Είναι ο Ερντογάν τόσο ισχυρός όσο νομίζει;

Του Lycinos

Ο Ερντογάν έχει την αίσθηση ότι μπορεί να παίζει σε πολλαπλά ταμπλό ατιμωρητί…

Τελευταία παίζει το παιχνίδι του Πούτιν για αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, και θέλει να πιστεύει, ότι αυτό δεν εγγράφεται στα διεθνή πολιτικά λογιστικά βιβλία… Διαφόρων…

Δεν καταλαβαίνει όμως αυτό που καταλαβαίνουν οι πιο διορατικοί απ´ αυτόν πολιτικοί της χώρας του, ότι δηλαδή, ο κύριος εχθρός της Τουρκίας είναι η Ρωσία.

Με καμία δύναμη η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την ισχυροποίηση της Τουρκίας και μάλιστα την υπό την ηγεσία της ενίσχυση του Τουρανικού τόξου. 

Και ότι η μόνη προστασία της στο μέλλον είναι το ΝΑΤΟ και η δύση γενικότερα.

Δεν καταλαβαίνει ότι η συμμέτοχη στην αναβίωση του τόξου Ρωσία, Τουρκία, Ιράν. 

Και ειδικά στους καιρούς αυτούς, είναι πιθανώς πράξη αυτοκτονίας.

Το Ισραήλ.

Γρηγορότερα ή αργότερα, θα απαντήσει… Ζήτημα επιβίωσης…

Η Αίγυπτος. 

Ο ευφυής ηγέτης στρατηγός Σίσι, κατάφερε να σταματήσει την κατρακύλα της Αιγύπτου στον ισλαμικό μεσαίωνα.

Ο Ερντογάν που με όχημα τους μουσουλμάνους προσπαθεί να επέμβει, προς ίδιον όφελος στα εσωτερικά της Αιγύπτου, να διαιρέσει τον Αραβικό κόσμο, να ενισχύσει το εχθρικό τους Ιράν και να αποσταθεροποιήσει την πόρτα του… Λιβύη… Τον κάνει να αισθάνεται πολύ άβολα…

Η Σαουδική Αραβία. 

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου, ή MBS.

Ο Ερντογάν έπαιξε και έχασε. Προσπάθησε να τον ρίξει παγιδεύοντάς τον στην περίεργη υπόθεση Κασόγκι, και λέω περίεργη, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, η όλη υπόθεση συν τοις άλλοις, να κουρδίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από φατρίες, που απλά είδαν τα «δικαιώματά» τους να περιορίζονται από την αναμόρφωση που επιχειρεί ο MBS.

… Εδώ αξίζει να θυμηθούμε πως ο διάδοχος του θρόνου το 2017, έστειλε την ασφάλειά του και συνέλαβε στο σπίτι τους και ακολούθως έκλεισε στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ, την αφρόκρεμα των κακομαθημένων πριγκίπων και επιχειρηματιών της χώρας του, και τους ξετίναξε με το ζόρι. “The night of beating” , νύχτα του ξυλοκοπήματος, όπως ονομάστηκε. Τους χτύπησαν, τους έδεσαν, τους κράτησαν σε αϋπνία, μέχρι να ξεράσουν κάποια παρκαρισμένα δισεκατομμύρια σε διάφορες τράπεζες της Ελβετίας και αλλού… Στέλνοντας συνάμα και το μήνυμα για την πολιτική που θα ακολουθούσε… 

Απ´ ό,τι φάνηκε όμως, ο πρίγκιπας ήταν πολύ δυνατός για να πέσει. Τώρα μάλιστα που κατά κάποιο τρόπο ξεπλύθηκε από την αναγκαστική επίσκεψη του Μπάιντεν, έγινε αρκετά πιο δυνατός… Θα είναι αφέλεια, να θεωρήσει κάποιος ότι έχει απαλυνθεί το μίσος του για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Δύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν καταλαβαίνει ότι μπορεί η Τουρκιά να είναι πολύτιμη στη δυτική συμμαχία, ο ίδιος όμως δεν είναι… Οικονομία… Οποιοδήποτε έξωθεν μικρό «σπρώξιμο» ή δικό του στραβοπάτημα… Τον περιμένουν πολλοί στη γωνία… Έως εμφύλιος…

Ο Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Συνάντηση με τον MBS, τους ηγέτες του κόλπου και τον στρατηγό Σίσι …

Οι Πούτιν και Ερντογάν στο Ιράν…

Ενδιαφέρων, μα πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός… Και διαχωρισμός…

Τις προάλλες ο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ έκανε δήλωση… Που ήταν παράλληλα και μήνυμα όχι μόνο προς το Ιράν, για το αυτονόητο… ´´Why an agreement with Iran was a necessity despite Israeli opposition´´… « «Γιατί μια συμφωνία με το Ιράν – για τα πυρηνικά- ήταν αναγκαιότητα, παρόλη την αντίθεση του Ισραήλ».

