Μετά τα απανωτά φιάσκο στον χιονιά και το κλείσιμο της Αττικής Οδού, καθώς και στις περσινές πυρκαγιές που κατέκαυσαν την Εύβοια, τώρα στην Πεντέλη και σε άλλα πύρινα μέτωπα η κυβέρνηση δείχνει για πολλοστή φορά τις απογοητευτικές επιδόσεις της. Κάτι που, μαζί με όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα, όπως ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, επιταχύνουν ραγδαία την καθοδική πορεία της
Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη χρονιά οι Έλληνες. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και «υποσχέσεις» ότι για φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ο κρατικός μηχανισμός πανέτοιμος, αποδεικνύονται ξεδιάντροπη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Παρ’ ότι, άπαντες γνωρίζουν την υψηλή επικινδυνότητα ιδιαίτερα αυτών των ημερών, ο -υποτίθεται καλά προετοιμασμένος- μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα περί δυνατών ανέμων (που’ σαι Πολύδωρα με τον «στρατηγό άνεμο»!), κλιματικής αλλαγής και διάφορα άλλα, τα οποία οι κουρασμένοι από τις κούφιες υποσχέσεις πολίτες τα ακούνε ως κουραφέξαλα.
Το ήξεραν
Να σημειωθεί, όπως ανέφερε χθες, σε ανάρτησή του στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας, Beyond, του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)».
Στο μεταξύ, εκδηλώθηκαν και άλλες πυρκαγιές, όπως στα Μέγαρα και στη Σαλαμίνα, ενώ ακόμα η «καυτή» καλοκαιρινή περίοδος είναι μπροστά μας. Άπαντες, βέβαια, εκφράζουν την ελπίδα να μην ξαναζήσει η Ελλάδα αντίστοιχο καλοκαίρι με το περσινό, οπότε, εκτός της βόρειας Εύβοιας, κάηκε ένα τεράστιο κομμάτι της χώρας.
Μόνο για την επικοινωνιακή εικόνα τους
Ωστόσο, στην κατάσταση που βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και με ξεπερασμένα «δόγματα» δασοπυρόσβεσης, ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως δίχως καμία φροντίδα και χρηματοδότηση στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, άπαντες φοβούνται το χειρότερο.
Από τη μεριά τους, οι κυβερνητικοί, αν και οι περισσότεροι έχουν -και ορθώς- καταπιεί τη γλώσσα τους, αρκούνται στις τηλεοπτικές εμφανίσεις προσώπων σαν τον Γιώργο Πατούλη. Ο νυν περιφερειάρχης, ο οποίος εξαπέλυε μύδρους για το Μάτι, τώρα, με τις δακρύβρεκτες εμφανίσεις του, όπως και προηγουμένως με το φιάσκο του χιονιά, αγγίζει -αν δεν έχει ξεπεράσει- τα όρια της γραφικότητας.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, στριμωγμένος, εν μέσω έντονης εκλογολογίας, «παγίδα» την οποία εν πολλοίς έχει ανοίξει το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, δείχνει να τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή εικόνα του και το πως δεν θα πάθει κι αυτός ένα «νέο Μάτι». Ως εκ τούτου και η πρεμούρα για τις εκκενώσεις κατοίκων, όπως και πέρυσι. Κι ας καούν τα πάντα. Κατά τα λοιπά, βέβαια, επί ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως είναι γνωστό, επιβραβεύθηκαν παράγοντες της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής που είχαν άμεση εμπλοκή στο Μάτι, ενώ δικαστικά έχουν πέσει στα… πολύ μαλακά πολλοί από τους θεωρούμενους ως υπεύθυνους για την τραγωδία το καλοκαίρι του 2018.
