Ερντογάν: Συζητήσαμε με τον Ζελένσκι τρόπους να λήξει οριστικά ο πόλεμος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε πιθανές διόδους για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ουκρανό ομόλογό του, ενώ η συζήτηση περιεστράφη και στις προϋποθέσεις για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Τα σχόλια έγιναν αφότου ο Τούρκος ηγέτης συναντήθηκε στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την Πέμπτη. Ο Ερντογάν είπε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις, αυτή τη φορά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Διατηρώ την πεποίθησή μου ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που μεταδόθηκε από το τουρκικό δίκτυο A Haber. “Το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος”.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Σότσι πριν από δύο εβδομάδες, ασκεί εδώ και μήνες πιέσεις να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ουκρανίας. Παρόλο που ο Τούρκος ηγέτης διατηρεί τις επαφές του με τον Πούτιν, η κυβέρνησή του διατηρεί στρατιωτικούς δεσμούς με την Ουκρανία και προμηθεύει το Κίεβο με drones τα οποία βοηθούν το Κίεβο στην αντιμετώπιση της εισβολής.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα είναι δυνατές μόνο αφού απελευθερωθούν τα ουκρανικά εδάφη, τα οποία κατέχονται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ενώ ο Ερντογάν έχει καταδικάσει ρητορικά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Τουρκία έχει αποφύγει να υιοθετήσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο Ερντογάν μεσολάβησε για μια συμφωνία στα τέλη Ιουλίου σχετικά με τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και πρόσφερε επίσης την Κωνσταντινούπολη ως τόπο για τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας τον Μάρτιο. Αυτές οι επαφές έκτοτε έχουν εγκαταλειφθεί.

Η Μόσχα έχει αρχίσει να βλέπει τον Ερντογάν ως πιθανό μεσολαβητή στη σύγκρουση, σύμφωνα με δύο πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Κρεμλίνου και τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το ζήτημα είναι ευαίσθητο. Το Κίεβο τον αντιμετωπίζει επίσης ως πρόσωπο που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Πούτιν.

“Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει μια καλή σχέση τόσο με τον Πρόεδρο Ζελένσκι όσο και με τον Πούτιν – τα οφέλη της οποίας επισημάνθηκαν ξεκάθαρα από τον καθοριστικό ρόλο του στη διασφάλιση της συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ζάικιν, διευθύνων σύμβουλος της Key Elements Group με έδρα το Λονδίνο στο πρακτορείο Bloomberg. “Οι προσπάθειές του θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα – ωστόσο σε τελική ανάλυση δεν είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι του”.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γεωστρατηγική και γεωπολιτική γεωγραφία σε σταυροδρόμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά (24 Φεβρουαρίου 2022) ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πόλεμοι...

Η ΕΕ εγκαταλείπει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες με το Πακιστάν, ο χριστιανικός πληθυσμός...

Περί του «αναπόφευκτου πεπρωμένου» της Τουρκίας

Ο υποναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gόrdeniz), γνωστός ως ο εμπνευστής και εισηγητής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», έδωσε...

Γερμανικές αποζημιώσεις: Με… συνταγή Σκέρτσου ο γερμανοτραφής Τουσκ

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατανοήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει… ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αρκεί να δει μια...