Το ΔΝΤ βλέπει εξαιρετικά αβέβαιες παγκόσμιες προοπτικές και επιδείνωση του χρέους

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε σήμερα, αξιωματούχους από την ομάδα κρατών G20, να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι οι “εξαιρετικά αβέβαιες” οικονομικές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει. 

Μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, η Κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, ενώ οι οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο δύσκολες, αναφορικά με τις προβλέψεις.

Οι πιέσεις που δέχονται οι χώρες που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης του εξωτερικού χρέους “επιδεινώνεται ταχύτατα,” υπογράμμισε η ίδια, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα ως “προειδοποιητικό σημάδι”.

Δήλωσε παράλληλα πως τα μέλη της G20 δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν περίπου 10,5 δισ. δολ. στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, ποσό που αντιστοιχεί στα περίπου 3/4 του απαιτούμενου ποσού. 

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες δεσμεύσεις για την παροχή βοήθειας στις πιο φτωχές χώρες. 

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.