Έτσι, λοιπόν, προβλήθηκε δεόντως από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τόσο η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσο και η σημερινή στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, του έδειχναν χάρτη με την πυρκαγιά στην Πεντέλη. Αλλά είναι απορίας άξιον. Γιατί του είχαν από κάτω και μια οθόνη με το δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού; Πρόκειται για σκηνοθεσίες που μόνον ειρωνικά σχόλια μπορούν να προκαλέσουν. Όπως και τα περί εμπρησμού που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός προς απόσειση των… επιτελικών ευθυνών.
Για γέλια και για κλάματα
Το χειρότερο, όμως, δεν είναι οι σκηνοθεσίες για… γέλια και για κλάματα που στήνονται, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η εικόνα του πρωθυπουργού και των «αρμόδιων» υπουργών του.
Απογοήτευση, πικρία, αλλά και θυμό, προκαλούν αναρτήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με φωτογραφίες αστυνομικών που έχουν σπεύσει στις περιοχές των πυρκαγιών και βοηθούν να σβήσει η φωτιά σε περιβόλους σπιτιών με… ποτιστήρια για φυτά σε γλάστρες (!).
Πρώτα απ’ όλα, άλλη είναι η δουλειά των αστυνομικών και όχι να σβήνουν φωτιές. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως είναι φυσικό, δεν τους έχει παρασχεθεί εξοπλισμός κατά των πυρκαγιών. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να βοηθούν σε απεγκλωβισμούς κατοίκων. Στην ακραία περίπτωση, όμως, που χρειαστεί να μπουν και αυτοί στη μάχη με τις φλόγες, ε, δεν είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό με ποτιστήρια (!).
Και καλά οι αστυνομικοί που το έκαναν, και ορθώς. Το να διαφημίζει, όμως, ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τη «γύμνια» του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, χειροκροτώντας εικόνες με αστυνομικούς με ποτιστήρια στα χέρια, μόνο και μόνο για να αποσπάσει κάποια μικροκομματικά οφέλη και ψήφους έναντι των άλλων Νεοδημοκρατών υποψηφίων του στην εκλογική περιφέρεια που κατεβαίνει, αποτελεί απλά εθνική κατάντια.
«Παράπλευρες απώλειες»
Πέραν των καμένων σπιτιών και επιχειρήσεων στις περιοχές των πυρκαγιών, υπάρχουν και οι «παράπλευρες απώλειες», όπως θα σπεύσουν κάποιοι κυβερνητικοί να χαρακτηρίσουν θανάτους πολιτών.
Ένας 84χρονος, για παράδειγμα, έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του στην Ανθούσα να καίγεται. Φέρεται να είχε φύγει από το σπίτι του την Τρίτη, μετά από εκκένωση της περιοχής. Όταν η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, επέστρεψε, και βλέποντας το σπίτι του κατεστραμμένο, έβαλε τέλος στη ζωή του με τη χρήση περιστρόφου.
Και, όμως, κάποιοι ανόητοι κυβερνητικοί φωστήρες, όπως και σε άλλες πυρκαγιές, σπεύδουν να πουν το τετριμμένο: «Τα σπίτια ξανακτίζονται». Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντως, καλύτερα είναι να σιωπούν και να κρατούν το στόμα τους κλειστό.
Εάν δεν γίνει κατανοητό ότι η νομοθεσία για καμένες περιοχές,
δεν επιδέχεται παράθυρα και τροποποιήσεις.
Εάν η δασικές περιοχές δεν αποτελέσουν εσαεί δάσος και μόνο δάσος.
Εάν οι οικιστικοί χώροι δεν αποτελέσουν οριοθέτηση και
σχεδιασμό, χαρακτηρισμοί πρώτο στάδιο από την ίδια την
πολιτεία , επόμενο οικόπεδα και αγοροπωλησίες.
Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές.
Τα σπίτια κτίζονται ξανά, οι απλοί πολίτες που τους συμβαίνουν
οι συμφορές ζουν το δικό τους δράμα.
