ΗΠΑ – Βουλή των Αντιπροσώπων: Πέρασε η τροπολογία που μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Πέρασε και από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η τροπολογία του Κρις Πάπας σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένης τεχνολογίας σε κάθε οντότητα στην Τουρκία.

Η τροπολογία -ή μια από τις δύο που μπλοκάρουν την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία- είχε αποσπάσει το πρώτο “ναι” από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

Η σημερινή εξέλιξη αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ η εν λόγω τροπολογία στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται, υπό τον όρο ότι θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η πώληση αυτή είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ότι θα δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

“Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου πιστοποίηση ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα”.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.