Συνέχισε όμως, με μια διπλωματικά συγκαλυμμένη απειλή, και εδώ είναι που χοντραίνει το παιχνίδι επικίνδυνα.

… ´´ Iran would not get its hands on nuclear weapons on his watch´´… «Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα στη θητεία του»

Στο τέλος… Ρωσία, Αμερική, Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Αρμένια, Λιβύη, ακόμη και το ίδιο το Ιράν… Κανείς δεν εμπιστεύεται τον Ερντογάν…

Τον κρατούν σε ελεγχόμενη απόσταση επαφής από στρατηγική ή ανάγκη (πχ. συμφωνία για ουκρανικά-ρωσικά σιτηρά)…

Για την ώρα…

Απλά η Ρωσία παίζει το παιχνίδι της, το Ιράν αναζητά συμμαχίες και προστάτες. 

Και ο Ερντογάν στη μεγαλομανία του, παρασύρει τον λαό της χώρας του, σε ένα εξαντλητικό μαζικό υστερικό St´ Vitus´ dance*…

* Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στη Γερμανία και αλλού, παρατηρήθηκε το φαινόμενο όπου στο όνομα του αγίου Vitus, εκατοντάδες και χιλιάδες ακόμη ατόμων, σε μια ανώμαλη κοινωνική συμπεριφορά μεταδιδόμενης μαζικής υστερίας, να χορεύουν ανεξέλεγκτα μέχρι πτώσεως ή και θανάτου από εξάντληση. 

  1. Καλό το αφήγημα για να είναι έτσι τα πράγματα.
    Από το 1955 που εμείς και η Τουρκία γίναμε μέλη του ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα σε όλες τις κρίσεις μεταξύ μας, πότε ο συμμαχικός παράγοντας – λέγε με ΗΠΑ – πήρε θέση για να στηρίξει την μονίμως αμυνόμενη Ελλάδα σε σχέση με την μονίμως επιτιθέμενη Τουρκία; Π Ο Τ Ε.
    Γιατί η Τουρκία γεωστρατηγικά είναι “πολύφερνη νύφη”, όπως και η Ελλάδα με τη μόνη διαφορά ότι η Τουρκία “τα προικιά της” τα διαπραγματεύεται. Με άλλα λόγια δεν είναι δεδομένη. Και αυτό το γεγονός της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικεί και κάθε φορά να παίρνει “παίρνει” κάτι από λίγο έως πολύ.
    Να δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο, να γκριζάρει τμήματα του Αιγαίου ( κρίση Ιμίων), να πουλάει παραγοντισμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και να παρουσιάζεται ως εχέγγυος διαμεσολαβητής και να βάζει τη σφραγίδα της σε όλη την ευρτύτερη περιοχή, από Κριμαία έως Γιβραλτάρ.
    Και οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια να προβάλλουν ως επικοινωνιακό καρότο την φερέγγυα συμμαχική υποταγή μας σε αντιδιαστολή με δήθεν απομόνωση της Τουρκίας.

    Η Τουρκία και παλι θα κερδίσει. Και από αυτά που θα κερίσει, ένα μερίδιο θα αφορά δικές μας υποχωρήσεις, στα πλαίσια πάντα της δεδομένης προσήλωσης στα θέλω του συμμαχικού παράγοντα που διαχρονικά ταυτίζεται με την “σωστή πλευρά της Ιστορίας”.
    Τέλος η τακτική της σημερινής κυβέρνησης να θολώνει την εικόνα της πραγματικότητας για επικοινωνιακούς λόγους και να μην προετοιμάζει τον Ελληνικό Λαό για τα επερχόμενα λέγοντας την αλήθεια, στη δεδομένη στιγμή θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον Λαό και για την Πατρίδα.

  2. Αν το δούμε με τη λογική των πιθανοτήτων δεν υπάρχει περίπτωση να του βγουν όλες αυτές οι ανοικτές υποθέσεις, όμως εδώ έχει να κάνει με το δικό μας το νάρκισσο τον οποίο χειρίζεται εύκολα. Στο τέλος, βγει σίγουρα χαμένος ο σουλτάνος, όσο όμως κρατάμε ακόμη τον νήπιο για πρωθυπουργό, κινδυνεύουμε σοβαρά σαν έθνος από αυτόν.

  3. Τελικά είναι δυνατός ο Ερντογάν όπως νομίζει ή μήπως είναι πιό δυνατός απ’ ότι νομίζει;

    Έπεσαν οι υπογραφές Μόσχας – Κιέβου για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία: Όσα προβλέπει η συμφωνία
    Η Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει τις νηοπομπές με τα σιτηρά.
    Έπεσαν οι υπογραφές Μόσχας – Κιέβου για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία: Όσα προβλέπει η συμφωνία
    Newsroom

    Newsroom
    16:52 – 22/07/2022
    Τελευταία ενημέρωση: 18:08 – 22/07/2022
    Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα την σημαντική συμφωνία για την ομαλή και ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκινά άμεσα η εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Γραφείο Εργασίας Dolmabahçe, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εκ μέρους της Τουρκίας, ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εκ μέρους της Ρωσίας, ο Υπουργός Υποδομών Αλεξάντρ Κουμπράκοφ εκ μέρους της Ουκρανίας και ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εκ μέρους του ΟΗΕ, ο οποίος παρακολούθησε την τελετή υπογραφής, υπέγραψαν το έγγραφο για την αποστολή προϊόντων σιτηρών μέσω ουκρανικών λιμένων.