Το δράμα στο λεκανοπέδιο Αττικής με το ελάχιστο πράσινο
αλλά κυρίως με τον υδάτινο ορίζοντα που σιγά-σιγά εξελίσσεται σε
ξερικό και άνυδρο τοπίο θέλει πολύ να γίνει κατανοητό ποιες οι
επιπτώσεις στην ζωή μας?
Τα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας ας αλλάξουν τρόπο αναμέτρησης,
μακριά από πυρκαγιές και περιβαλλοντικές καταστροφές.
Η μήπως δεν έγινε αντιληπτό ότι ο απλός πολίτης δεν
δείχνει πλέον κανένα ενδιαφέρον για τις επαναλαμβανόμενες
εικόνες σχετικά με τις πυρκαγιές?
Ήμουνα νιός και γέρασα. Από το 1981 με τις μεγάλες πυρκαγιές που κατάκαψαν από Κηφισιά μέχρι Διόνυσο και Πεντέλη, η μόνιμη επωδός των κυβερνώντων ήταν ‘όπου υπήρχε δάσος παραμένει δάσος. Και πριν τελειώσει η κουβέντα τους, μπαίνουν μπροστά οι μηχανές και οι μηχανισμοί αποχαρακτηρισμού και τσιμεντοποίησης.
Στο πάλαι ποτέ δάσος του Διονύσου οι μεζονέτες έχουν σκαρφαλώσει σχεδόν μέχρι την κορυφή. Μια ματιά από την Εθνική οδό στο ύψος του Μπογιατίου αποδυκνείει του λόγου μου το αληθές.
Οι περιοχές στο Ντράφι, στο Βουτζά, στο πανόραμα Βούλας και στην Ιπποκράτειο πολιτεία που κάηκε αρχές καλοκαιριού μαζί με τη Βαρυμπόμπη, ήταν δάση που αποχαρακτηρίστηκαν για να γίνουν τσιμέντο και να κονομήσουν καταπατητές, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και κρατικοί υπεύθυνοι που ψήφιζαν στη Βουλή κρυφά τη νύχτα (ν)τροπολογίες αποχαρακτηρισμών φυσικά στο όνομα της δήθεν αναπτυξης.
Χθες από την Παιάνία τα είπε όλα με δυό λόγια ένας ηλικιωμένος κάτοικος που δεν άκουσε τις προτροπές να φύγει αλλά κάθησε και μαζί με το γιό του και τους γείτονες έσωσαν τα σπίτια ατους.
” Εδώ απέναντι είπε, είναι ο λόφος Έντισον που κάηκε και τώρα έχουν κτίσει τις βίλες τους οι μεγαλοσχήμονες, και ύστερα ρωτάμε ποιοί βάζουν τις φωτιές.”
Νόμοι και τροπολογίες που φωτογραφίζουν συμφέροντα γης που έχουν κάνει στο λεκανοπέδιο ασφυκτική τη ζωή μας, ένα σωρό από όλες τις κυβερνήσεις.
Ένα νόμο με ένα άρθρο που να λέει με επτά λέξεις: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ δεν μπορούν και δεν θέλουν να ψηφίσουν.
Αυτές μάλιστα τις μέρες είναι σε διαβούλευση νόμος που προβλέπει τους αποχαρακτηρισμούς να τους προτείνουν οι ίδιοι οι “ιδιώτες επενδυτές”.
Δεν μας σώνει τίποτα .
Το επιτελικό κράτος σε πλήρη αποσύνθεση, οι πολίτες απελπισμένοι αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν σωτηρία. Κάποιοι δεν αντέχουν, παίρνουν την απόφαση για την απόδραση από τη ζωή, δεν θέλουν να βλέπουν άλλα έργα της πολιτείας. Όσο για τον ηγέτη, αυτός αναρωτιέται καθημερινά στον καθρέπτη εάν τα πήγε καλύτερα από τον Τσίπρα σε θανάτους πολιτών, αυτό είναι το όραμα του.
