Ο Ντράγκι θέτει όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων

Για να μειώσει τον ΦΠΑ και να εγκρίνει το ιταλικό Fuel Pass ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ζητά την συναίνεση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η προεκλογική εκστρατεία, στην Ιταλία έχει ήδη αρχίσει. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την γνωστή τακτική του, υπόσχεται ότι θα αυξήσει την κατώτατη σύνταξη των Ιταλών στα 1000 ευρώ τον μήνα. Και καθιστά σαφές ότι θα κατέβει στις εκλογές με συμμάχους τη Λέγκα και την άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει να θέτει κάποιους όρους στα κόμματα: ως γνωστόν, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του ζήτησε να παραμείνει στην πρωθυπουργία, για να διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις.  Η οικονομική κατάσταση, όμως,  χρειάζεται γρήγορη και  δυναμική αντιμετώπιση.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, γράφει η La Repubblica, θα ανανεώσει μόνον το μέτρο που παρέχει βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για την πληρωμή των λογαριασμών φωτός και φυσικού αερίου. Για όλα τα υπόλοιπα, από την μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, μέχρι την έκτακτη βοήθεια 200 ευρώ στους εργαζομένους, ως μπόνους για αγορά καυσίμων, πρόκειται να ζητήσει την ξεκάθαρη συναίνεση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την πολιτική ο Ντράγκι

Ας μην ξεχνάμε ότι ακριβώς η έλλειψη αυτή, ευρείας συναίνεσης, προκάλεσε την κυβερνητική κρίση, με την αρνητική στάση της Λέγκα, των Πέντε Αστέρων και της Φόρτσα Ιτάλια. Πρόκειται, ουσιαστικά, σχεδόν για «πολιτικό βραχυκύκλωμα». O σούπερ Μάριο επιμένει, πάντως, ότι δεν εννοεί να λάβει μέρος, πλέον, στην ιταλική πολιτική ζωή, και ότι εννοεί να «βγει στην σύνταξη», την επομένη των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά τέλος τις  μετεκλογικές ισορροπίες σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να  θα επηρεαστούν από τον κεντρώο χώρο, ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί σε κύριας σημασίας σύμμαχο, τόσο της δεξιάς, όσο και των προοδευτικών δυνάμεων. Όλοι στα χνάρια, δηλαδή, της πάλαι ποτέ Χριστιανικής Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, που μόλις εγκατέλειψε τα Πέντε Αστέρια, η Μάρα Καρφάνια, η οποία έφυγε χθες από την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Βρίσκονται όλοι τους σε αναζήτηση ενός πρωταγωνιστικού ή έστω σημαντικού ρόλου, στον υπό ανασύσταση «μεσαίο χώρο» της ιταλικής πολιτικής. 

Πηγή: dw.com

  1. Εκεί που όλα έδειχναν ήρεμα στην Ιταλία, μετά το ταξίδι του Ντράγκι
    στις ΗΠΑ έφερε τα πάνω κάτω.
    Οι εξελίξεις έτρεξαν σε χρόνο ρεκόρ.
    Και εκλογές 25 Σεπτεμβρίου 2022.
    Και πολλές οι ενδείξεις πως ο κεντρώος χώρος, μπορεί να αναδειχθεί σε κύριας
    σημασίας σύμμαχο, τόσο της δεξιάς, όσο και των προοδευτικών δυνάμεων.
    Ζητούμενο πως όλοι αναζητούν ένα πρωταγωνιστικό ή έστω σημαντικό ρόλο,
    στον υπό ανασύσταση «μεσαίο χώρο» της ιταλικής πολιτικής.
    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Έτρεξαν να προηγηθούν των εξελίξεων της χώρας μας οι Ιταλοί από τυχαία γεγονότα,
    η διότι οι εμμονές άλλα φοβούνται ότι μπορούν να αναδειχθούν?
    Πόσο ισχυροί παραμένουν οι δεσμοί μεταξύ συμμάχων και φίλων και πόσο
    το ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, αλληλένδετά προκαλούν σιωπηρή κατεύθυνση εξελίξεων.
    Και ουδεμία αναφορά για την κριτική από Αφρικανούς ηγέτες.
    Σύμπτωση το γεγονός ότι η πολιτική γρήγορη κίνηση εξελίξεων της Ιταλίας, λαμβάνει πεδίο δράσης εν μέσω κριτικής για τον αρνητικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εμπόριο, οι οποίες και έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις.
    Η Δύση, λοιπόν, πριν ο χειμώνας την προλάβει , έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν αρκεί να έχεις απλά τον έλεγχο των χρηματιστηρίων σε καιρό πολέμου αλλά των τροφίμων και των πρώτων υλών.
    Το πόσο η Ρωσία το ήξερε, η το γνωρίζει, η άλλως το χρησιμοποιεί μιλούν τα αποτελέσματα των εξελίξεων στη Δυτική Ευρώπη η οποία και αναζητά πολιτική ταυτότητα ανάλογη των περιστάσεων.
    Η πείνα λένε οι λαοί αποτελεί κακό σύμβουλο.
    Βιώνουμε λοιπόν σήμερα μια μίξη πολιτικών ανακατατάξεων και αναζητούμαι μια πολιτική ταυτότητα που θα επιφέρει γαλήνη στους λαούς.
    Γίνεται κατανοητό όσο ποτέ στο παρελθόν ότι αυτά που έρχονται ουδεμία σύγκριση με όσα ζήσαμε στο χθες.
    Ας πάρουμε μαθήματα θαρραλέας αντιμετώπισης των γεγονότων και θαρραλέας ενημέρωσης των πολιτών με αναφορές σε αλήθειες και ΟΧΙ σε παραπληροφόρηση.
    Η χώρα μας έχει όλα τα δύσκολα εμπρός με την αδυναμία να αρνείται να δώσει την πραγματική εικόνα ενημέρωσης στο λαό της.
    Παραμένουμε ουδέτεροι και αδιάφοροι, η απλώς ο χρόνος όσο μας βολεύει στην εξουσία?
    Θα το αντέξουμε λοιπόν εγωιστικά έως το έτος 2023?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...