  4. Προς το παρόν ο Ερντογάν μαζεύει διεθνείς επαίνους για τις συμφωνία με τα σιτηρά και παίζει μπαλίτσα που σου προκαλεί ίλιγγο.

    Αυτός που έφεραν στον θώκο οι άφρονες Έλληνες ψηφοφόροι παρακολουθεί σαν χάχας την χώρα του να καίγεται, τους ουρανούς της σουρωτήρι από ουκρανικό λαθρεμπόριο όπλων και τους neocons του Μπάιντεν να του υποδεικνύουν τι θα κάνει.

    Έλληνες, ένας λαός από αυτόχειρες.

  5. Όντως υπάρχει μια σειρά γεγονότων όμως η ερμηνεία αυτών είναι πολύ πιο δυσκολη από την καταγραφή της.
    Οι Αμερικάνοι κατασκευάζουν μια γεωπολιτική τάφρο με failed states τα οποία θα αποτελέσουν τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο αντιπάλων παρατάξεων.
    Ουκρανία και Αφγανιστάν , πρώην χώρες που προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν και τελικά τις άφησαν να γίνουν χώροι.
    Βέβαια η τάφρος πρέπει να είναι συνεκτική και μια ματιά στον χάρτη ίσως να οδηγούσε στο συμπέρασμα πως το ενδιάμεσο κομμάτι που λείπει είναι η Τουρκία.
    Συμφέρει τους Αμερικανούς?
    Το υποθετικό σενάριο της διάσπασης τι θα μας έδινε?
    Ένα Κουρδιστάν το οποίο είναι η Ισραηλινή απαίτηση για έναν μόνιμο σύμμαχο επί του πεδίου ( οι Κούρδοι έχουν πληθυσμούς σε Συρία, Ιράν, Ιράκ και Τουρκία, δηλαδή σε όλους τους εχθρούς του Ισραήλ επί της περιοχής).
    Ένα αποδυναμωμένο δυτικοτροπο κομμάτι του Αιγαίου το οποίο θα είναι προτεκτοράτο της Δύσης με τον έλεγχο ή μη τών στενών τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν σε “διεθνή” ή δυτικό έλεγχο.
    Και ένα κομμάτι προς τον Καύκασο το οποίο θα περάσει στην επιρροή της Ρωσίας ως δώρο για την απομάκρυνση της από την Κίνα .
    Αν το σενάριο που καταθέτω έχει κάποια ψήγματα αλήθειας τότε είναι αδύνατο να μην το έχει υπόψη του το σύστημα Ερντογάν.
    Και ίσως έτσι να μπορεί να ερμηνευτεί η τουρκική εξωτερική πολιτική καθώς προσπαθεί ακόμη να βρει τρόπο να επιβιώσει όταν βλέπει πως ένας πιθανός διαμελισμό της συμφέρει και τις δύο μεγάλες δυνάμεις.

  6. Αν μας αγαπάνε τόσο οι Δυτικοί σύμμαχοι και αν βλέπουν στο πρόσωπο της Τουρκίας επιθετικότητα της ανατολής, τότε ας έχουμε πυρηνικά όπλα!!!! Όμως κάνουν. Δουλειέςε την Τουρκία και μας θέλουν ως μεζέ για τις ορέξεις της. Και εδώ οι κωλοκυβερνησεις κάνουν μπίζνες με την Δύση εις βάρος του κοσμου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ρέκβιεμ για τα «μεγάλα» κόμματα;

Όπως όλα δείχνουν η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας πνέει τα λοίσθια, όσον αφορά στα μεγάλα κόμματα...

Πυρσοί θα φώτιζαν μέσα στη νύχτα τις απειλητικές τσουγκράνες…

Τι να κάνουμε; Αποικία είμαστε, έστω και ιδιότυπα, γι’ αυτό άλλωστε και στην καθομιλουμένη κατακλυζόμαστε από εκατοντάδες  ξενόφερτες λέξεις...

Ο ρατσισμός της ελίτ

Ο αλγόριθμος ελέγχου της κοινωνίας βασίζεται στην εκπομπή αντικρουόμενων μηνυμάτων. Ο σκοπός είναι η πλήρης κάμψη των αντιστάσεων, μέσω...

Σένγκεν, σύνορα και παγκόσμιος πολίτης

Η κυβέρνηση διά μέσω του υπουργείου Εσωτερικών φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδιο για τους συνοριακούς σταθμούς. Να αναβαθμιστούν; Αυτονόητα! Αυτοί,...