Η κυβέρνηση στέκεται πάντα απέναντι από το πρόβλημα, ποτέ δεν είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του. Δεν ξέρω αν αυτή της η στάση φανερώνει απρέπεια, Μυθριδατισμό, ή περικλείει και κάποιες σκοπιμότητες. Αν κρίνουμε και από το γεγονός πως στα μέρη που μπήκαν φωτιές τα προηγούνται χρόνια, αντί για δένδρα, δυστυχώς, φύτρωσαν ανεμογεννήτριες και οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Ενώ, μόνο σε μικρά τμήματα έγινε αναδάσωση, ίσως για να επαληθευτεί η θεωρία του μαϊντανού.
Δέχομαι όλα όσα λέγονται για συμφέροντα στην Αττική. Όμως να κτιστουν βίλες στον Έβρο μου φαίνεται δύσκολο…..Με την αποψίλωση που συμβαίνει εκεί δεν μπορεί να κουνηθεί όχι τανκ αλλά ούτε στρατιώτης για κατουρημα. Τον βλέπουν από πάνω και όλες οι κινήσεις καταγράφονται, βομβαρδιζονται κλπ…..
Έχει γεμίσει η Ελλάδα από ξένα στοιχεία που κατεργαζονται σχέδια αφανισμου αλλά δεν θα τους περάσει. Χώρια που ΟΛΟΙ μας μισούν και ζηλευουν γιατί βλέπουν μια χώρα που με όλα τα προβλήματα της καταφέρνει και περνάει καλά ακόμα και με ένα σουβλάκι και μια μπύρα στις εκατομμύρια παραλίες και δροσερά βουνά που διαθέτει. Που έχει εύγευστο πηγαίο νερό και όχι γεωτρήσεις με χώμα, με θάλασσες χωρίς σύρματα και παγωμένες, που όλοι οι μεγάλοι φέτος την προτίμησαν για τις διακοπές τους όχι γιατί διάβασαν φυλλάδια αλλά γιατί ο ένας ελεγε στον άλλον εδώ και χρονια: πήγαινε Ελλάδα και θα με θυμηθείς …!!!
Για μας αυτά είναι αυτονόητα και δεδομένα αλλά τουλάχιστον στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου.
Σας διαφεύγει μια λεπτομέρεια.
Πρώτα πέρασαν στον Έλληνα την ξενομανία και την μη αγάπη για την χώρα του.
Πρώτα ερήμωσαν την ύπαιθρο και την παραγωγή σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ταυτόχρονα με χρέη στα χρέη μας έκαναν εξαρτώμενους μέσω τουρισμού.
Δουλοπρεπείς μέσα στην χώρα μας.
Και επαίτες το λες αφού κάθε χρόνο μετράμε πόσοι έρχονται τι κερδίζουμε.
Ας αλλάξουμε αντίληψη να είμαστε κύριοι – νοικοκυραίοι του τόπου μας.
Ας εμπεδώσουμε βαθιά μέσα μας σε ποιο ευλογημένο κομμάτι γης του πλανήτη ζούμε.
Ας είμαστε απόλυτη για τις δικές μας δυνατότητες.
Ας διδάξουμε τα παιδιά μας μέσα από τα λάθη μας.
Ας ξεκαθαρίσουμε έστω και με αργά βήματα όλα αυτά τα ξένα στοιχεία.
Μας πλάνεψαν με μπαμπεσιά ας ανταποδώσουμε με γενναιότητα ψυχής.
Όσο για τον Έβρο και την Θράκη μην θέλετε να παραμένετε αφελείς.
Υπάρχουν συμφέροντα και υπάρχουν και όνειρα να μην ανήκουν στον Ελλαδικό χώρο.
Αυτά τα όνειρα επιβάλλεται να χαθούν για πάντα.
Στο χέρι μας είναι της κάθε Ελληνικής ψυχής.