

“Όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν γίνει πλέον αρνητικοί. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακινήσεις τον κόσμο [να αντέξει τις κακουχίες] την ίδια στιγμή που θα τρέμει από το κρύο, αν θεωρηθεί ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει”, εκτιμά ο Melvin. Ο ίδιος σημειώνει ότι η πίεση για μια πολιτική λύση θα μπορούσε έτσι να ενισχυθεί, διχάζοντας τα μέλη της Ε.Ε. και του NATO.

Πυρηνικοί κίνδυνοι; 

Ο Tony Brenton, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία, σημειώνει ότι η Δύση, “κάποια στιγμή”  θα πρέπει ενδεχομένως να “πιέσει τους Ουκρανίας σε κάποιους μάλλον δύσκολους συμβιβασμούς” εκτός και αν το Κίεβο καταφέρει να σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πεδίο. 

Την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι η Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη, θα μπορούσε να κλιμακώσει την σύγκρουση αν βρεθεί αντιμέτωπη με μια ταπεινωτική ήττα. 

“Αν η επιλογή για τη Ρωσία είναι να συνεχίσει να μάχεται σε έναν πόλεμο που χάνει και χάνει άσχημα, με τον Πούτιν να πέφτει, ή κάποιο είδος πυρηνικής επίδειξης, δεν θα στοιχημάτιζα πως δεν θα επέλεγαν την πυρηνική επίδειξη”, ανέφερε ο Brenton.

Ο Samir Puri, συγγραφές του βιβλίου “Ο δρόμος της Ρωσίας προς τον πόλεμο με την Ουκρανία”, δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο κινδυνεύει να βρεθεί να ζει με τη ντε φάκτο διχοτόμηση της επικράτειας του, με έως και το 25% της χώρας να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, εκτός και αν αλλάξει τη δυναμική του πολέμου. 

“Νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να το προσπαθήσει αυτό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και δυστυχώς είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο”, ανέφερε. 

Άλλοι είναι περισσότερο αισιόδοξοι. “Θεωρώ ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού της Ρωσίας έχουν εξαντληθεί και δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα”, αναφέρει ο Μπεν Χότζες. “Αν η Δύση, με την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεχίσει να προμηθεύει [την Ουκρανία] με όσα είπαμε ότι θα τους παραδώσουμε… τότε είμαι αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα μπορεί εύλογα να διώξει τους Ρώσους πίσω στη γραμμή που ήταν στις 23 Φεβρουαρίου, μέχρι το τέλος του έτους.”

Πηγή: capital.gr

  1. Δεν μας λένε όμως που πόνταραν οι ηγέτες της Δύσης και επέβαλαν στη Ρωσία αυτές τις κυρώσεις ; Αν δεν γνώριζαν τα αποτελέσματα των πράξεων τους τότε είναι ανίκανοι ως ηγέτες και σαν άνθρωποι. Αν όμως γνώριζαν και ταυτόχρονα έχουν ικανότητες μέσου ανθρώπου, τότε δυστυχώς δεν υπηρετούν τους λαούς τους, αλλά εξωθεσμικά κέντρα. Αν βάλουμε και το στήσιμο του ουκρανικού μέσω των βιαιοτήτων των ταγμάτων ΑΖΟΦ, τότε το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό. Οι λαοί πρέπει να εκθρονίσουν τους εξωνυμένους ηγέτες και να φροντίσουν το μέλλον των παιδιών τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...